Zdravlje Zdravlje žena 30. siječnja 2017.

Estetska korekcija stidnih usana - potreba ili samo loš trend?

Vagina-Zena
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Labioplastika je postala najčešći estetski ginekološki zahvat, a najčešći razlozi za zahvat su povećane, izduljene ili asimetrične stidne usne te uklanjanje viška nabora i hiperpigmentacije.

"Labioplastika je postupak koji podrazumijeva korekciju ili promjenu oblika stidnih usana. Postoje brojne metode, a svi postupci imaju svoje prednosti i nedostatke. Marginalna (bočna) resekcija malih usana je prvi postupak koji se koristio u labioplastici, jer je primarni cilj operacije bio smanjiti veličinu malih labija i ukloniti hiperpigmentirana i naborana područja. Ova metoda ima ozbiljne nedostatke povezane s gubitkom osjetljivosti i prirodnog izgleda vulve. U mnogim klinikama, međutim, ova metoda se i dalje koristi jer je jednostavna za izvođenje", pojasnilla je za Zdravu Kravu dr. Vesna Harni iz Ginekološka poliklinike Harni.

Pročitaj cijeli intervju s dr. Harni o labioplastici.

Koji je pravi razlog za ovaj estetski ginekološki zahvat?

Najčešći razlozi za zahvat su povećane, izduljene ili asimetrične stidne usne. Nažalost, ovaj zahvat sve češće traže i tinejdžerice koje dolaze na labioplastiku prije negoli je njihov fizički razvoj završen.

"Male usne u adolescentskoj dobi postaju istaknutije, ali to se kasnije mijenja rastom velikih usana. Moramo pronaći način da mladim ženama bolje objasnimo da im se tijela još razvijaju, da neće tako izgledati za koju godinu i da si takvim zahvatima nanose trajnu štetu", tvrdi Dorothy Shaw, bivša predsjednica Kanadskog društva ginekologa i opstetričara (SOGC).

Što zaista smiješ, a što ne stavljati na svoju vaginu?

Vagina_1 | Author: Foto: Shutterstock Foto: Foto: Shutterstock

Vesna Harni je pojasnila kako se ne radi o posebnom profilu žena koje traže labioplastiku, već o djevojkama i ženama s određenim i za njih neprihvatljivim anatomskim obilježjima ženskog spolovila, bilo što su tako rođene ili se radi o ožiljcima i povredama nakon poroda ili operacija u ovom području. No, prema tvrdnjama kanadske liječnice Dorothy Shaw u svijetu se sve više traže stidnice kao u lutaka.

"Nema stidnih dlačica, sve je ravno, vidi se samo neka vrsta proreza", objasnila je Shaw. U stvarnosti to tako ne izgleda. "Naprosto ne", naglašava Shaw.

Vježbe s kuglicama za bolji seks i vaginalno zdravlje

Ne postoji 'normalan izgled' ženskih genitalija

Prema provedenim istraživanjima o anatomiji ženskih spolnih organa, dužina malih usana može varirati od dva do 10 centimetara, a širina od 0,7 do pet centimetara. S obzirom na takvu raznolikost, znanstvenici tvrde: "Iznenađujuće je kako su neki plastični kirurzi uvjereni da operacijom mogu postići 'normalan' izgled ženskih genitalija".

Da ovu vrstu zahvata ne bi trebalo shvaćati sasvim bezazlenom, pojašnjava i dr. Shaw koja navodi kako mnogi njeni kolege ginekolozi tvrde kako im se pacijentice žale na kroničnu bol stidnice nakon labioplastike.

"Svaki put kad odrežete dio tkiva, poštoji šansa da će biti krvarenja, infekcije i posljedično stvaranja ožiljka. Ako ožiljak zahvati završetak živca, imat ćete kroničnu bol ili nelagodu od tada nadalje", zaključila je Shaw.

7 stvari koje bi ginekolozi rado podijelili s pacijenticama

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.