Zdravlje Odahni bez alergije 28. travnja 2021.

Funkcionalni med koji vole alergičari i svi koji žele zaštititi svoj organizam

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sezonske alergije stvaraju probleme mnogima koji u proljeće vole boraviti na otvorenom. Stanite im na kraj korištenjem samo najboljih i provjerenih prirodnih sastojaka i namirnica!

Med - gusta, ljepljiva i slatka tekućina - proizvod je cvjetnog nektara koji pčele transformiraju u njegov oblik. Bogat je izvor željeza, kalcija i magnezija, a njegovi sastojci djeluju antioksidativno, antimikrobno, protuupalno, antikancerogeno i antimetastatski.

Zašto je med dobar za imunitet?

Med se tijekom povijesti koristio kao narodni lijek i ima razne zdravstvene dobrobiti i dugu medicinsku upotrebu ( u nekim bolnicama koristio se i kao lijek za rane). Flavonoidi i polifenoli prisutni u njemu djeluju kao antioksidanti koji štite strukturni integritet stanica i tkiva i imaju sposobnost neutraliziranja slobodnih radikala, sprečavajući oštećenje imunoloških stanica. 

Visoki antioksidativni profil meda pomaže dakle u sprečavanju oštećenja imunološkog sustava i bolesti. A zanimljiva činjenica jest i da što je veća razina antioksidansa, to je med tamniji. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Umjesto meda često se pakira šećerni sirup

Med također potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, posebno T i B stanica, odnosno svih važnih komponenata imunološkog sustava. To pomaže u poticanju zdravijeg i jačeg imunološkog odgovora. Dakle, dodavanje žličice čistog, nepasteriziranog meda u svakodnevni zdravstveni režim moglo bi pružiti imunološku potporu koja vam je potrebna!

Med je poznat i po mnogim drugim prednostima, poput pomaganja u mršavljenju, jačanju energije, poboljšanja sna, liječenja opeklina i rana, sprečavanja bolesti srca, liječenja mamurluka, ali i kašlja. Stoga, kako bi ublažila iritaciju upale grla, pojedi žlicu sirovog meda. Med će umiriti grlo prekrivajući sluznicu gustom i prirodno ljepljivom oblogom. Sirovi med također će poslati antibakterijska sredstva na problematično mjesto, gdje će poticati zacjeljivanje. Nedavne studije pokazale su da med djeluje čak i bolje od sirupa protiv kašlja.

Med i alergije

Sezonske alergije obično kreću već u ožujku i traju do kolovoza ili rujna, a nastaju kada biljke počnu proizvoditi pelud. U trenutku kada tijelo pelud doživljava kao stranog napadača, slično bakteriji ili virusu, nastaje alergija. Kao odgovor, tijelo vrši napad, a to rezultira simptomima poput kihanja, suznih očiju, curenja iz nosa, grlobolje, kašlja i otežanog disanja.

Ideja da med liječi alergije zamišljena jest ovako - kad osoba jede lokalni med, smatra se da unosi lokalnu pelud. S vremenom osoba može postati manje osjetljiva na tu vrstu peludi, a kao rezultat, može imati manje sezonskih simptoma alergije. 

Liječnici i istraživači još uvijek nemaju određenu količinu meda koju preporučuju konzumirati svakog dana kako bi osoba ublažila simptome sezonske alergije Ipak, svakako vrijedi probati uzevši u obzir sve dobrobiti koje med nosi sa sobom.

 | Author: Gulliver/Shutterstock/Instagram Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram

Funkcionalni med

Funkcionalna hrana odnosi se na namirnice koje osim svoje energetske vrijednosti imaju i onu nutritivnu te koje nude zdravstvene benefite koje prelaze tu njihovu prehrambenu vrijednost. Ovaj koncept hrane nastao je u Japanu 1980-ih kada su vladine agencije počele odobravati hranu s dokazanim blagodatima nastojeći poboljšati zdravlje opće populacije.

Neki primjeri uključuju hranu obogaćenu vitaminima, mineralima, probioticima ili vlaknima, a jedna od namirnica koja spada u ovu skupinu jest definitivno i med.

Jedan takav je i Matičnjakov funkcionalni med - proizvod koji bi svaka kuća trebala posjedovati. Osim što jača imunitet, on umanjuje kašalj, crvenilo očiju i nadraženost dišnih puteva, a postoje i oni koji sadrže dodano sjeme crnog kima u velikom postotku, jer upravo timokinon iz ove biljke širi bronhije i tada prestaju simptomi alergije, a tijelo se polako navikava na cvjetni prah koji ga iritira ( čak i onaj od ambrozije).

Med tako u ovom slučaju djeluje poput nježnog prirodnog cjepiva, a sve što trebaš napraviti je uzimati ga dva puta dnevno tijekom dužeg vremenskog perioda, po mogućnosti prije početka sezone alergija. No, ni sada nije kasno da kreneš!

Svjedočimo globalnom fenomenu porasta broja alergija i zato, neka crni kim postane tvoja prva poveznica s prirodom. Matičnjak ulje crnog kima odlikuje kvalitetno sjeme i svježe prešanje, izrađuje se u malim serijama i uvijek je svježe. Bonus, riječ je o hrvatskoj proizvodnji!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeUslugazajma

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.