Zdravlje 16. prosinca 2016.

Doktorica pojasnila zašto ona i njene kolege odlaze iz Hrvatske

Foto: Robert Anic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon 25 godina rada u hrvatskom zdravstvu dr. Sanja Klajić Grotić (52) na jesen odlazi u Njemačku. Više se ne može i ne želi boriti sa sve težim uvjetima rada.

"U svojoj ordinaciji na zagrebačkoj Peščenici dnevno imam 80 pacijenata. Nakon 50. pacijenta više se ne smiješim, a ja ne želim biti takva liječnica, želim imati vremena za svog pacijenta", kaže dr. Sanja Klajić Grotić.

Nakon 25 godina liječničkog rada u hrvatskom zdravstvenom sustavu, ova liječnica u 52. godini na jesen se seli u gradić kraj Münchena. Ponudili su joj rad s 30 pacijenata dnevno, a uz medicinsku sestru dobit će i administratora koji će im zahtjevnu papirologiju “skinuti s kičme”.

Prvi razlog odlaska su teški uvjeti rada u ambulanti obiteljske medicine

Iako beskrajno voli svoj posao, nakon višemjesečnog premišljanja dr. Sanja je prihvatila novi izazov.

"U ovih 25 godina radila sam svugdje. Od Hitne pomoći u Sesvetama, Nove Gradiške tijekom akcije Bljesak i maloj seoskoj ambulanti u zagorskom selu Belec, u kojem sam radila doslovno u gumenim čizmama i kabanici. Radila sam i u Domu za starije i nemoćne u Maksimiru te sam tu zavoljela granu gerijatrije. I evo, već sedam godina radim u ambulanti obiteljske medicine na Pešćenici, a uvjeti rada su sve teži i teži", govori dr. Sanja.

Upravo su teški uvjeti rada razlog zašto je odlučila svoja znanja i iskustva ponuditi nekome drugome.

"U meni već dugo kuha. Čekamo da dobijemo manji broj pacijenata po timovima, da se liječnici obiteljske medicine više ne moraju baktati s papirologijom i pisanjem kojekakvih potvrda, putnih naloga, potvrda za ozljede na radu, što bi trebali raditi ljudi u direkcijama HZZO-a koji nam je poslodavac. Neodgovornost da liječnike prisiljavaju da budu birokrati više nisam željela trpjeti. Ja ne želim biti papirolog, želim biti istinski liječnik i zato odlazim tamo gdje mi omogućavaju da to budem", priznaje dr. Sanja.

Objavljena lista najboljih doktora prema izboru pacijenata u Hrvatskoj

Doktorica tvrdi da nije jedina i kako se stvari pod hitno moraju promijeniti

Dodaje kako nije jedina koja se sprema otići. A iako je nešto željela promijeniti, Sanja se bojala svojih godina. Pitala se tko će je željeti zaposliti kao liječnicu kad je već prešla 50. godinu.

"Headhunteri za zdravstvene djelatnike odradili su svoje te sam ubrzo dobila ponude iz Švedske, Francuske, Engleske i Njemačke. Švedska i Francuska čak su nudili i učenje jezika, no ipak sam odabrala njemačku Bavarsku. Osim odličnih uvjeta rada, čeka me i veća plaća. Da, nakon 25 godina rada moja je plaća u Hrvatskoj 8300 kuna. A tamo mi nude 5000 eura neto. Da vam ne kažem da mi čak nude da odlučim hoću li raditi u obiteljskoj medicini ili na gerintološkom centru, jer se proteklih deset godina bavim gerijatrijom", objašnjava dr. Sanja Klajić Grotić.

Kaže da bi mnogo liječnika koji se spremaju napustiti Hrvatsku sustav vrlo lako mogao zadržati. No za to treba volje.

"Jedini način zadržavanja mladih je davanje koncesija. Koncesije ne stoje ništa pacijente, a liječnicima daju puno veću samostalnost, odlučivanje o edukaciji, ali i veća primanja. Evo, ja sam predala zahtjev za koncesijom, no Grad Zagreb me je odbio. Ako sustav nešto ne promijeni, puno će još liječnika sreću potražiti negdje u Europi",  zaključila je dr. Klajić Grotić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.