Zdravlje Wellness 01. srpnja 2022.

Celulit treba 'napasti' s tri strane, stručnjakinje otkrivaju postupke korak po korak

Celulit1
Jedan od uzroka nastanka celulita je i nasljedni faktor, zatim loša prehrana, slaba cirkulacija, zadržavanje tekućine i nedostatak fizičke aktivnosti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Celulit je problem s kojim se suočava 90 % žena bez obzira na tjelesnu težinu. Osnovni problem njegova nastanka je višak masnih stanica, slabljenje vezivnog tkiva i gubitak elastičnosti kože. Jedan od uzroka nastanka celulita je i nasljedni faktor, zatim loša prehrana, slaba cirkulacija, zadržavanje tekućine i nedostatak fizičke aktivnosti.

Stručnjaci kažu da na celulit treba udariti s više strana pa tako savjetuju piling ili suho četkanje, odlazak na masažu ili limfnu drenažu i upotrebu proizvoda na bazi kofeina. Ako do odlaska na more imaš dovoljno vremena da provedeš ovaj program i smanjiš ili u potpunosti ukloniš celulit, počni. Ali, ako ti se žuri radi ove tri stvari dva puta dnevno i za dvadesetak dana tvoje noge i stražnjica trebali bi biti bez celulita.

Možda te zanima... Sve što trebaš znati o tretmanima za uklanjanje celulita Ljepota i relax

Suho četkanje

Dr. med. Jelica Popić, začetnica spa wellness industrije u regiji navela je prednosti suhog četkanja: "Suho četkanje protiv bolova ili kao pomoć u rehabilitaciji kroničnih tegoba je metoda u medical wellness ponudi. Suho četkanje kože osim iz kozmetičkih razloga (za ljepšu, blistavu, sjajnu kožu, manje celulita) možete koristiti i kada se osjećate umorno, iscrpljeno ili ako imate kronične bolove i napetost u pojedinom mišiću ili dijelu tijela. Kozmetički efekti su posljedica uklanjanja odumrlih stanica s površine kože, stimulacije i bržeg rasta novih stanica osobito vezivnih koje koži daju čvrstoću i elastičnost.

Četkanjem se poboljšava cirkulacija krvi i limfe - što ima za posljedicu više krvi na periferiji koja s jedne strane donosi koži kisik i hranjive tvari, a s druge strane veća količina krvi odnosi višak toksina - tj. organizam se detoksicira. Četkanje se može provoditi i kao metoda samopomoći, uz napomenu da je važno prethodno se savjetovati sa stručnjacima koji će te dodatno savjetovati ili uključiti i druge metode za ljepšu kožu, manji celulit ili rehabilitaciju - kako bi četkanje bilo što učinkovitije."

 
  • Nabavi četku od prirodnih materijala s tvrđim čekinjama, ali ne pretvrdim i dugačkom drškom kako bi mogla dohvatiti i teže dostupna mjesta na tijelu.
  • Četkanje počni od stopala. Kreći se prema gornjim dijelovima tijela: noge, ruke, prsa, leđa i trbuh. Četkaj kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu.
  • Nemoj četkati lice, intimno područje, niti mjesta na kojima je koža oštećena uključujući i proširene vene.
  • Pritisak na kožu prilikom četkanja treba biti čvrst, ali ne i bolan. U svakom slučaju zapamti da kožu treba četkati, a ne ribati.
  • Nakon četkanja koža bi ti trebala biti ružičasta, a ne crvena i iritirana.
  • Četkanje može trajati od dvije do dvadeset minuta i trebalo bi biti svakodnevno

Anti_Celulit | Author: Foto: Shutterstock Foto: Foto: Shutterstock

Kofeinski pripravak protiv celulita

 Sastojci:

  • 1/4 šalice taloga kave
  • 1/4 šalice morske soli
  • 2 žlice kokosova ulja

Priprema: Pomiješaj sol i talog kave zajedno u maloj posudi. Prije nego što dodaš kokosovo ulje možeš ga otopiti, a ako nisi raspoložena za zagrijavanje samo ga dodaj u krutom stanju. Možeš dodati 10 do 15 kapi svog omiljenog esencijalnog ulja.

Nanošenje: Dok si pod tušem, uzmi žličicu do dvije i masiraj kritična mjesta. Postupak ponovi dva do tri puta tjedno, a količina bi ti trebala biti dovoljna za šest nanošenja.

Kućna anticelulitna masaža

Mary Novosel, aromaterapeutkinja i autorica nekoliko knjiga s područja prirodne kozmetike objašnjava kako se pravilno izvodi samomasaža protiv celulita:

Nanesi anticelulitno ulje i dobro ga dlanovima (kružnim pokretima) utrljaj od koljena prema gore te od laktova prema srcu. Slobodno polagano pojačaj stisak jer to je potrebno za zagrijavanje i cirkulaciju. Stisak mora biti ugodan, a ne bolan, a koža mora biti topla. Što će koža biti zagrijanija, zdravi sastojci uz ulja dublje će prodrijeti ispod kože, a masaža će manje boljeti. Trljaj svaku nogu, ruku i trbuh nekoliko minuta. Koristi vrhove prstiju kako bi bolje razradila manje dijelove, unutrašnju stranu koljena, nadlakticu i listove. Isto tako koristi donji dio dlana kako bi bolje razradila celulitom zahvaćene dijelove na kukovima, stražnjici i na trbuhu.

Sada su sva kritična područja zagrijana pa ih nekoliko minuta možeš trljati i lagano gnječiti (pazi da ti ne ostanu masnice). Imaj na umu da tijelo još nije naviklo na masažu, cirkulacija je slaba i jače će reagirati nego nakon nekoliko masaža kada stisak može biti jači. Sada možeš upotrijebiti šake i još snažniji stisak, to je potrebno kako bi se celulit počeo odvajati, razgrađivati te čistiti putem limfe i tjelesnih izlučevina.

 
 

Metabolizam će se u ovoj fazi ubrzati, temperatura cijelog tijela će se povećati, možda ćeš morati na wc. To su sve normalne popratne pojave, nemoj se smesti i nastavi masažu desetak minuta. Mišići su sada prilično opušteni pa je lakše provoditi sljedeću vježbu, zahvati dlanovima veći dio tkiva i guraj tkivo u suprotnim smjerovima. S jednom rukom na sjever, a s drugom na jug. Toplo tijelo protresi dlanovima, još jednom dobro protrljaj te oko 15 minuta prolazi kružnim i uzdužnim pokretima kritična područja, može dlanovima, četkom za masažu ili ručnikom. Završi masažu tako da ponovno od periferije (od koljena, prema gore ili laktova prema gore) dlanovima i žustrim pokretima pogladiš cijelo tijelo. Ako se ulje nije upilo, pričekaj malo, a onda ga obriši ručnikom.