Zdravlje Simptomi i pomoć 25. ožujka 2023.

Dan narcisa - javnozdravstvena akcija i podrška oboljelima od raka dojke

Foto: Goran Kovacic (PIXSELL) 24.03.2023., Rijeka - Dan narcisa posvecen oboljelima od raka dojke. Na Korzu Udruga zena operiranih dojki "Nada" uz pomoc ucenika Medicinske skole dijeli narcise a prihod od donacija namijenjen je borbi protiv raka dojke i za rad udruge Nada. Akciju na standu pred Radio Rijekom podrzao je i gradonacelnik Marko Filipović
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U subotu, 25. ožujka obilježavamo ovogodišnji Dan narcisa – dan kada se organizira humanitarna akcija namijenjena jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te podršci svim oboljelima od ovog među najčešćim oblicima zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjeluje u javnozdravstvenim humanitarnim akcijama u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i udruge Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K. – life). Pridružite se ovu subotu, 25. ožujka od 10 do 14 sati u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića i na Cvjetnom trgu. U gradovima diljem Hrvatske bit će obilježen Dan narcisa.

U Hrvatskoj je ovaj tjedan počeo novi ciklus Nacionalnog programa ranog otkrivanja rak dojke, zahvaljujući kojem je smrtnost od tog sijela raka smanjena za 25 posto u šest godina te će su u novom ciklusu pozivi na mamografiju po prvi put slati i ženama rođenim 1972. i 1973. godine.

"U Hrvatskoj šestu godinu zaredom bilježimo pad smrtnosti od raka dojke. To sijelo je sada na trećem mjestu malignih uzroka smrti kod žena - iza raka bronha i debelog crijeva", istaknula je na konferenciji za novinare Ivana Portolan Paić iz Ministarstva zdravstva povodom predstavljanja novog ciklusa Programa ranog otkrivanja raka dojke.

 
 
Možda te zanima... Stopa preživljenja s metastatskim rakom dojke Zdravlje
 

Predstavnice Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pozvali su žene da se odazovu na pozive za mamografiju koje će dobiti na kućnu adresu. Ove godine pozivi će po prvi put biti upućeni ženama 1972. i 1973. godišta. "Pozivamo žene u dobi od 50 do 69 godina da se odazovu na mamografski pregled jer im on može spasiti život", poručila je Portolan Paić.

Mamografijom se rak može otkriti dvije godine prije pojave prvih kliničkih simptoma i kvržice koju je moguće napipati. Najveći broj novooboljelih žena, čak 80 posto, stariji je od 50 godina. "Godišnje u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 3000 žena, a umre ih 711", rekla je Portolan Paić, dodavši da je broj umrlih u proteklom razdoblju smanjen za više od 300. Andrea Šupe Parun, koordinatorica Nacionalnog programa, rekla je da Hrvatska pripada zemljama srednje incidencije raka dojke u EU, a po mortalitetu smo na 16. mjestu, piše HINA.
 

 
rak dojke Možda te zanima... Danas počinje novi ciklus programa ranog otkrivanja raka dojke Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.