Zdravlje 04. travnja 2011.

Duboki strah za djetetovo zdravlje

Trudnica_Strah
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoge buduće majke i očevi zabrinuti su hoće li njihovo dijete biti "normalno". Pročitaj koliko su takvi strahovi opravdani, u kojim su slučajevima pretjerani i kako ih se možeš riješiti

Donosimo ti odlomak o dubokom strahu za djetetovo zdravlje iz priručnika "Što očekivati u trudnoći", svjetskog bestselera kojeg je u Hrvatskoj objavio V.B.Z.:

Svaka buduća majka i svaki budući otac brinu hoće li dijete biti normalno. Iako je umjerena zabrinutost, koja se opire svim pokušajima umirenja, neizbježna nuspojava trudnoće, duboka zabrinutost koja otežava normalno funkcioniranje zahtijeva pozornost stručnjaka. Razgovaraj sa svojim liječnikom. Vjerojatno je za tebe već predvidio ultrazvučnu pretragu fetusa i prenatalne testove probira, a ako nije, mogla bi ih dogovoriti kako bi umirila svoje strahove.

Pomaže razgovor s liječnikom i drugim trudnicama

Mnogi su liječnici spremni naručiti takve pretrage ako je pacijentica iznimno zabrinuta, osobito ako smatra kako ima razloga strahovati za djetetovo zdravlje (moždaje mnogo vremena provodila u vrućoj kupki ili je počesto popila previše prije no što je doznala da je trudna), čak i ako se njezina zabrinutost doima neutemeljenom ili pretjeranom. Razlog tome je činjenica da cijena duboke zabrinutosti (osobito ako majci otežava pravilnu prehranu i san) nadmašuje trošak postupka.

Iako tim pretragama nije moguće otkriti svaki potencijalni problem, njima je moguće mnogo otkriti nakon što se fetus dovoljno razvije. Čak i obrisi djeteta na ultrazvučnom monitoru – sa svim udovima i organima na svojem mjestu – mogu majci pružiti veliku utjehu.

Takva utjeha, uz dobre nalaze pretraga i verbalno umirenje liječnika (a možda i stručnjaka koji je očitao ultrazvučni nalaz), može ti pomoći prihvatiti se važnog posla koji je pred tobom: skrbi za sebe i hranjenja djeteta.

Umirenje bi mogla pronaći i u razgovoru s drugim budućim majkama – možda na tečaju za trudnice ili na Internet brbljaonicama; umirenje, naposljetku, možeš pronaći i u činjenici da i ostale majke osjećaju istu zabrinutost. Ako ustanoviš da ni u čemu ne pronalaziš smirenje, za ublažavanje tjeskobe vjerojatno će ti biti potrebno stručno savjetovanje.

Više info: www.vbz.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.