Zdravlje Simptomi i pomoć 09. siječnja 2023.

Beroš najavio uvođenje obaveznih sistematskih pregleda za sve građane

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Vili Beroš, ministar zdravstva najvio je uvođenje sistematskih pregleda za sve građane od ove godine
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

“Preventivni zdravstveni pregledi koje se pripremamo provoditi od ove godine donijet će višestruke koristi građanima, njihovim obiteljima, poslodavcima i zdravstvenom sustavu, a imat će pozitivnog učinka i na zdravstveni proračun i društvo u cjelini”, rekao je Vili Beroš ministar zdravstva. Sistematski pregledi trebali bi biti besplatni i obuhvaćali bi punoljetne građane, a obavljali bi se svake ili svake druge godine ovisno o dobi i vrsti pregleda

"Pokretanje redovitih preventivnih zdravstvenih pregleda svih punoljetnih hrvatskih građana dio je promišljanja o neophodnim promjenama u našoj zdravstvenoj politici u odnosu građana prema vlastitom zdravlju i potrebama zdravstvenog sustava s namjerom da se naglasak stavi na kontrolu zdravstvenog stanja svakoga od nas, sprječavanju oboljenja ili što ranijem otkrivanju bolesti, posebno zloćudnih, čime se povećava mogućnost njihova uspješnog liječenja. Time se želimo u budućnosti priključiti razvijenim zemljama u našem europskom okruženju koje preventivnim pregledima postižu puno bolje rezultate u zaštiti zdravlja svojih građana i učinkovitijem liječenju bolesti.

 Dosadašnja naša iskustva, ali i drugih zemalja, pokazuju da ustrajnost u zdravstvenoj prevenciji i stvaranju navika građana za redovitim kontrolama zdravstvenog stanja donosi mnogostruke koristi. Prvenstveno da se pojedinac, ali i njegova obitelj i zdravstveni sustav učinkovitije nose s izlječivim bolestima, a nije zanemariva niti mjerljiva dobrobit poslodavcima kao i zdravstvenom i državnom proračunu“, rekao je Beroš u najavi sveobuhvatnih priprema zdravstvenog sustava za početak primjene preventivnih pregleda u Hrvatskoj, piše na stranicama Vlade Republike Hrvatske.

Sistematski pregledi obuhvaćaju mjerenje krvnog tlaka i šećera, bubrežne testove, ultrazvuk, mamografiju, ginekološke preglede i slično, a moći će se obavljati u domu zdravlja ili kod obiteljskog liječnika.

Možda te zanima... Hoće li obavezni sistematski pregledi zaživjeti u Hrvatskoj i imaju li prednosti? Zdravlje
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.