Zdravlje 16. rujna 2011.

Električna četkica bolje čisti zube

Cetkica-Za-Zube
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Četkicu mijenjaj svaka dva do tri mjeseca, zubnim koncem odstrani plak sa teško dostupnih mjesta, a ako do sada nisi, probaj tuš za usta koji interdentalne prostore čisti jakim mlazom vode. Kako treba izgledati tvoja svakodnevna higijena zubi savjetuje ti doktor dentalne medicine Dean Cekić

Bakterije iz zubnog plaka uzrokuju većinu problema

Osnovna želja svakog pacijenta koji ulazi u ordinaciju dentalne medicine je doći u fazu potpunog oralnog zdravlja. Da bi se takvo stanje ostvarilo i zadržalo potreban je svakodnevni trud i ozbiljan odnos prema vlastitom oralnom zdravlju.

Preko 90 posto problema u dentalnoj medicini uzrokovano je bakterijama iz zubnog plaka. One uzrokuju stvaranje karijesnih lezija na zubima te upalu zubnog mesa i parodonta. Adekvatna oralna higijena je najbolji način preveniranja većine problema u usnoj šupljini te na njoj dentalna medicina počinje i završava.

Zubni plak je mekana naslaga koja čvrsto prijanja na površinu zuba, te ju je potrebno mehanički odstraniti. Vrijeme potrebno da bakterije ostvare patogeni potencijal je oko 12 sati, pa iz toga proizlazi da je zube potrebno prati minimalno dva puta dnevno. Osnovna bit oralne higijene je odstraniti zubni plak sa svih ploha na zubima i prelaska na zubno meso, te se pritom ne ozlijediti.

Često se misli da je oralna higijena nešto što se samo po sebi razumije te joj se ne pridaje osobita pažnja. Realnost pokazuje da ne pridavanje adekvatne pažnje oralnoj higijeni drastično utječe na kvalitetu života većini ljudi.

Kako bi adekvatno održavala oralnu higijenu, potrebno je prvo naučiti prepoznati zubni plak. Prepoznavanje zubnog plaka u vlastitoj usnoj šupljini je često otežano zbog boje plaka. Zato danas postoje sredstva za bojanje zubnog plaka (plak relevatori), koji ti omogućuju bolje prepoznavanje zubnog plaka, te samokontrolu vlastite oralne higijene.

Četkicu mijenjaj svaka dva mjeseca

Sredstva koja služe za oralnu higijenu se dijele na osnovna, pomoćna i dodatna. Osnovna sredstva za oralnu higijenu su zubna četkica i interdentalna četkica.
Zubna četkica treba biti mekana (kako bi se spriječilo samoozljeđivanje), te se njome odstranjuje plak sa svih dostupnih ploha zubi prelaska na zubno meso. Vrijeme potrebno za ovu radnju nije strogo ograničeno te ovisi o brzini i sposobnosti svake osobe.

Zubna četkica nakon uporabe počinje gubiti svoja svojstva pa ju je potrebno promijeniti u razdoblju od 2 do 3 mjeseca. Umjesto ručne četkice danas je moguće koristiti tehnološke alternative, pa je uporabom ultrazvučne električne četkice moguće odstraniti plak na mjestima koja su nedostupna za običnu četkicu.

Nakon što si uporabom ručne ili ultrazvučne četkice oprala sva dostupna mjesta, i dalje nisi odstranila 40 posto plaka koji je ostao u međuzubnim prostorima.
U tu svrhu služe interdentalne četkice. One su posebno dizajnirane kako bi ušle u međuzubne prostore i odstranile plak sa tih teško dostupnih mjesta.

Zubni konac danas predstavlja alternativu samo za ona mjesta u koja interdentalna četkica ne dopire (jer se najčešće konac nepravilno koristi).

Prednosti tuša za usta

Kako je uporaba interdentalnih četkica ponekad teška, a nekima i dosadna, današnja tehnologija nudi alternativu u vidu tuševa za usta, koji interdentalne prostore čiste jakim mlazom vode.

Tuševi za usta predstavljaju jednostavniji i brži način čišćenja interdentalnih prostora, međutim ne smatraju se jednako učinkovitim kao interdentalna četkica.

Pomoćno sredstvo za oralnu higijenu je zubna pasta za čiji izbor su najvažniji okus i boja. Dodatna sredstva za oralnu higijenu su kemijski spojevi za kontrolu plaka i bakterija, koji najčešće dolazi u obliku tekućina.

Kontrolni pregled dva puta godišnje

Oralna higijena počinje nicanjem prvog zubića u djeteta i proteže se kroz cijeli život.

Danas je poznato da nitko na svijetu ne može savršeno održavati oralnu higijenu, pa je zbog toga potrebno redovito druženje sa doktorom dentalne medicine, kako bi se u ordinaciji poduzimali profesionalni preventivni postupci (profesionalno čišćenje zubi).

Ako redovito i adekvatno održavaš oralnu higijenu, te je sve u redu s tvojim oralnim zdravljem, najbolji način da ga zadržiš je kontrolni pregled i preventivna terapija svakih šest mjeseci.

Ako imaš problema sa zdravljem zubi ili te zanima kako pravilno održavati oralnu higijenu, za savjet pitaj doktora dentalne medicine Deana Cekića.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.