Zdravlje Simptomi i pomoć 23. srpnja 2016.

Banalan razlog zbog kojeg se povlači zubno meso

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim povlačenja i upale zubnog mesa, kisela hrana poput agruma, zatim kiseline koje se stvaraju u ustima nakon slatke hrane i pića, kao i izbjeljivanje zubi, mogu uzrokovati preosjetljivost zuba.

Njihovim se djelovanjem na površini zuba caklina lagano nagriza i zato je sklona oštećenjima, no ne treba stvarati paniku jer takve promjene zahvaćaju samo prvih nekoliko mikrona površine. 
 

Izloženi zubni vratovi razlog osjetljivosti

"Kako bi se spriječila mikronska oštećenja, bitno je regulirati prehrambene navike, ali i prati zube nakon što pojedemo nešto slatko. Najbolje je smanjiti količinu i učestalost konzumacije slatke hrane i sokova tijekom dana. Tako štedimo zube, ali i čuvamo opće zdravlje. Upamti i da se zubi ne trebaju prati pola sata nakon što smo pojeli čokoladu ili naranču. Naime, u tom se vremenu povećava koncentracija kiselina u ustima, a četkanjem zuba samo se pospješuje nagrizanje cakline i uklanjanje oštećenog sloja koji se tijekom dana može lako ponovno mineralizirati i očvrsnuti", objašnjava doc. dr. sc. Nikola Petričević
 
Ipak, najčešći uzrok preosjetljivih zubi je izloženost zubnih vratova vanjskim utjecajima - hladnom zraku i vodi, slatkišima i vrućim jelima. Povlačenjem zubnog mesa zubni vrat, odnosno korijen zuba, izlaže se vanjskim utjecajima koje osjećamo kao bol. Svaka četvrta osoba ima problema s preosjetljivosti na toplo ili hladno, a izloženi zubni vratovi su velik problem kod odraslih. "Svaki zdravi zub će reagirati na podražaje jer je samo kruna zuba prekrivena caklinom i samim time prirodno zaštićena, dok je otkriven zubni korijen mnogo osjetljiviji jer se na samo jednome milimetru njegove površine nalazi tisuće živčanih završetaka", objašnjava stomatolog Nikola Petričević, specijalist protetike dentalne medicine.
 

Loš izbor četkice uzrok bolesti zubnog mesa

U svemu ulogu igra i “pravilno” pranje zubi. "Zubno se meso najčešće povlači zbog loše tehnike četkanja, odnosno lošeg izbora zubne četkice. Vlakna četkice moraju biti mekana, a pritisak na zube minimalan. Svako mehaničko oštećenje zubnog mesa rezultirat će gubitkom koštane potpore, njegovim povlačenjem, a time i povlačenjem zubnog mesa", objašnjava dr. Petričević. Uzrok povlačenja mogu biti i upale zubnog mesa (gingivitis), koje uništavaju potporne kosti, te pretjerano trošenje zuba stiskanjem (najčešće u snu).
 
Ne treba zanemariti ni genetsku komponentu, odnosno polagano povlačenje kosti i zubnog mesa tijekom godina. No za sve postoji rješenje, pa i za preosjetljivost zubiju. Na tržištu se može naći velik broj zubnih pasta i zubnih vodica koje pomažu pacijentima da žive s manje boli. Redovitim korištenjem takvih preparata na površinu zubnih vratova taložit će se pojedini spojevi koji imaju efekt zatvaranja živčanih kanalića te time manju izloženost hladnim pićima i slatkišima. U slučajevima kad su otkrivene veće površine zubnoga korijena i kad je bol vrlo intenzivna, rješenje može biti premazivanje profesionalnim tekućinama koje provodi stomatolog ili prekrivanje materijalima za bijele plombe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.