Zdravlje Simptomi i pomoć 21. veljače 2018.

Vrhunska dijagnostika i radiokirurgija dostupna hrvatskim onkološkim bolesnicima

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kroz razgovor s prof. dr. Enisom Ozyarom, voditeljem Odjela za radiokirurgiju Acibadem Maslak bolnice saznali smo sve o naprednim tehnologijama i uređajima za dijagnostiku i liječenje karcinoma.

Uz sistemsku terapiju, radiokirurgija i radioterapija bitan su dio liječenja pacijenta s malignim bolestima, kao i pravodobna te precizna dijagnostika. Standardni pristup u liječenju onkoloških bolesnika, od onih s rakom pluća do onih s rakom dojke, najčešćim karcinomom kod muškaraca i kod žena, je multidisciplinarno odnosno multimodalno liječenje. To znači da se kemoterapija i  ciljani lijekovi, te radioterapija i radiokirurgija kombiniraju u procesu liječenja.

Radioterapijska onkologija bitno pridonosi liječenju bolesnika s rakom, ali pri tome izuzetno važnu ulogu imaju napredne tehnologije i uređaji te iskustvo radio-onkologa. Napredne tehnologije i uređaji, razvijeni kao rezultat napora da se maligne bolesti učine kroničnima, pružaju nove mogućnosti u dijagnostici i liječenju raka. Prof. dr. Enis Özyar, voditelj Centra za radiokirurgiju u Acıbadem Maslak bolnici, specijalist za onkološku radioterapiju i radiokirurgiju, u razgovoru pojašnjava glavne karakteristike tehnološki naprednih uređaja koji se koriste za dijagnostiku i liječenje raka. 

 | Author: PR Foto: PR

Zašto su važne nove metode radiološke dijagnoze?

Odlučivanje o pravilnom liječenju kreće od ispravne početne radiološke dijagnoze. Za to su, osim iskusnih radioloških stručnjaka, potrebne i nove metode dijagnostike te moderne i napredne tehnologije. Napredak u metodama snimanja učinio je dijagnostiku kod onkoloških pacijenata bitno lakšom i preciznijom.

Koje metode se koriste za radiološku dijagnostiku?

U dijagnostici karcinoma koriste se različiti uređaji kao što su MR (Magnetic Resonance Imaging), kompjutorizirana tomografija (CT), digitalni mamografi, digitalna panoramska rendgenska slika, color dopler, ultrazvuk i pozitronska emisijska kompjutorizirana tomografija (PET-CT).

Opće je poznato da je PET CT gotovo pa standardna dijagnostika kod onkoloških bolesnika, no kakav je to uređaj?

PET-CT je jedna od najdjelotvornijih tehnika snimanja u kojoj se kombiniraju PET (pozitronska emisijska tomografija), koja pokazuje funkciju organa i tkiva u ljudskom tijelu na metaboličkoj razini, te CT snimci (kompjutorizirana tomografija), koja može pružiti detaljne anatomske informacije. Ovaj se uređaj posebno koristi u području onkologije radi otkrivanja različitih vrsta tumora, određivanja stupnja proširenosti, planiranja liječenja i zračenja, procjene reakcije na liječenje, a u nekim slučajevima i kako bi se utvrdilo je li postojeća masa maligna ili benigna.

Osigurava brzu i točnu dijagnozu, bez nepotrebnih dugotrajnih dijagnostičkih postupaka. No, lezije na mozgu jedina su situacija u kojoj ovaj uređaj nema veliku osjetljivost. U usporedbi s drugim metodama omogućava ranu dijagnozu koja je neophodna za uspješno liječenje karcinoma. Uz to, pokazuje tijek bolesti i kako tijelo reagira na liječenje.

 | Author: PR Foto: PR

Što je MR 3 Tesla uređaj? Koje mogućnosti pruža taj uređaj i koje su mu prednosti?

