Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 28. veljače 2020.

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom, djevojka zaraženog mladića ipak pozitivna!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vili Beroš je objavio da imamo dva nova slučaja korona virusa.

Riječ je o dvoje ljudi koji su bliski s prvim zaraženim i trećim zaraženim.

Dvoje novih zaraženih, dodao je ministar, bliski su kontakti prvog zaraženog u Zagrebu, mladića koji je bio na utakmici u Milanu te trećeg zaraženog, Riječanina koji radi u Italiji. Nalaze se u klinici Fran Mihaljević i KBC Rijeka..

Možda te zanima... Zašto koronavirus pogađa više muškarce nego žene? Zdravlje

Večernji list prenosi kako je djevojci prvog zaraženog koronavirusom u Hrvatskoj ipak potvrđeno da je pozitivna na koronavirus. Utvrđeno je to tek nakon trećeg testiranja. Ona se sada također nalazi u zaraznoj bolnici Fran Mihaljević, a prije toga bila je u samoizolaciji. Ona se i dalje dobro osjeća i ne pokazuje simptome bolesti, naveli su.

"Situacija je i dalje pod intenzivnim nadzorom", rekao je Beroš dodavši kako je do sada ukupno testirano 159 pacijenata sa sumnjom na koronavirus, a za osam iz cijele Hrvatske se još čekaju rezultati.

Profesor Capak ističe da epidemiološki imamo povoljnu situaciju, jer su novi zaraženi već do sada bili u karanteni i izolirani. "Da nisu bili u karanteni imali bi dodatni rizik da obole i neke druge osobe koje su s njima bile u kontaktu", navodi Capak te je apelirao na građane ako imaju neke simptome koji su im sumnjivi da se jave prvo svom obiteljskom liječniku. 

Možda te zanima... Psihijatrica otkriva kako izbjeći napade tjeskobe zbog koronavirusa Zdravlje

Kako je istaknula ravnateljica klinike Fran Mihaljević, Alemka Markotić, oba nova zaražena su u bolnici bila od pojave zaraze njihovih bližnjih. Treća osoba zaražena u Zagrebu, istaknula je, mlađa je osoba i pozitivna je na treći uzorak koji su joj napravili. Nije htjela otkriti o kome se radi, ali za pretpostaviti je da je riječ o djevojci prvog zaraženog, koja je na prva dva testa bila negativna. Druga zaražena osoba u Rijeci je srednje dobi. 

"Pozitivan je treći uzorak koji smo iz dodatnog opreza uzeli kod drugog kontakta našeg bolesnika u klinici i taj je nalaz blago pozitivan i osoba više nema simptome i sve je u redu. Drugi pozitivan je također kućni kontakt od bolesnika u Rijeci i isto se jedno i drugo osjećaju dobro i nema nikakvih problema. Dojam je da su to sada više manje kućne infekcije, što nas navodi na razmišljanje da je kod bližih kontakata lakši prijenos infekcije, istaknula je. 

Beroš navodi da je ovo povoljan pravac jer se virus za sad ne širi na građane izvan bliskog kruga već zaraženih.

"Mogućnost infekcije, ukoliko nije intenzivan kontakt, je manji, što je ohrabrujuće. Samo su pozitivni oni koji su bili duže u bliskom kontaktu", rekao je Beroš.

Možda te zanima... Koronavirus u brojkama: Kolike su šanse za zarazu i koja je stopa preživljavanja Zdravlje

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ističe da epidemiološki imamo povoljnu situaciju, jer su novi zaraženi već do sada bili u karanteni i izolirani.

"Da nisu bili u karanteni imali bi dodatni rizik da obole i neke druge osobe koje su s njima bile u kontaktu. Ovo je potvrda da su naše mjere efikasne i da ih trebamo provoditi i dalje", rekao je Capak te je apelirao na građane ako imaju neke simptome koji su im sumnjivi da se jave prvo svom obiteljskom liječniku. Markotić je istaknula da će zaraženi biti pušteni kući tek kada nestanu svi simptomi, te dodala da se pokazao kao dobar način da se sve sumnjive slučajeve odmah stavi u izolaciju i karantenu, kao i sve kontakte zaraženih, jer je primjerice Italija hospitalizirala samo teške slučajeve.

Na novinarsko pitanje profesor Capak je izjavio da trenutno nema potrebe da se vozila javnog prijevoza dezinficiraju.

Što se tiče utakmica ovog vikenda, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da će se odluke donositi na gradskim razinama, ali da u ovom trenutku nema potrebe za nekom generalnom zabranom.

Pomoćnik ministrice poljoprivrede, Krunoslav Karalić, naglasio je kako naše domaće životinje i kućni ljubimci ne obolijevaju od koronavirusa. "Prema tome, naše životinje ne predstavljaju opasnost, nisu izvor zaraze. U Europi nema znanstvenih dokaza o putu prijenosa bolesti sa životinja na ljude", rekao je. 

Kina: Pacijenti koji su preboljeli koronavirus, ponovno pozitivni na test

Kina je otkrila kako je otprilike 14 % pacijenata koji su bolovali od koronavirusa, nakon ponovnog testiranja također ponovno pozitivno na njega. Daily Star prenosi kako je ova vijest izašla, nakon informacije da je japanka iz Osake također drugi put pozitivna na test koronavirusa.

Spomenuta statistika iz Kine proizašla je iz izvještaja bolnica u provinciji Guangdong, a kako navode, pozitivan test odnosi se na činjenicu da će oboljeli i dalje nositi virus u sebi. Trenutno znanstvenici ne znaju zašto se to događa i mogu li spomenuti pacijenti i dalje biti zaraženi, rekao je Song Tie, zamjenik direktora Guangdong Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Lucy_Brookes
      Lucy_Brookes

      Lagan posao na mreži, pridružite se sada i počnite zarađivati više od 500 USD dnevno. Prošli mjesec zaradio sam i primio 27392 dolara od ovog lakog posla, dajući maksimalno 3 sata dnevno. Izuzetno je jednostavno poslovati i redovito zarađivati od njega. Sada to može dobiti bilo koja osobaa na Zemlji i započeti s zarađivanjem više dolara na internetu. posjetite ovu stranicu za više detalja ........... >>>>>> w­­­w­­­w­­­­.­­­C­­­a­­­s­­­h­­­F­­­l­­­o­­­w­­­7­­­7­­­.­­­C­­­O­­­M

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.