Zdravlje Wellness 23. ožujka 2024.

Celulit treba 'napasti' s tri strane, stručnjakinje otkrivaju postupke korak po korak

suho četkanje
Foto: Pexels Suho četkanje pomaže u eliminaciji celulita
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Celulit je problem s kojim se suočava 90 % žena bez obzira na tjelesnu težinu. Osnovni problem njegova nastanka je višak masnih stanica, slabljenje vezivnog tkiva i gubitak elastičnosti kože. Jedan od uzroka nastanka celulita je i nasljedni faktor, zatim loša prehrana, slaba cirkulacija, zadržavanje tekućine i nedostatak fizičke aktivnosti.

Stručnjaci kažu da na celulit treba udariti s više strana pa tako savjetuju piling ili suho četkanje, odlazak na masažu ili limfnu drenažu i upotrebu proizvoda na bazi kofeina. Ako do odlaska na more imate dovoljno vremena da provedete ovaj program i smanjite ili u potpunosti uklonite celulit, počnite. Ali, ako vam se žuri radite ove tri stvari dva puta dnevno i za dvadesetak dana vaše noge i stražnjica trebali bi biti bez celulita.

Suho četkanje

Dr. med. Jelica Popić, začetnica spa wellness industrije u regiji navela je prednosti suhog četkanja: "Suho četkanje protiv bolova ili kao pomoć u rehabilitaciji kroničnih tegoba je metoda u medical wellness ponudi. Suho četkanje kože osim iz kozmetičkih razloga (za ljepšu, blistavu, sjajnu kožu, manje celulita) možete koristiti i kada se osjećate umorno, iscrpljeno ili ako imate kronične bolove i napetost u pojedinom mišiću ili dijelu tijela. Kozmetički efekti su posljedica uklanjanja odumrlih stanica s površine kože, stimulacije i bržeg rasta novih stanica osobito vezivnih koje koži daju čvrstoću i elastičnost.

Četkanjem se poboljšava cirkulacija krvi i limfe - što ima za posljedicu više krvi na periferiji koja s jedne strane donosi koži kisik i hranjive tvari, a s druge strane veća količina krvi odnosi višak toksina - tj. organizam se detoksicira. Četkanje se može provoditi i kao metoda samopomoći, uz napomenu da je važno prethodno se savjetovati sa stručnjacima koji će vas dodatno savjetovati ili uključiti i druge metode za ljepšu kožu, manji celulit ili rehabilitaciju - kako bi četkanje bilo što učinkovitije."

  • Nabavite četku od prirodnih materijala s tvrđim čekinjama, ali ne pretvrdim i dugačkom drškom kako biste mogli dohvatiti i teže dostupna mjesta na tijelu.
  • Četkanje počnite od stopala. Krećite se prema gornjim dijelovima tijela: noge, ruke, prsa, leđa i trbuh. Četkajte kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu.
  • Nemojte četkati lice, intimno područje, niti mjesta na kojima je koža oštećena uključujući i proširene vene.
  • Pritisak na kožu prilikom četkanja treba biti čvrst, ali ne i bolan. U svakom slučaju zapamtite da kožu treba četkati, a ne ribati.
  • Nakon četkanja koža bi ti trebala biti ružičasta, a ne crvena i iritirana.
  • Četkanje može trajati od dvije do dvadeset minuta i trebalo bi biti svakodnevno
suho četkanje Možda te zanima... Suho četkanje potiče limfni sustav i cirkulaciju: Kako ga pravilno provoditi Zdravlje

Kofeinski pripravak protiv celulita

 Sastojci:

  • 1/4 šalice taloga kave
  • 1/4 šalice morske soli
  • 2 žlice kokosova ulja

Priprema: Pomiješajte sol i talog kave zajedno u maloj posudi. Prije nego što dodate kokosovo ulje možete ga otopiti, a ako niste raspoloženi za zagrijavanje samo ga dodajte u krutom stanju. Možete dodati 10 do 15 kapi svog omiljenog esencijalnog ulja.

Nanošenje: Dok ste pod tušem, uzmite žličicu do dvije i masirajte kritična mjesta. Postupak ponovite dva do tri puta tjedno, a količina bi ti trebala biti dovoljna za šest nanošenja.

Kućna anticelulitna masaža

Mary Novosel, aromaterapeutkinja i autorica nekoliko knjiga s područja prirodne kozmetike objašnjava kako se pravilno izvodi samomasaža protiv celulita:

Nanesite anticelulitno ulje i dobro ga dlanovima (kružnim pokretima) utrljajte od koljena prema gore te od laktova prema srcu. Slobodno polagano pojačajte stisak jer to je potrebno za zagrijavanje i cirkulaciju. Stisak mora biti ugodan, a ne bolan, a koža mora biti topla. Što će koža biti zagrijanija, zdravi sastojci uz ulja dublje će prodrijeti ispod kože, a masaža će manje boljeti. Trljajte svaku nogu, ruku i trbuh nekoliko minuta. Koristite vrhove prstiju kako biste bolje razradili manje dijelove, unutrašnju stranu koljena, nadlakticu i listove. Isto tako koristite donji dio dlana kako bi bolje razradili celulitom zahvaćene dijelove na kukovima, stražnjici i na trbuhu.

Sada su sva kritična područja zagrijana pa ih nekoliko minuta možete trljati i lagano gnječiti (pazite da vam ne ostanu masnice). Imajte na umu da tijelo još nije naviklo na masažu, cirkulacija je slaba i jače će reagirati nego nakon nekoliko masaža kada stisak može biti jači. Sada možete upotrijebiti šake i još snažniji stisak, to je potrebno kako bi se celulit počeo odvajati, razgrađivati te čistiti putem limfe i tjelesnih izlučevina.

Metabolizam će se u ovoj fazi ubrzati, temperatura cijelog tijela će se povećati, možda ćete morati na WC. To su sve normalne popratne pojave, nemojte se smesti i nastavite masažu desetak minuta. Mišići su sada prilično opušteni pa je lakše provoditi sljedeću vježbu, zahvatite dlanovima veći dio tkiva i gurajte tkivo u suprotnim smjerovima. S jednom rukom na sjever, a s drugom na jug. Toplo tijelo protresite dlanovima, još jednom dobro protrljajte, oko 15 minuta prolazite kružnim i uzdužnim pokretima kritična područja, može dlanovima, četkom za masažu ili ručnikom. Završite masažu tako da ponovno od periferije (od koljena, prema gore ili laktova prema gore) dlanovima i žustrim pokretima pogladite cijelo tijelo. Ako se ulje nije upilo, pričekajte malo, a onda ga obrišite ručnikom.

Članak je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

žena Možda te zanima... Anticelulitna dijeta bogata vitaminom C u trajanju od pet dana Dijeta