Zdravlje Zaštiti se... i uživaj u suncu 01. lipnja 2023.

Besplatni pregledi madeža u 8 gradova! Donosimo i savjete stručnjaka za zaštitu od sunca

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

dm i missZDRAVA okupili su stručnjake koji otkrivaju kako se pravilno zaštititi od UV zraka, kakve su statistike u Hrvatskoj po pitanju oboljelih od melanoma, kako odabrati najbolje sredstvo za zaštitu od sunca ako puno vremena provodimo na otvorenom te kako biti istovremeno aktivni i zaštićeni u prirodi.

Press konferenciju povodom predstavljanja inicijative dm-a "Zaštiti se... i uživaj u suncu" održanu u zagrebačkom Swanky Monkey Gardenu organizirali su dm i portal missZdrava, a pričalo se o za sve nas vrlo važnoj temi - pravilnoj zaštiti kože od sunca i redovitim dermatološkim pregledima. Nastavak je to dugogodišnje inicijative u sklopu koje dm organizira besplatne dermatološke preglede. I ove godine inicijativa će se održati na plažama i kupalištima diljem Hrvatske uz potporu dermatologa Hrvatskog dermatovenerološkog društva, a sve s ciljem podizanja svijesti javnosti o prevenciji, pravilnoj zaštiti od sunca na otvorenom i važnosti ranog otkrivanja promjena na koži s naglaskom na nužnost redovitih dermatoloških pregleda.

Gosti konferencije koju je vodila Edina Pršić Babić bili su suradnici portala missZdrava akademkinja Mirna Šitum, izv. prof. dr. sc. Marija Buljan, spec. dermatologije i venerologije, subspec. dermatološke onkologije, influencerica Slađana Ostić, trener Mario Mlinarić i Gordana Picek, prokuristica, voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u.

Akademkinja Mirna Šitum zahvalila se dm-u na inicijativi "Zaštiti se... i uživaj na suncu" te je pojasnila kako u Hrvatskoj bilježimo godišnji porast oboljelih od melanoma od 3,5 posto. Za vrijeme pandemije broj oboljelih se smanjio, no akademkinja Šitum napominje kako to nije objektivno stanje jer mnogi ljudi nisu odlazili na preglede u to vrijeme. Napomenula je kako je Hrvatska na četvrtom mjestu po broju oboljelih u Europi, a to nas čini zaostalima kada je u pitanju svjesnost o važnosti fotozaštite kože. Istaknula je kako je najvažnija prevencija do 18. godine jer koža pamti, a da su promjene na madežima prvi znak uzbune: "Čim vidite da se madež mijenja, raste, mijenja boju, to je znak da pod hitno odete na pregled. Melanom se gotovo odmah vidi jer to je sindrom ružnog pačeta, on strši i ističe se". Napomenula je kako ne postoji zdrava preplanulost te da čim koža potamni, ugroženo je njezino zdravlje.

 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Foto: Tomislav Miletić/Pixsell Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u i akademkinja Mirna Šitum

„dm već dugi niz godina radi na osvještavanju javnosti o važnosti brige o zdravlju te o ključnoj ulozi preventivnih pregleda. Tijekom prošlogodišnje inicijative 'Zaštiti se… i uživaj na suncu', koja je održana u četiri hrvatska grada, dermatolozi su pregledali više od 600 građana, a njih 30 uputili su na daljnje preglede. Rezultati su nas potaknuli da ove godine organiziramo besplatne preglede u osam gradova kako bismo još veći broj građana osvijestili o rizicima izlaganja sunčevom zračenju te ih potaknuli na preventivne preglede kože“, izjavila je Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u.

Kada je u pitanju rizik i zaštita od sunce, profesorica Marija Buljan je objasnila kako treba u obzir uzeti i broj te vrstu madeža na koži: "Kožu bi prije svega trebale štititi osobe koje su osjetljive na sunce, osobe svijetle puti, djeca te osobe koje su već imale neki sumnjivi madež, kao i svi oni koji provode puno vremena na otvorenom". Dodala je kako dermatolozi rijetko preporučuju zaštitni faktor manji od 50 te da su takvi slabiji zaštitni faktori pogodniji za osobe tamnije boje kože. Kod odabira zaštitne kreme potrebno je obratiti pozornost da pruža zaštitu od UVA i UVB zračenja jer oba postaruju kožu i sudjeluju u karcinogenezi, istaknula je te pojasnila kako izgovor da neki ne vole ljepljivi osjećaj kreme na koži danas ne bi trebao postojati jer se na tržištu nalazi mnoštvo proizvoda različitih tekstura. 

 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Influencerica Slađana Ostić, na društvenim mrežama poznata kao Slakipalaki, napomenula je kako često svoj sadržaj snima na otvorenom, no da kremu sa zaštitnim faktorom 50 obavezno nosi na licu tijekom cijele godine te da sada, kada su dani topliji i sunčaniji, zaštitnim kremama i odjećom štiti cijelo tijelo. "Prije sam bila puno opuštenija što se toga tiče,i sad mi je žao jer imam dosta madeže. Nekada sam se znala i sunčati, sad puno više pazim. Također često svoje pratitelje na Instagramu podsjećam da pregledaju svoje madeže", zaključila je. 

Da kožu od sunčevog zračenja jednako pažljivo trebaju štititi i muškarci zna trener Mario Mlinarić, a akademkinja Šitum je dodala kako se melanom kod muškarci najčešće javlja na trupu jer se vole razodjenuti tijekom sunčanih dana. Mario Mlinarić je također napomenuo kako je potrebno cijelu godinu voditi brigu o zdravlju, ne samo ponekad. "Bilo kakav oblik kretanja je bolji nego nikakav", dodao je i istaknuo da uvijek trebamo imati vremena za sebe i svoje zdravlje te da trebamo biti sretni dok smo zdravi. Također je pozvao okupljene i sve zainteresirane na dm žensku utrku koja će se održati 10. lipnja na Jarunu. Mario će 25 dana prije dm ženske utrke također svakodnevno održavati pripreme kojima se svi mogu pridružiti. Savjetuje da na samu utrku ponesete dovoljno energije i volje: "Osim prevencije raka kože, ovom utrkom radimo i prevenciju pretilosti jer smo zemlja pretilih ljudi. Svi koji dođu na dm utrku će sve imati tamo tako da trebaju ponijeti samo pozitivnu energiju, a ja ću ih dočekati s jednim laganim zagrijavanjem". 

 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Foto: Tomislav Miletić/Pixsell Voditeljica Edina Pršić Babić, Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u akademkinja Mirna Šitum, izv. prof. dr. sc. Marija Buljan, spec. dermatologije i venerologije, subspec. dermatološke onkologije, influencerica Slađana Ostić i trener Mario Mlinarić

dm vas i ove godine poziva na besplatne dermatološke preglede u sklopu inicijative "Zaštiti se... i uživaj na suncu" koji će se održavati u gradovima diljem Hrvatske. Prvi takav pregled možete obaviti već 10. 6. na Jarunu u sklopu dm ženske utrke, a potom 1. 7. u Slavonskom Brodu, 8. 7. u Puli, 15. 7. u Crikvenici, 22. 7. u Karlovcu te na dm Millennium jumpu u Zadru 29. 7. Tijekom kolovoza besplatni pregledi vas očekuju u Šibeniku 12. 8. i Makarskoj 26. 8. Sve informacije i dalje pratite na dm.hr te portalu missZDRAVA.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.