Zdravlje 17. srpnja 2009.

Biolaser briše simptome alergije

Fotodinamska-Terapija
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Fotodinamska biostimulirajuća terapija najnoviji je 'odgovor' struke na liječenje simptoma alergijskog rinitisa poput kihanja, curenja nosa, suzenja očiju i otečenih vjeđa. Riječ je o bezbolnom postupku koji će vas, u samo mjesec dana, riješiti nelagode izazvane alergijama.

Svjetlost briše simptome alergije na ambroziju, grinje ili dlaku

Fotodinamska biostimulirajuća terapija zasniva se na primjeni biosvjetla koja je mješavina precizno dozirane svjetlosti ultraljubičaste valne duljine, objašnjava dr. Ivica Klapan, vlasnik Poliklinike Klapan Medical Group (www.poliklinika-klapan.com), jedine medicinske ustanove u Hrvatskoj u kojoj se primjenjuje fotodinamski tretman. 

Primjenjena na sluznicu nosa, kao i na druga tkiva, UV-svjetlost djeluje na nekoliko važnih razina u imunološkom odgovoru organizma - smanjuje proizvodnju tvari koji pojačavaju reakciju tkiva na alergene te broj i aktivnosti stanica ključnih za nastanak upala. Budući su ove tvari i stanice odgovorne za oštećenja tkiva pri upalnom, odnosno alergijskom odgovoru, smanjuje se i njihova sposobnost oštećenja normalnih tkiva, a time i simptoma alergije.

Također, svjetlost značajno utječe na smanjenje broja tzv. T-memory-stanica i T-stanica odgovornih za stvaranje interleukina-5 (IL-5), kemijske supstance ključne za razvoj alergija, ali i  na smanjenje broja eozinofila, supstanci odgovornih za kronične upale, kao i ECP-a (eozinofil kation proteina). Svjetlost blokira otpuštanja histamina (zbog kojeg i nastaju neugodni simptomi alergijskog rinitisa).

Tretman biolaserom potpuno je bezbolan

Uređaj (biolaser) kojim se obavlja postupak posebno je konstruiran kako bi se svjetlosni snop ciljano usmjerio na nosnu sluznicu, bez popratnog djelovanja na okolnu kožu i/ili oči. To je postignuto uz pomoć posebnog nosnog nastavka koji se stavlja u nosnicu. Svaki se ovaj nastavak zasebno sterilizira za svaku novu uporabu lijekom svih tretmana. Posebni sastav svjetla koji ovaj uređaj emitira, smanjuje evetualne štetne učinke ove terapije, bez značajnijeg umanjenja cjelokupnog korisnog učinka. Jedna aplikacija svjetla traje 2 do 3 minute, a tretman je u cijelosti bezbolan. Prvi tretman obično traje 2 minute, te potom do najviše 3 minute, da bi se postupno postigao maksinalni terapijski učinak.

Liječi i kroničnu upalu nosa i sinusa

Postoje dvije osnovne sheme primjene fototerapije:

 • za kroničnu upalu nosa i sinusa te
 • za alergijsku bolest.

Liječenje traje nekoliko tjedana, ovisno o bolesniku, dužini trajanja same bolesti, prethodnoj terapiji (npr. dužem korištenju kapljica za nos, tipu i obliku, primjenama i patološkom supstratu na sluznici, devijaciji nosnog septuma itd.), a tjedno se aplikacija može provesti najviše 3 puta (samo prvi tjedan tretmana).

Prvi tjedan trerman se provodi 3 puta, potom jednom tjedno, naredna 3 do 4 tjedna. Tijekom aplikacije je obavezna zaštita očiju posebnim zaštitnim naočalama. Prije primjene je bitno dobro očistiti nos. Nosna šupljina se potom obasjava kružnim pokretima kako bi svaki dio sluznice bio što ravnomjernije tertiran. Sama primjena ne nosi nikakve neugodnosti za bolesnika i obično se izvodi u sjedećem položaju.

Godinu dana bez simptoma alergije

Dosada iskustva su pokazala da je ovaj tretman učinkovit u značajnom smanjenju simptoma alergijskog rinitisa, a velikim dijelom i kronične upale sinusa, čak i ako se koristi kao jedini način liječenja. U načelu, može se kombinirati (na samom početku tretmana) sa

 • antihistaminicima (npr. Aerius, Claritine i sl) i
 • lokalnom primjenom terapije (npr. Nasonex, Dexarhino, Rhinocort Aqua, i sl), a potom i samostalno.

Trajnost pozitivnog učinka može varirati od 6 do12 mjeseci. Ukoliko je potreban novi tretman, primjenjuje se u manje seansi, a učinkovitost primjene se ostvaruje brže nego tijekom prvog tretmana.

Pretrage prije tretmana biolaserom nisu potrebne

Fotodinamska terapija, za svoju primjenu, ne iziskuje nikakve prethodne pretrage, objašnjava dr. Klapan. Postoje kriteriji koji precizno definiraju kod kojih pacijenata se može primijeniti ovaj tretman a kod kojih se to ne može, niti je preporučeno. Ova se terapija ne primjenjuje

 •  kod djece koja su mlađa od 14 godina,
 • osoba koji imaju devijantnu nosnu pregradu (devijacija/fraktura nosnog septuma), jer snop svjetla ne može "zaobilaziti" prepreke, niti u
 • osoba koji imaju lokalno upalnu sluznicu (rinitis, iscjedak i sl).

No, fotodinamska biostimulirajuća terapija pogodna je za liječenje osoba koje ne žele ili ne smiju uzimati lijekove za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa. To su

 • trudnice,
 • aktivni (profesionalni) sportaši,
 • osobe alergične na neke lijekove,
 • osobe sa smanjenom funkcijom bubrega i jetre, i sl.

Može se koristiti kao jedini način tretmana, ili u kombinaciji sa drugim načinima liječenja, npr. lijekovima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.