Zdravlje 28. prosinca 2010.

Čiste ruke štite te od gripe

Ruke
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mikroorganizmi se najčešće prenose rukama pa česta i pravilna higijena ruku predstavlja zaštitu od mnogih bolesti. Kada sapun i voda nisu pri ruci, najbolje riješenje su sredstva za dezinfekciju u obliku tekućine ili gela te alkoholne dezinfekcijske ili antibakterijske maramice, poput onih iz dokazano učinkovite linije Vitaseptal

Dok se protiv gripe možeš cijepiti, prehladu je nažalost vrlo teško izbjeći. Sljedeći savjeti bit će ti od koristi u sprečavanju prehlade i gripe:

  1. Izbjegavaj boravak u zatvorenim, slabo ventiliranim prostorijama u kojima boravi mnogo ljudi.
  2. Izbjegavaj bliski kontakt s osobama koje imaju prehladu ili gripu, pogotovo prva dva do tri dana.
  3. Drži ruke dalje od nosa ili očiju.
  4. Ako su tvoja djeca prehlađena ili imaju gripu, nakon igre operi njihove igračke.
  5. Provjetravaj i ovlažuj prostorije u kojima boraviš. U stanovima s centralnim grijanjem nerijetko se relativna vlažnost spusti ispod 60 posto (idealno je da je 60-80 posto). Suh zrak nepovoljno djeluje na sluznice dišnih prohoda, jer ih isušuje i time smanjuje njihove obrambene mehanizme. 
  6. Kvalitetno i raznovrsno se hrani. Ujednačena i nedostatna ishrana oslabljuje imunitet i tijelo čini podložno raznim bolestima i virusima. Preporučuje se konzumacija visoko kvalitetnih proteina koji se nalaze u hrani poput ribe, krtog mesa i graha. Takva hrana pomaže u izgradnji bijelih krvnih zrnaca koji imaju važnu ulogu u obrani organizma. Ne treba zanemariti ni voće i povrće, a preporučuje se ono življih boja koje povećava razinu antioksidansa u tijelu.
  7. Cijepi se protiv gripe. Osobito ako spadaš u rizične skupine: osobe oslabljenog obrambenog sustava, trudnice, osobe starije dobi, kronični bolesnici. Cijepljenje je vrlo učinkovito sredstvo za zaustavljenje epidemije u ljudi.
  8. Tjelovježba i redovito kretanje štite te od bolesti i virusa. Tjelesna aktivnost potiče oslobađanje imunosnih stanica koje nas štite od prehlade. Svaki dan se preporučuje trideset minuta tjelesne aktivnosti.
  9. Dovoljan broj sati sna je iznimno važan. Liječnici preporučuju najmanje sedam sati sna tijekom svake noći.
  10. Najučinkovitiji način borbe protiv bakterija i virusa koji izazivaju gripu je redovito i učestalo pranje ruku. Posebna pažnja higijeni ruku bi se trebala pridavati nakon doticanja površina kao što su kvake, daljinski upravljači, novac te poslije vožnje javnim prijevozom.

Kako prati ruke?

Pusti toplu vodu iz slavine te namoči njome ruke. Nasapunaj ih, najbolje tekućim sapunom, u količini od 1-3 ml. Dobro istrljaj cjelokupnu površinu ruku: dlanove, nadlanice, površinu između prstiju te ispod noktiju, kao i kožu zapešća, sve zajedno u trajanju od 20-ak sekundi.

Isperi cjelokupnu površinu kože ruku, šake i zapešća pod tekućom (toplom) vodom.

Osuši ruke brišući se papirnatim ručnikom. Zatvori slavinu papirnatim ručnikom, izbjegavaj kontakt oprane kože ruku sa slavinom. Uporabljeni papirnati ručnik baci u koš.

Ako ruke brišeš pamučnim ručnikom, on treba služiti samo za brisanje ruku, nikako i lica. 

Što kada sapun i voda nisu dostupni?

Kao najvažniju preventivnu mjeru Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje higijensku dezinfekciju ruku utrljavanjem alkoholnog dezinficijensa zbog učinkovitosti takvih proizvoda, brzog djelovanja i neškodljivosti prema koži ruku. Učinak dezinfekcije se bazira na iskorjenjivanju patogenih mikroorganizama na koži ruku.

Na što obratiti pažnju pri kupnji proizvoda za dezinfekciju?

Važno je da su dokazano učinkoviti, što znači da sadrže dovoljno alkohola (minimalno 60 posto). Deklaracija mora biti čitka i pružati sve potrebne informacije za sigurno korištenje. Provjeri sadrži li proizvod zaštitne tvari za njegu kože, poput glicerina, kako bi se izbjegao osjećaj suhoće ruku i osigurala njega.

Vitaseptal - praktično i djelotvorno

Proizvodi linije Vitaseptal, sa svojim praktičnim pakiranjima, idealni su za nošenje i pružaju potrebnu sigurnost u svim situacijama, bilo da si u javnom prijevozu, kod kuće, na putu ili školi.

Nanesi Vitaseptal gel ili Vitaseptal plus na dlanove i utrljavaj najmanje 30 sekundi, dok se ruke ne osuše. 

Vitaseptal gel je gušći i formuliran je tako da ne lijepi ruke, ima diskretan miris po alkoholu koji brzo hlapi, a Vitaseptal Plus je tekućina koja sadrži dvije aktivne tvari (alkohol i PHMB), ima osvježavajući miris po bijelom čaju, nije lijepljiv i miris se brzo gubi.

Vitaseptal antibakterijske maramice su idealne i za zaštitu školaraca. Maramicom se ruke brzo osvježe i dezinficiraju!

Nakon uporabe Vitaseptal proizvoda, ruke nije potrebno ispirati vodom, a preporučuje se osušiti ih na zraku.

Više info: www.vitaseptal.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.