Zdravlje 05. travnja 2016.

6 savjeta za bolju cirkulaciju

Tuširanje
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Često se iza iscrpljenosti i bezvoljnosti kriju problemi s cirkulacijom koje uglavnom izaziva nizak krvni tlak. Cirkulacija ili kolanje krvi organizmom omogućuje prijenos kisika i nutrijenata svim tkivima, hraneći na taj način sve tjelesne stanice i omogućavajući im oslobađanje od otpadnih produkata. Loša cirkulacija i problemi s krvnim tlakom mogu uzrokovati trnce, grčeve, vrtoglavice i migrene

  • Stavi jastuk pod glavu - kada legneš u krevet, podmetni nekoliko jastuka pod glavu i potiljak kako prelazak iz ležećeg u stojeći položaj ne bi bio previše nagao. Na taj način ćeš izbjeći vrtoglavicu.
  • Tuširanje završi hladnom vodom - naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom utječe na jačanje krvnih žila. Zbog brzih promjena temperature oni se tada brzo šire i skupljaju, pa se lakše prilagođavaju vanjskim utjecajima.
  • Jedi manje, a češće - krvni tlak je najniži tokom prvog sata nakon jela. On pada zato što je probavnim organima potrebna krv da bi obavili svoju funkciju. Ovaj učinak je slabiji ako unosiš manje porcije hrane. 
  • Izbjegavaj alkohol - alkohol ima više negativnih djelovanja: potiče izbacivanje tekućina iz organizma, ometa rad centra za ravnotežu u mozgu i usporava rad srca. Negativno utječe na živce koji su odgovorni za sužavanje krvnih žila.
  • I slano je dozvoljeno - kuhinjska sol vezuje tekućinu u organizmu, čime se krvni tlak blago podiže. Jači doručak i slana jela, recimo slana variva od povrća ili gulaši, doprinijet će da se osjećaš bolje. No nije dobro ni pretjerivati sa zasoljavanjem.
  • Kretanje svaki dan - svaki pokret doprinosi povećanju krvnog tlaka. Popni se uz stepenice umjesto da se voziš liftom, vozi se na posao biciklom, a ne automobilom.

Saznaj kako sezamovo i laneno ulje snižava krvni tlak!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.