Zdravlje Pretilost u Hrvatskoj 11. lipnja 2018.

LIVE emisija: kada debljina postaje bolest i kako je liječiti!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Debljina je postala jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, kako u svijetu tako i u Europi i Hrvatskoj, među odraslima i djecom. U specijalnoj Facebook Live emisiji Zdrave Krave pričamo o stanju u Hrvatskoj, o tome kako pobijediti debljinu i zašto je vrijeme za hitnu akciju!

Emisiju možeš pratiti uživo na Facebooku Zdrave Krave, u četvrtak 14.lipnja u 11 sati. Naša gošća je dr.sc. Gorana Mirošević, dr.med., specijalist internist, subspecijalist endokrinolog-dijabetolog. Radi u Zavodu za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma „Mladen Sekso“ KBC “Sestre milosrdnice“ kao voditelj kliničkog Odjela.

Istraživala je više kliničkih studija koje se bave liječenjem šećerne bolesti i njezinih komplikacija. Niz godina bavi se liječenjem debljine, a 2015. obranila je doktorsku disertaciju na temu debljine „Prognostički čimbenici uspjeha različitih barijatrijskih zahvata“. 

Broj pretilih se od 1975. godine do danas utrostručio

Globalno povećanje prevalencije pretilosti je problem javnog zdravstva s ogromnim financijskim posljedicama za zdravstvene sustave. Globalno, stope pretilosti gotovo su se utrostručile od 1975. godine, a približno 650 milijuna odraslih su pretili.

 | Author: Dr.sc.Gorana Mirošević Foto: Dr.sc.Gorana Mirošević

Pretile osobe izložene su većoj smrtnosti zbog razvoja različitih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti tipa 2, kronične opstruktivne plućne bolesti i nekih vrsta tumora, a osim toga su i stigmatizirane.

Pretile osobe češće doživljavaju nejednakosti prilikom zapošljavanja i tijekom školovanja, a pokazalo se da sve to pogoduje razvijanju mentalnih zdravstvenih stanja kao što su depresija i nisko samopoštovanje. Pretilost je također povezana s tegobama i bolestima mišićno - koštanog sustava, uključujući bolove u kuku, koljenu i leđima.

Ispuni obrazac ispod članka i postavi pitanje!

Ako želiš da u emisiji odgovorimo baš na tvoje pitanje, ispuni obrazac ispod članka, postavi pitanje vezano uz liječenje debljine, jer na najzanimljivija pitanja ćemo odgovoriti direktno u Live prijenosu. Emisiju možeš pratiti uživo na Facebooku Zdrave Krave, u četvrtak 14.lipnja u 11 sati, a vodi je urednica portala, Martina Medverec.

Fill out my online form.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.