Zdravlje 18. listopada 2014.

Besplatni pregled za grlo bez boli

Kaktus-Usp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

ADIVA ljekarnici tijekom listopada u 119 odabranih ADIVA ljekarni, provode savjetovanja za građane o grlobolji i educiraju ih kako prepoznati simptome grlobolje, kako je ublažiti te kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć. Odabrane ADIVA ljekarne koje provode ova savjetovanja mogu se prepoznati po posteru 'Kaktus u grlu?' na ulaznim vratima ili u izlogu ljekarne

Simptomi prehlade

Grlobolju najčešće uzrokuju virusi obične prehlade koji su prisutni tijekom cijele godine, ali ipak češće zimi. Bakterijske infekcije grla se javljaju rjeđe. Simptomi grlobolje su: bol u grlu, pečenje, grebanje, otežano gutanje, suhoća sluznice grla, a mogu se javiti i promuklost i gubitak glasa. U težim slučajevima dolazi do oticanja krajnika ili limfnih žlijezda na vratu. Ako osjećaš simptome grlobolje, svakako se obrati ADIVA ljekarnicima koji će ti stručnim savjetom pomoći olakšati grlobolju.

Liječenje grlobolje se uvijek prilagođava, ovisno o uzročniku, virusu ili bakteriji. Razlikujemo virusnu i bakterijsku infekciju grla. Virusna nastupa postupno i može biti praćena ostalim simptomima prehlade poput hunjavice, kihanja i kašlja, dok bakterijska infekcija najčešće nastupa naglo, ždrijelo je izrazito crveno, često s gnojnim čvorićima, a temperatura je vrlo visoka.

Med smiruje upalu

Bakterijska infekcija grla se liječi antibioticima koje propisuju liječnici. Virusna grlobolja se liječi antisepticima i dezinficijensima za grlo u obliku pastila, sprejeva za usta ili otopina za grgljanje, koji smiruju upalu i sprečavaju naknadnu infekciju. Takvim se preparatima često dodaju i lokalni anestetici, a kod jačeg bola se savjetuje i uzimanje analgetika poput paracetamola, ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline. Uzimaj i dovoljno tekućine, vode ili biljnog čaja, kako bi se navlažila i isprala nadražena sluznica grla, a možeš uzeti i žlicu meda i polako je otapaj u ustima. Med smiruje upalu, a otapanjem se pojačava lučenje sline koja oblaže grlo i dodatno ublažava simptome.

Popis odabranih ADIVA ljekarni koje tijekom listopada provode savjetodavnu kampanju dostupan je u časopisu ADIVA PLUS i na web stranici www.adiva.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.