Zdravlje Nabildaj imunitet prije zime 03. studenoga 2017.

Vitamin C plus cink - dobitna kombinacija za neprobojan imunitet

Jesen
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

O važnosti vitamina C gotovo da i nije potrebno govoriti, ali je zato manje poznato koje sve prednosti za zdravlje ima mineral cink. Cink je poznat i kao podizač imuniteta, a kada se vitamin C i cink uzimaju zajedno imunitet postaje otporan na skoro sve izazove.

Cink je važan za jačanje imuniteta, razgradnju enzima, reguliranje rasta stanica, smanjenje proizvodnje histamina i obranu od slobodnih radikala. Djelotvoran je u suzbijanju alergija, ublažava depresiju, stimulira rast i ubrzava zarastanje rana, ima antivirusni i antibakterijski učinak, a jedna od najvažnijih funkcija cinka je jačanje imuniteta. Uzimanje tableta cinka ili hrane bogate cinkom može ublažiti simptome prehlade i skratiti njeno trajanje. Nedostatak cinka u organizmu može uzrokovati slabljenje imunološkog sustava, gubitak kose i beživotnu kosu, suhu kožu.

Zdrava_Kosa | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nedostatak cinka u tijelu može uzrokovati želučane probleme, impotenciju, gubitak kose, slab imunološki sustav, beživotnu kosu, suhu kožu i druge neugodnosti. Budući da ljudsko tijelo ne može proizvesti cink, potrebno ga je redovito uzimati kroz prehranu ili dodatke prehrani. Cink se bolje apsorbira iz namirnica životinjskog podrijetla kao što su: jaja, meso (govedina, puretina), morski plodovi (školjke, rakovi, tuna), ali nisu zanemarivi ni biljni izvori cinka: orašasti plodovi, grah, pšenične klice, integralne žitarice, špinat, pivski kvasac.

Orasi_I_Bademi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Cink i vitamin C su vrlo moćna kombinacija za borbu protiv infekcija jer imunološki sustav čine znatno snažnijim. Ova kombinacija se osobito preporučuje u hladnijim mjesecima kao vrlo korisna zaštita od infekcija i prehlada.

Narance | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Također hrana bogata cinkom potpomognuta C vitaminom je preporučljiva nakon povreda, kirurških zahvata ili opeklina, jer pomaže u bržem oporavku sluznice, kože, vezivnog tkiva i kostiju. U sastavu svih ovih tkiva nalazi se kolagen, a upravo vitamin C i cink imaju presudnu ulogu u njegovoj sintezi. Zato se ova moćna kombinacija preporučuje nekoliko tjedana prije i nakon kirurških zahvata.

Ako želiš jesen i zimu bez prehlade i gripe na vrijeme se pobrini za svoj imunitet i potraži dodatke prehrani Solgar.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.