Zdravlje 14. studenoga 2014.

Dođi na predavanje o šećernoj bolesti

Sec-Uspr
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U petak, 14.studenog s početkom u 13 sati, u Centru Cvjetni, u sklopu Festivala vitalnosti, poslušaj predavanje primarijusa Franje Coce, dr.med.internista i dijabetolog, o šećernoj bolesti i Bioptron svjetlosnom sustavu koji pomaže u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji dijabetičkog stopala

Čimbenici rizika

Šećernu bolest ne smijemo promatrati samo kao poremećaj razine šećera u krvi zbog smanjenog lučenja inzulina uz perifernu rezistenciju na inzulin, nego i kroz kronične komplikacije koje se ispoljavaju na bubrezima, očima, živcima i krvnim žilama, a koje značajno određuju kvalitetu i trajanje života bolesnika. Kada su u pitanju kronične komplikacije šećerne bolesti dijabetičko stopalo je, možda, najveći problem kliničke dijabetologije. Čimbenici rizika za ulkus stopala su opći i lokalni. Opći čimbenici su: nekontrolirana hiperglikemija, trajanje šećerne bolesti, periferna vaskularna bolest, sljepilo ili slabi vid, kronična bolest bubrega, starija dob.

Lokalni čimbenici su: periferna neuropatija, deformacije stopala, trauma, nošenje neodgovarajuće obuće, raniji ulkusi ili amputacija, produženi i povećani pritisak na stopalo, ograničena pokretljivost zglobova.

Preventivna strategija obuhvaća :

 1. edukaciju pacijenata, obitelji i medicinskog osoblja,
 2. profilaktičku njegu kože i nokata,
 3. nošenje odgovarajuće obuće,
 4. redovite preglede stopala

Važno sastavnice liječenja:

 1. tretiranje osnovnih procesa bolesti (ishemija, kronična kritička ishemija )
 2. osiguranje odgovarajućeg dotoka krvi
 3. lokalna njega ulkusa (debridement, drenaža, povoji )
 4. odterećenje povišenog tlaka na stopala (odgovarajuća obuća )

Bioptron i dijabetičko stopalo

Bioptron je klinički ispitan medicinski uređaj koji emitira elektromagnetsko zračenje i ima široku primjenu u medicini. Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske upisala je Bioptron sustav svjetlosti u registar medicinskih proizvoda koji se koristi u liječenju rana i uklanjanja boli u fizioterapiji, sportskoj medicini, kod dermatoloških problema, u pedijatriji i kod sezonskih afektivnih poremećaja.

Zahvaljujući svojim karakteristikama, sintetizirano Bioptron svjetlo, za razliku od sunčeva svjetla, omogućuje emitiranje svjetla energiju kojega možemo kontrolirati i reproducirati. Polarizirani elektromagnetski val, djelujući preko stanične membrane, optimira stanične mehanizme djelujući kao okidač koji aktivira biološke procese podupirući tako cijeljenje rana.

Biostimulativno djelovanje Bioptrona, koje pospješuje zacijeljene rana i koje je temelj uspješne primjene u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji ulkusa dijabetičkog stopala, može se svesti na :

 1. jačanje imunološkog sustava
 2. modulaciju tijeka upalnog procesa
 3. stimulaciju procesa regeneracije i reparacije
 4. poticanje oksidativnih metaboličkih procesa

Prednosti Bioptrona su sljedeće:

 • široki raspon primjene
 • dokazani pozitivni učinci
 • dugogodišnje iskustvo
 • bez poznatih negativnih nuspojava
 • jednostavno rukovanje
 • tretman kratkotrajan
 • mogućnost korištenja u kući, medicinskim ustanovama i drugim centrima

Veselimo se tvom dolasku na Festival vitalnosti, od 13. do 15.studenog, u Centar Cvjetni. Zepter je za sve posjetitelje pripremio i nagradnu igru. Detalje o nagradnoj igri pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.