Zdravlje Simptomi i pomoć 27. kolovoza 2020.

Cjepivo protiv gripe kod ove skupine ljudi djeluje slabije, a isto bi moglo biti i s cjepivom protiv korone

Foto: shutterstock Na trajanje mjesečnice cijepljenje nije utjecalo, prema istraživanju provedenom na gotovo 4000 žena i objavljenom u četvrtak u časopisu "Obstetrics & Gynecology"
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Globalna analiza sugerira da pretilost dvostruko povećava rizik za bolničko liječenje od Covid-19 i povećava rizik od umiranja za gotovo 50 posto.

Gojaznost čini druge bolesti poput dijabetesa i visokog krvnog tlaka vjerojatnijima, kažu američki znanstvenici, a piše BBC.
Također često imaju i oslabljen imunološki sustav što ih čini podložnijim teškim simptomima Covida-19. Također upozoravaju da bi cjepivo protiv koronavirusa moglo biti manje učinkovito kod pretilih ljudi.

"To se temelji na činjenici da cjepiva protiv gripe djeluju slabije kod osoba s indeksom tjelesne mase (BMI) većim od 30", piše BBC. Tim sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, pregledao je podatke 75 studija iz cijelog svijeta za svoje istraživanje, uključujući gotovo 400 000 pacijenata. Otkrili su da osobe s pretilošću i Covidom-19 imaju dvostruko veću vjerojatnost da završe u bolnici i 74 posto veću vjerojatnost da budu primljene na intenzivnu njegu. Također su u većoj opasnosti da umru od bolesti uzrokovane koronavirusom.

Možda te zanima... Dva pouzdana znaka za razlikovanje koronavirusa od gripe ili prehlade Zdravlje
 

Studije iz Velike Britanije pokazale su slične rizike za ljude s viškom kilograma, što je natjeralo vladu da uvede nove mjere za suzbijanje pretilosti. Profesor Barry Popkin, koji je vodio istraživanje s odjela za prehranu na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini, rekao je da su rizici za pretile osobe koje obole od Covida-19 puno veći nego što se očekivalo. Rekao je da zdravija prehrana mora biti prioritet u mnogim zemljama, s manje slatkih pića i znatno manje bezvrijedne i prerađene hrane.

Možda te zanima... Sve više osoba nakon preboljenog koronavirusa prijavljuje gubitak kose Zdravlje

Pretilost također može dovesti do više upala u tijelu, smanjiti sposobnost tijela da se bori protiv infekcija i povećati opterećenje na druge organe, kao i na disanje. "Istraživači cjepiva trebali bi pogledati kako to utječe na pretile pojedince", kaže prof. Popkin o cjepivu protiv koronavirus.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.