Zdravlje 24. veljače 2010.

Četkica za zube treba biti mekana

Cekic06_Zeh_260110
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pogledaj video i saznaj kako izgleda dobra četkica za zube, koju trebaš mijenjati svaka dva do tri mjeseca. Kako se koristi međuzubna četkica i kako nepravilnom upotrebom zubnog konca možeš ozljediti zubno meso te o čemu trebaš razmišljati pri odabiru zubne paste otkriva ti dr. Ivana Cekić

Doktorica stomatologije Ivana Cekić, instruktorica  iTOP-a, individualnog pristupa oralnoj higijeni kojem je cilj spriječiti pojavu karijesa i parodontitisa, kaže da su za pravilnu zubnu higijenu potrebne četkica za zube i međuzubna četkica te dobra tehnika četkanja. Nepravilnim četkanjem, upozorava, mogu se oštetiti tvrda i meka zubna tkiva.

"Idealna četkica za zube ima puno mekanih vlakana i malu glavu, kako bi se lako dosegnuli svi dijelovi zubnog luka. Trebala bi trajati tri mjeseca, a ako joj se vlakna rastvore već za mjesec dana - to je znak da prilikom pranja četkicom prejako pritišćemo zube.

Međuzubnu četkicu trebali bismo koristiti umjesto zubnog konca, gdje god je to moguće, jer se nepravilnim korištenjem konca lako može oštetiti zubno meso", kaže dr. Ivana Cekić.

Zubni konac se ipak preporučuje za one prostore među zubima u koje ne može ući ni najmanja međuzubna četkica.

Pored tih osnovnih sredstava za oralnu higijenu, kaže stomatologinja, zubnu pastu koristimo samo kao pomoćno sredstvo, jer uz pravilnu tehniku četkanja i korištenje međuzubne četkice, ona ni nije nužna. 

Za zdravlje zubi važan je i kalcij, a uzimaš li ga dovoljno kroz prehranu provjeri u Kalciometru!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.