Magnetna rezonanca - MR 3 Tesla je moćni uređaj za snimanje napredne tehnologije. U usporedbi sa ostalima MR uređajima 3 Tesla omogućava precizniju dijagnozu. Iako se koristi za snimanje čitavog tijela, može se koristiti i tijekom operacija na mozgu kako bi se utvrdilo je li uklonjen cijeli tumor.

Omogućava snimanjem bolesnika tijekom operacije bez njegovog buđenja i prije nego je mjesto operativnog postupka zatvoreno. Budući da smanjuje rizik nepotpunog uklanjanja tumora, oštećenja funkcionalnih područja ili primjenu postupka na pogrešnom području, reoperacija obično nije potrebna i postupak na pacijentu se može završiti tijekom jedne operacije. 

Možete li objasniti Cyberknife radiokiruršku metodu u liječenju raka?

Cyberknife je prvi i jedini sustav robotske kirurgije na svijetu namijenjen za liječenje raka s više od milimetarske preciznosti. Idealan je to uređaj za radiokirurgiju lezija na malim i teško dostupnim mjestima u cijelom tijelu. Iako u svom imenu nosi riječ 'nož', ne radi se zapravo o nožu. Umjesto klasičnog kirurškog noža ovaj uređaj uništava maligna područja visokom i preciznom dozom zračenja.

Uređaj je doslovno zraka nade za bolesnike koji se ne mogu liječiti konvencionalnom terapijom zračenja i koji trebaju vrlo komplicirane operacije ili imaju neoperabilne tumore. Ova kompjutorizirana robotska tehnologija može praktički plesati i okretati se oko pacijenta kako bi primijenila zračenje iz stotina različitih kutova. Omogućuje nam da radijacijsku zraku u visokoj dozi vrlo precizno usmjerimo na maligna područja, bez oštećenja okolnog zdravog tkiva. Cyberknife uklanja maligno tkivo kirurškom preciznošću, ali bez krvi i reza, i ne oštećujući okolno zdravo tkivo.

 | Author: PR Foto: PR

Za razliku od redovne kirurgije za ovaj postupak nije potrebna opća anestezija, pacijent ne osjeća bolove nakon postupka i može se istoga dana vratiti normalnim obavezama.

Koji se tumori odnosno lezije mogu tretirati ovim uređajem? 

CyberKnife se koristi kod tumora i lezija na mozgu, plućima, jetri, prostati, glavi i vratu te raku gušterače, bubrega, kralježnice i metastaza koje se ne mogu liječiti drugim metodama. Također je moguće liječiti bolesnike koji su već bili liječeni ovim uređajem, a bolest im se vratila. 

Koje su dobrobiti za bolesnika kada se tumor tretira visokom i preciznom dozom zračenja? 

U prošlosti su doze koje su se mogle aplicirati starim uređajima bile ograničene, a poznato je  da se tom dozom nije mogao kontrolirati tumor. Međutim, zbog visokog rizika od oštećenja okolnog tkiva doza se nije mogla povećati.

Na primjer, u slučaju tumora koji je smješten između očiju, doza je morala biti niska kako bi se spriječio rizik od sljepoće pacijenta. Kao posljedica, tumor nije mogao biti kontroliran i nastavio bi napredovati. Na kraju bi ili izgubili pacijenta ili bi uništili tumor, ali s njim i pacijentov vid. Budući da CyberKnife ne oštećuje okolno tkivo, mogu se koristiti visoke doze zračenja čime se kontrolira tumor i izbjegavaju navedene komplikacije.

Koliko traje liječenje?

To se određuje prema stanju pacijenta, i ovisno o tome jesu li prethodno primili zračenje. Liječenje odnosno tretman može trajati između 15 i 45 minuta. Ukupan broj tretmana varira između jedan i pet.

Što je TrueBeam predstavlja li i taj uređaj radioterapiju s kirurškim učinkom? 

