Zdravlje Prirodno liječenje 05. srpnja 2016.

Homeopatski trikovi kod uboda morskog ježa i u slučaju opeklina

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Simptome tipičnih ljetnih boljki poput opekotina od sunca, sunčanice, osipa, uboda ježa te ugriza raznih insekata i kukaca jednostavno možeš ublažiti homeopatskim pripravcima. Važno je napomenuti da lijekovi nemaju nuspojava.

Belladonna protiv opeklina

"Koliko god se trudimo izbjegavati sunce dogodi se da u hladu hotelske sobe otkrijemo pojavu crvenila na koži i užasnuti shvatimo da smo unatoč oprezu opet izgorjeli na suncu. Ako su simptomi praćeni pulsirajućom boli pomoći može homeopatski lijek Belladonna C 12 ili C 30 koji se daje svaka tri sata do maksimalno 10 globula (pilulica) na dan. Ukoliko se simptomi ne smire kroz nekoliko sati obavezno je potražiti liječničku pomoć", objašnjava homeopatkinja, dr. Sanja Žamić. I ugriz i ubode treba liječiti u najkraćem mogućem roku. Naročito su opasni kod osoba koje su alergične. 

Ledum Palustre protiv rana od uboda insekata

"Homeopatski lijekovi poput Ledum Palustre c 30, djeluju jako brzo i značajno smanjuju alergijske reakcije pa ih je preporučljivo davati svima dok se ne provede odgovarajući medicinski tretman. Ledum je odličan za ubodne rane od komaraca, osa, pčela, stršljenova, krpelja pa čak i kod rane izazvane škorpionom. Daje se svakih 30 minuta najviše do 10 globula na dan", objašnjava dr. Žamić. Preventivno djeluje i kod uboda tigrastih komaraca.
 

Aconitum Napellus protiv sunčanice

Sučanica se pak javlja naon pretjranog izlaganja jakom suncu nakon kojeg se odjednom može osjetiti tjeskoba, navala krvi u glavu, grčevi u mišićima, hladan znoj, mučnina, povraćanje i glavobolja. "Ukoliko je glava bila izložena suncu, posebno bez zaštitnog šešira ili suncobrana, osjeti se iznenadna žeđ, lice pocrveni i osoba pokazuje strašan nemir. Pomaže lijek Aconitum Napellus u malim potencijama C 6 ili C 10 koji se može davati svakih pola sata. Već nakon dvije ili tri granule simptomi će nestati, a osoba će se smiriti i najvjerojatnije zaspati. Nakon buđenja potrebno je lijek uzeti još jedan dan u dozi tri puta po jednu uz 6 do 8 čaša vode i izbjegavanje sunca u slijedećih nekoliko dana", govori dr. Žamić. 
 
Jaka glavobolja, crvenilo lica i povraćanje koje ne donosi olakšanje prvi su simptomi sunčanice, a sve može biti praćeno nesvjesticom ili halucinacijama. Sunčanica je zapravo vrlo opasno stanje stanje koje može završiti i dugotrajnom nesvesticom, te komom iili čak i smrću. Osobu je tada potrebno prenijeti u hlad te osloboditi odjeće i stavljati joj hladne obloge ili vrećice leda na čelo i na glavu. Tjelesnu temperaturu treba stalno kontrolirati, te s hlađenjem prestati kad se temperatura normalizira, odnosno padne ispod 38 stupnjeva C.
 

Bodlje idu - van

Kod uboda ježinca Silicea C uzima se 30 dana, 3 do 4 puta na dan, a utječe tako da se dijelovi bodlji izbaciju na površinu kože. Silicea se preporučuje ljudima kojima je umanjena umna i tjelesna snaga i koji nemaju dovoljno samopouzdanja. Kod uboda ose i pčele poželjno je prvo odstraniti žalac, a zatim dati lijek Apis Mellifica svakih 30 minuta dok se otok ne smanji. Sljedećih nekoliko dana daje se tri puta po jedna globula. Ukoliko nakon uboda ili ugriza ostane modrica, poželjno je lokalno mazati kremom Arnica Montana nekoliko dana dok ne nestane.
 

Protiv želučanih tegoba i osipa

Magnesia Phosphorica C7 djeluje kao Aspirin, te sprečava glavobolju i bolove u želucu, a Nux Vomica C 30 olakšava tegobe nakon konzumacije teške hrane i alkohola. China C7 koristi se kod proljeva, te dehidracije uz dovoljno tekućine. Ljeti se često javljaju osipi, posebno kod djece koja se izlažu suncu. Ukoliko je osip blag koristiti može poznati lijek Belladonna C 6 3 koji se uzima i nekoliko dana. Kod osipa na donjim ekstremitetima pomaže i Rhus Toxicodenron C6 uz primjenu 3-5 puta na dan.
 

Načelo “zakonitost sličnog” koristi se i u konvencionalnoj medicini

Homeopatija koristi isključivo prirodne sastojke, najčešće biljke i minerale pa su homeopatski lijekovi potpuno sigurni za upotrebu, čak i kod djece. Homeopatija aktivira imuni sustav. Isti prirodni sastojci koji u velikim količinama uzrokuju neke skupine simptoma mogu poboljšati stanje bolesnika ako se koriste u malim količinama (u homeopatskim pripravcima).
 
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, homeopatija je druga metoda liječenja u svijetu, odmah iza kineske tradicionalne medicine, treća je fitoterapija, a četvrta alopatska medicina. I engleska kraljevska obitelj “navukla” se na homeopatiju, baš kao i Tina Turner ili svojedobno Majka Tereza.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.