Zdravlje Prirodno liječenje 12. listopada 2017.

Zagrebačka profesorica zna da imate Alzheimera i bez simptoma

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Doktorica fizike sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta pronašla je biomarker za Alzheimerovu bolest. Istraživala je P 300 komponentu koja na početku nije pokazivala razlike u mozgu oboljele i zdrave osobe.

Otkriće Sanje Josef Golubić moglo bi spasiti mnoge živote. Naime, doktorica fizike sa zagrebačkog PMF-a pronašla je biomarker za Alzheimerovu bolest koja je zasad neizlječiva.

- Mi mjerimo magnetska polja koja mozak normalno proizvodi. Taj pristup istraživanju zove se magnetoencefalografija i ono što je važno istaknuti da mi u Hrvatskoj još nemamo EMI laboratorij, kako mi to zovemo u žargonu - rekla je za RTL.

Možda te zanima... Može li se izbjeći Alzheimerova bolest? Zdravlje

Istraživala je P 300 komponentu koja na početku nije pokazivala razlike u mozgu oboljele i zdrave osobe. Ipak, nije odustajala pa je proučila sve informacije sa 306 senzora.

Godinama se time bavila i primijetila da se razlika između ljudi oboljelih od Alzheimera i zdravih osoba vidi puno ranije.

Biomarker Sanje Josef Golubić stopostotno detektira bolest na ovom istraživačkom uzroku koji bi trebalo ponoviti u većoj kliničkoj studiji.

Nar Možda te zanima... Sjemenke nara usporavaju simptome Alzheimera i ostalih bolesti mozga Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.