TrueBeam je najsuvremeniji linearni akcelerator koji spaja sve najmodernije uređaje za liječenje oboljelih od karcinoma. S obzirom na brzinu rada i visoku preciznost, koristi se za zračenje i najmanjih tumora s kirurškim učinkom. Upotrebljava visoke doze zračenja pa znatno, čak četiri do osam puta, smanjuje vrijeme koje pacijent provede pod zračenjem. Ovim se radiokirurškim uređajem mogu tretirati tumori i lezije na području mozga, glave i vrata, pluća te metastaze koje nisu prevelike, a nalaze se u unutarnjem dijelu kralježnice, kao i neki tumori na jetri te tumori nadbubrežne žlijezde i gušterače ili prostate. Izvodi se ukupno deset tretmana, odnosno liječenja traje deset dana. 

Možete li opisati Rapidarc tehnologiju?

Rapidarc je uređaj za liječenje karcinoma punog naziva ‘Volume Density Modulated Arc therapy”. U ovoj se metodi liječenja koriste uređaji IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy) te IGRT (Image Guided Radiation Therapy), a sve kako bi ostvarili trodimenzionalnu sliku stanja pacijenta. Dvije robotske ruke kruže oko pacijenta, a svaka radi slike pod 90 stupnjeva iz različitih perspektiva. Kada se te slike spoje dobivamo trodimenzionalnu tomografsku sliku obrađenog područja. Ova metoda nam pokazuje položaj svih organa, strukture kostiju i stanja određenog područja u određenom trenutku. Prije početka liječenja možemo ih usporediti s prethodnim slikama pacijenta i provjeriti postoje li promjene. 

U odnosu na druge kakav je ovo uređaj, je li superioran nad sličnima?

Suprotno drugim uređajima, tehnologija Rapidarc se vrti oko pacijenta bez da se on pomiče, primjenjujući zračenje na oboljela područja. To je omogućilo da se tretman zračenjem od 15 do 30 minuta smanji na 2-4 minute, zajedno sa slikanjem. Također, doza koja se daje bolesniku s uređajem za brzo djelovanje smanjena je za jednu trećinu, zbog čega se smanjuje mogućnost nastanka sekundarnih karcinoma povezanih sa zračenjem.

Za koje vrste karcinoma se koristi Rapidarc metoda?

Za sve vrste karcinoma. Općenito postiže uspješne rezultate u okruglim tumorima koji su smješteni duboko te u neposrednoj blizini okolnih organa.

Za koje vrste raka se koristi Trilogy i koliko traje liječenje?

Također za sve vrste raka, a sve se obavi, od pripreme i samog tretmana do napuštanja bolnice, u 10 minuta. Međutim, dugo traje ukupno razdoblje liječenja jer se primjenjuje veći broj ovih kratkih tretmana kroz dulji vremenski period. Najvažnija prednost ovog tretmana jest da pacijenti ne primaju odjednom velike doze zračenja nego manje doze kroz neko vrijeme. 

 | Author: PR Foto: PR

Što je točno ‘Trilogy’ o kojoj u zadnje vrijeme toliko puno slušamo?

Trilogy je vrsta linearnog akceleratora ili LINAC uređaja koji se koristi u zračenju. Sadrži tri različite tehnologije koje se koriste kao različite metode u zračenju od snimanja do liječenja. Tri metode terapije zračenjem u Trilogy uređaju su poredane na sljedeći način: IGRT – Image Guided Radiation Therapy, IMRT: Intensity Modulated Radiation Therapy te SRT/SRC – Point focused radiation.

 | Author: PR Foto: PR

Je li ovaj uređaj bolji od drugih uređaja odnosno po čemu je različit?

Značajke koje se nalaze zasebno u drugim uređajima kombinirane su u jednom, u Trilogyju. Stoga možemo primijeniti pravu terapiju u kraćem vremenu i idealnim tempom. Na primjer, doza je prilagođena idealnom intenzitetu s IMRT, IGRT se koristi za sprečavanje pomicanja tijekom liječenja, a SRT/SRC nam omogućuje gađanje najmanjih tumora zrakama s točkastim fokusom.

