Zdravlje 03. svibnja 2016.

Građanska solidarnost na djelu

Ro4
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Zavičajnom muzeju Grada Rovinja prošli tjedan otvorena je izložbe "Beyond colors" Marca Chagalla. Tom prilikom na ulaz u muzej postavljena je rampa za pristup osobama s invaliditetom u sklopu akcije "Chagall za sve" čime se istaknula važnost uloge kulturnih institucija kao promicatelja ljudskih prava u dostupnosti umjetničkih i kulturnih sadržaja svim osobama u društvu

Rampa će ostati na ulazu u Zavičajni muzej Grada Rovinja za cijelo vrijeme trajanja Chagallove izložbe (do početka listopada 2016.).

Jednaka prava za sve

"Ovom simboličnom arhitektonskom intervencijom u suradnji s muzejom, kao građani okupljeni u neformalnu platformu “G.R.E.M Rovinj“ (Građani Rovinja Evoluiraju i Mijenjaju Rovinj), želimo istaknuti važnost uloge kulturnih institucija kao promicatelja ljudskih prava u dostupnosti umjetničkih i kulturnih sadržaja svim osobama društva", poručili su iz G.R.E.M.-a. Rampu su izgradile volonterke i volonteri G.R.E.M.a, dok je sama površina rampi oslikana po uzoru na Chagallove slike u izvedbi učenika O.Š. "Vladimir Nazor" iz Rovinja.  Akciju "Chagall za sve" građani okupljeni u G.R.E.M. osmislili su kroz provedbu projekta Volonterskog centra Istra "Snažni kao volonteri".

Protiv kršenja ljudskih prava

"G.R.E.M Rovinj" je neformalna platforma rođena iz postavke da kao pojedinci nismo odvojeni jedni od drugih te da ono što činimo utječe na svijet oko nas. Svrha G.R.E.M.a je poticanje međusobne suradnje i povezanosti građana u lokalnoj sredini, jačanja socijalne kohezije, razvoja civilnog društva i unaprjeđenja kulturnih, obrazovnih, socijalnih i drugih aspekata zajednice. Građanskom akcijom „Chagall za sve“ G.R.E.M. ukazuje na problematiku isključenosti osoba s invaliditetom iz svakodnevnog i kulturnog života zbog postojanja arhitektonskih barijera što, prema UN-ovoj Općoj deklaraciji o ljudskim pravima te Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, predstavlja kršenje ljudskih prava. "Chagall za sve" također je simboličan korak prema rješavanju, nažalost, još uvijek vrlo raširenog problema nejednake pristupačnosti usluga i sadržaja u zajednici svim njezinim članovima. Socijalno uključivanje osoba s invaliditetom jedan je od procesa koji (re)generiraju potencijal različitosti te malih snaga pojedinaca koje čine društvo i zbog kojih ono postaje bogatije, sadržajnije i ljepše.

Reciklirani materijali u službi dizajna, pročitaj više.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.