Zdravlje 22. travnja 2016.

Spriječi nastanak dijabetesa tipa 2

Thinkstockphotos-522184011_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Fizička aktivnost je glavni čimbenik u prevenciji dijabetesa tipa 2. Uostalom, američka istraživanja pokazuju da su osobe, koje tjedno sagore 1.500 kalorija kroz fizičke aktivnosti, izložene 25 posto manjem riziku od dijabetesa tipa 2 u usporedbi s onima koje uopće ne vježbaju i to u sljedećih 14 godina

 Zato, izaberi oblik rekreacije koji voliš (to će osigurati tvojudosljednost) i uključite je u tjedne obveze.

Jedi manje masnoća

Tip prehrane može utjecati na to hoćeš li oboljeti ili ne. Znanstveno je dokazano da namirnice s visokim sadržajem biljnih vlakana i niskim glikemijskim indeksom (GI) – što znači da sporo oslobađaju šećer, kao što su povrće, mahunarke i integralne žitarice – mogu smanjiti rizik od pojave dijabetesa tipa 2 čak za tri puta.

Uključi u prehranu namirnice bogate monozasićenim masnoćama, koje olakšavaju kontroliranje razine glukoze u krvi. Smanji unos alkohola i pridržavaj se preporučene količine na tjednoj razini. Međutim, nemoj zamijeniti vino za voćne sokove, jer su istraživači otkrili da samo jedna čaša soka dnevno može povećati rizik za 24 posto, jer nedostatak biljnih vlakana (koja su zastupljena u svježem voću) može izazvati opasan rast razine šećera u krvi.

Spavaj dovoljno

Spavanje tijekom poslijepodneva više šteti nego koristi, jer može narušiti normalnu dinamiku noćnog sna, što se navodi kao čimbenik povećanja rizika od dijabetesa tipa 2. Znanstvenici su utvrdili da su osobe koje redovito spavaju tijekom dana izložene većem riziku od dijabetesa za 26%, jer buđenje iz kratkog sna aktivira hormone koji narušavaju djelovanje inzulina.

 Tri simptoma dijabetesa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.