O Acibademu 

Acıbadem, koji u sustavu ima 21 vrhunsku bolnicu i 20 zdravstvenih centara izvrsnosti, svoje usluge nudi i u Hrvatskoj putem Informativnog ureda u Zagrebu gdje se mogu dobiti sve informacije kao i kompletna organizacija odlaska na liječenje u Istanbul. Acıbadem pruža sveobuhvatnu zdravstvenu uslugu A klase za međunarodne pacijente.

Postupak je organiziran tako da je pacijent u središtu pozornosti. Svu brigu o prijevozu, smještaju i prijemu na liječenje obrađuju djelatnici Međunarodnog odjela, a bolesnici dobiju pratitelja koji govori hrvatski jezik radi lakšeg razumijevanja i usmjeravanja na potrebne pretrage i zahvate. Acıbademovi djelatnici dočekuju pacijente u zračnoj luci, a osiguran je i transfer do bolnice te pratitelji tijekom boravka pacijenta u Acibademu. Sve to osigurano je besplatno. 

Ured u Zagrebu otvoren je na adresi Ribnjak 14, a više informacija može se pronaći na web stranici  acibadem.hr ili na službenoj Facebook stranici.
Veliko nam je zadovoljstvo stajati Vam na raspolaganju za sve vaše medicinske upite. 
Acıbadem Zagreb  
Adresa: Ribnjak 14, 10000 Zagreb
Tel: +38514400492

U dijagnostici koriste se:  | Author: PR Foto: PR

PET-CT: za brzu i pouzdanu dijagnozu. Koristi se posebno u liječenju karcinoma za otkrivanje tumora u ranoj fazi te za određivanje jesu li tumori maligni ili benigni.

TESLA 3 INTRAOPERATIVNI MR: slike koje pruža ovaj uređaj tijekom operacije mozga pomažu da se u potpunosti ukloni tumor. Time se smanjuje rizik od dodatnih operacije zbog uklanjanja ostataka tumora.

U liječenju koriste se:

CYBERKNIFE: Sigurna i milimetarski precizna robotska stereotaktička radiokirurgija. Neinvazivna, bez reza i krvi, radiokirurška metoda koja predstavlja alternativu klasičnoj kirurgiji. Koristi se u liječenju malignih i benignih tumora koji se nalaze u cijelom tijelu uključujući i one u mozgu, kralježnici, glavi, vratu, prostati, plućima, jetri, gušterači i bubrezima... 

RAPIDARC: Tehnologija koja smanjuje vrijeme terapije zračenjem na svega 2 minute.
Rapidarc je uređaj za radijacijsku terapiju proizveden visokom tehnologijom koja smanjuje vrijeme terapije zračenjem. Smanjenjem vremena snimanja i radioterapije s 15-30 minuta na 2 minute, ovaj uređaj pruža udobno i praktično liječenje.

TRILOGY: "Tehnologija tri u jedan"
Uređaj Trilogy sadrži 3 različite metode terapije zračenjem i služi kao linearni akcelerator (LINAC). Ispunjava različite potrebe, od slikanja do liječenja. Ovaj napredni tehnološki uređaj koji se koristi i za dijagnozu i za liječenje pruža značajnu korist za pacijenta kao što je idealna prilagodba intenziteta doze.

TRUEBEAM: "Tehnologija sve u jedan"
Spaja sve najmodernije uređaje u jednom - „all in one“. Primjenjuje također stereotaktičko zračenje, odnosno zračenje točkastim snopom, i radiokiruški se mogu tretirati tumori u cijelom tijelu, uključujući i mozak. Smanjuje IMRT s 20-30 minuta na 1-2 minute. Ugodan je za onkološke bolesnike koji ne mogu dugo biti mirni u jednom položaju. U usporedbi s drugima, vrijeme liječenja smanjuje od četiri do osam puta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.