Zdravlje 03. ožujka 2014.

Čimbenici za nastanak raka dojke

Rak-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema dosadašnjim statistikama, svaka osma žena će tijekom života oboljeti od raka dojke. Najvažniji rizični čimbenik je dob, odnosno veći je rizik od oboljenja što je žena starija. O ostalim čimbenicima nastanka raka dojke govori prof. dr. Damir Vrbanec, a sve možeš pogledati u videu

Na nasljedne čimbenike ne možemo utjecati

Istina je da vjerojatnost oboljenja raste sa životnom dobi, no ni mlađe žene nisu imune. Od raka dojke ne obolijevaju samo žene koje imaju povijest ove bolesti u obitelji. Dapače, tri četvrtine oboljelih žena nema nijednu rođakinju koja je dobila rak dojke. S druge strane, ni rak dojke u obitelji ne znači da ćeš se i ti razboljeti. Većina žena čije su rođakinje dobile ovu bolest nikad se same ne razbole.

Dr. Vrbanec objašnjava kako na nasljedne čimbenike ne možemo utjecati, ali zdravim načinom života možemo umanjiti šanse za nastanak raka dojke. Profesor doktor Damir Vrbanec predstojnik je zavoda za internističku onkologiju KBC-a Zagreb te je jedan od vodećih onkologa u Europi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.