Zdravlje 11. studenoga 2015.

80% liječenja dijabetesa je edukacija

Trib-Uspr
1/8
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rasprava i savjeti stručnjaka o posljedicama i prevenciji dijabetesa okupili su više od 150 posjetitelja šeste tribine Zdrave Krave 'Aktivan život uz dijabetes' koju smo organizirali uz partnera Polikliniku za dijabetes 'Diamelli'. Pogledaj galeriju i doznaj najzanimljivije dijelove tribine

Tribina je bila otvorena za javnost i okupila je različite stručnjake koji su kroz dinamičan razgovor odgovarali na važna pitanja i dotaknuli se problematike koje pacijenti s dijabetesom prolaze u svakodnevnom životu.

Na tribini su govorili:

  • prof.dr.sc. Nikica Car iz Poliklinike za dijabetes Diamelli
  • medicinska sestra Mirjana Nemet Kulić
  • psihologinja Ivona Poljak iz Zagrebačkog dijabetičkog društva
  • psiholog Hrvoje Maleković
  • nutricionistica doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender iz Vitaminoteke 

Tribinu je moderirala voditeljica Ivana Šundov Hojan.

Nejasni simptomi

Prof.dr.sc. Nikica Car iz Poliklinike za dijabetes Diamelli naveo je zastrašujuće podatke o statistikama u Hrvatskoj: "U Hrvatskoj je registrirano 247 000 dijabetičara, a na svakog registriranog možemo računati da ide još 0,7 osoba za koje ne znamo da su dijabetičari. Kod mlađih osoba dijabetes se sve češće pojavljuje, a vodeći uzrok je stil života, odnosno nedovoljno kretanje i prekomjerna težina. Pretilost je velik problem jer osobe koje imaju BMI između 30 i 35 imaju rizik od dijabetesa čak do 30 puta veći. Najveći problem je što osobe nemaju jasne simptome dijabetesa i kada otkriju da ga imaju, već razviju jednu od komplikacija povezanih s dijabetesom."

Medicinska sestra iz poliklinike Diamelli, Mirjana Nemet Kulić rekla je kako pacijente najčešće brine kako će se snaći na radnom mjestu i kako se ponašati na obiteljskim skupovima i zabavama zbog posebnog načina prehrane. Naglasila je kako je 80 posto izlječenja edukacija preko samih oboljelih do njihovih obitelji. Rekla je kako većina pacijenata ozbiljno pristupi bolesti, ali da se svatko s time mora naučiti nositi jer nije lako priviknuti se na novi režim prehrane.

Dijabetičke jedinice - osnova liječenja

Psihologinja Ivona Poljak iz Zagrebačkog dijabetičkog društva pozvala je sve dijabetičare da se učlane u Društvo: "U Društvu nudimo različite radionice, edukacije i druženja za razmjenu iskustva pa nam je cilj imati što više aktivnih članova jer edukacija je najvažnija. Prije 20 godina situacija s dijabetičarima bila je potpuno drugačija, nekim ženama se čak predlagalo da ne zatrudne jer su dijabetičarke, a danas je to normalno prihvaćena bolest u društvu. Imam pacijente koji nikad nisu osjetili nikakvu diskriminaciju, ali ima i onih koji strahuju od toga. Sve ovisi o tome kako sama osoba prihvati bolest i gleda na nju."

Psiholog Hrvoje Maleković objasnio je kako dijabetičari većinom imaju teškoće zbog prilagodbe na novo stanje te ga moraju prihvatiti, a to ovisi od osobe do osobe te s nekim ljudima treba više raditi. Također je napomenuo teškoću mladih dijabetičara na prilagodbu na nov režim prehrane zbog socijalnih faktora poput utjecaja drugih mladih te reklama o slatkišima i nezdravoj hrani. Zaključio je kako većina ipak prije ili kasnije prihvati novo stanje i dobro se s njim nose.

Nutricionistica doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender iz Vitaminoteke naglasila je važnost dijabetičkih jedinica: "Dijabetička dijeta zapravo je jedna od najzdravijih dijeta zbog uravnoteženosti i zastupljenosti svih namirnica. Za dijabetes je najvažnije uskladiti pravilnu prehranu s odgovarajućim lijekovima, a kod prehrane je najvažnije naučiti baratati dijabetičkim jedincima jer one su ključ dijabetičke prehrane. Ako netko pije lijekove to ne znači da može griješiti s prehranom jer tek uz lijekove i prehranu dijabetes može držati pod kontrolom. Najvažnija stavka za liječenje dijabetesa je svakako edukacija."

Prevencija i edukacija

Uz edukativan razgovor stručnjaka, razvila se i dinamična rasprava koja je potaknula publiku da sudjeluje i podijeli svoja iskustva i dvojbe vezane uz liječenje i prevenciju dijabetesa. Na kraju tribine, na zdravoj tomboli podijeljene su vrijedne nagrade, poklon bonovi za pretrage i preglede u poliklinici Diamelli, a prvih 150 posjetitelja dobilo je slatko Kraš iznenađenje sa stevijom. 

Doznaj više o dijabetesu u našem specijalu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.