Sezonske alergije stvaraju probleme mnogima koji u proljeće vole boraviti na otvorenom. Stanite im na kraj korištenjem samo najboljih i provjerenih prirodnih sastojaka i namirnica!
Med - gusta, ljepljiva i slatka tekućina - proizvod je cvjetnog nektara koji pčele transformiraju u njegov oblik. Bogat je izvor željeza, kalcija i magnezija, a njegovi sastojci djeluju antioksidativno, antimikrobno, protuupalno, antikancerogeno i antimetastatski.
Zašto je med dobar za imunitet?
Med se tijekom povijesti koristio kao narodni lijek i ima razne zdravstvene dobrobiti i dugu medicinsku upotrebu ( u nekim bolnicama koristio se i kao lijek za rane). Flavonoidi i polifenoli prisutni u njemu djeluju kao antioksidanti koji štite strukturni integritet stanica i tkiva i imaju sposobnost neutraliziranja slobodnih radikala, sprečavajući oštećenje imunoloških stanica.
Visoki antioksidativni profil meda pomaže dakle u sprečavanju oštećenja imunološkog sustava i bolesti. A zanimljiva činjenica jest i da što je veća razina antioksidansa, to je med tamniji.
Med također potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, posebno T i B stanica, odnosno svih važnih komponenata imunološkog sustava. To pomaže u poticanju zdravijeg i jačeg imunološkog odgovora. Dakle, dodavanje žličice čistog, nepasteriziranog meda u svakodnevni zdravstveni režim moglo bi pružiti imunološku potporu koja vam je potrebna!
Med je poznat i po mnogim drugim prednostima, poput pomaganja u mršavljenju, jačanju energije, poboljšanja sna, liječenja opeklina i rana, sprečavanja bolesti srca, liječenja mamurluka, ali i kašlja. Stoga, kako bi ublažila iritaciju upale grla, pojedi žlicu sirovog meda. Med će umiriti grlo prekrivajući sluznicu gustom i prirodno ljepljivom oblogom. Sirovi med također će poslati antibakterijska sredstva na problematično mjesto, gdje će poticati zacjeljivanje. Nedavne studije pokazale su da med djeluje čak i bolje od sirupa protiv kašlja.
Med i alergije
Sezonske alergije obično kreću već u ožujku i traju do kolovoza ili rujna, a nastaju kada biljke počnu proizvoditi pelud. U trenutku kada tijelo pelud doživljava kao stranog napadača, slično bakteriji ili virusu, nastaje alergija. Kao odgovor, tijelo vrši napad, a to rezultira simptomima poput kihanja, suznih očiju, curenja iz nosa, grlobolje, kašlja i otežanog disanja.
Ideja da med liječi alergije zamišljena jest ovako - kad osoba jede lokalni med, smatra se da unosi lokalnu pelud. S vremenom osoba može postati manje osjetljiva na tu vrstu peludi, a kao rezultat, može imati manje sezonskih simptoma alergije.
Liječnici i istraživači još uvijek nemaju određenu količinu meda koju preporučuju konzumirati svakog dana kako bi osoba ublažila simptome sezonske alergije Ipak, svakako vrijedi probati uzevši u obzir sve dobrobiti koje med nosi sa sobom.
Funkcionalni med
Funkcionalna hrana odnosi se na namirnice koje osim svoje energetske vrijednosti imaju i onu nutritivnu te koje nude zdravstvene benefite koje prelaze tu njihovu prehrambenu vrijednost. Ovaj koncept hrane nastao je u Japanu 1980-ih kada su vladine agencije počele odobravati hranu s dokazanim blagodatima nastojeći poboljšati zdravlje opće populacije.
Neki primjeri uključuju hranu obogaćenu vitaminima, mineralima, probioticima ili vlaknima, a jedna od namirnica koja spada u ovu skupinu jest definitivno i med.
Jedan takav je i Matičnjakov funkcionalni med - proizvod koji bi svaka kuća trebala posjedovati. Osim što jača imunitet, on umanjuje kašalj, crvenilo očiju i nadraženost dišnih puteva, a postoje i oni koji sadrže dodano sjeme crnog kima u velikom postotku, jer upravo timokinon iz ove biljke širi bronhije i tada prestaju simptomi alergije, a tijelo se polako navikava na cvjetni prah koji ga iritira ( čak i onaj od ambrozije).
Med tako u ovom slučaju djeluje poput nježnog prirodnog cjepiva, a sve što trebaš napraviti je uzimati ga dva puta dnevno tijekom dužeg vremenskog perioda, po mogućnosti prije početka sezone alergija. No, ni sada nije kasno da kreneš!
Svjedočimo globalnom fenomenu porasta broja alergija i zato, neka crni kim postane tvoja prva poveznica s prirodom. Matičnjak ulje crnog kima odlikuje kvalitetno sjeme i svježe prešanje, izrađuje se u malim serijama i uvijek je svježe. Bonus, riječ je o hrvatskoj proizvodnji!