Zdravlje 17. svibnja 2016.

Ayurvedska rješenja za autoimune bolesti

Ayurveda_5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ayurvedski liječnik dr. Ravi Paneri postiže uspjehe u liječenju autoimunih bolesti koje otkriva osluškivanjem pulsa. Ayurveda je drevno indijsko učenje o zdravoj prehrani i životnom stilu. Dr. Paneri početkom lipnja dolazi iz Indije na poziv Centra Namaste iz Varaždina, a u Zagrebu će posjetiti Doctor Nutrition Bar dr. Lejle Kažinić Kreho. Za Zdravu Kravu govori kako liječi bolesti pred kojima je zapadna medicina često nemoćna

Dr. Paneri posjećuje Europu dva do četiri puta godišnje, a najčešće ga pozivaju u Njemačku, Švicarsku, Austriju, Španjolsku, Francusku i Sloveniju kako bi poučavao o ayurvedi. Prilikom  održavanja predavanja i dijagnostičke demonstracije, ponekad pripremi i malu kulinarsku ajurvedsku radionicu.

Dobri rezultati i kod depresije te dijabetesa

ZK: U liječenju kojih bolesti se postižu najbolji rezultati kombinacijom klasične zapadne i ayurvedske medicine?

Svaka znanost ima svoje mogućnosti i ograničenja. U našem području svaki dan učimo nešto novo i svaki dan je prilika za novo istraživanje. Zapadna medicina uspješno može privremeno olakšati patnju tako da je potisne ili prikrije, a uspješna je i kod slučajeva koji zahtijevaju čisti kirurški pristup. Ayurveda može ponuditi jedinstvena rješenja za izlječenje autoimunih i kroničnih bolesti te alergija, koje Zapadna medicina smatra neizlječivima. To su, primjerice, Parkinsonova bolest, Alzheimer, karcinomi, psorijaza, depresija, dijabetes itd. Kod akutnih slučajeva ili kod izrazito bolnih poremećaja, preporučuje se zapadnjačka medicina da umanji trenutnu patnju, dok ayurveda tretira kod pacijenta korijenski uzrok bolesti. Takva kombinacija najbolje pomaže.

ZK: Bolesti dijagnosticirate na temelju pulsa, dodira i promatranja općeg stanja pacijenta. Uče li se te dijagnostičke metode na ayurvedskim sveučilištima ili ste vi povlašteni budući da dolazite iz obitelji sa šest generacija liječnika?

Dijagnoza pomoću pulsa je drevno umijeće i znanost određivanja statusa tijela, uma, duše i duha. Svaka stanica našeg tijela ostavlja jedinstveni signal u srcu putem različitih kanala. Puls je životni tijek energije koji prolazi kroz suptilne kanale cijelim tijelom. Vještina dijagnosticiranja pomoću pulsa zahtijeva vrlo dugu vježbu, predanost i oprez. Kaže se da dijagnosticiranje na ovaj način zahtijeva da liječnik posluša puls barem 10 tisuća pacijenata. U ayurvedi je slušanje pulsa više od brojanja otkucaja. Mogao bih reći da ayurveda teče mojim žilama. Naime, neka od mojih najranijih sjećanja su ona o mojem djedu Rajvaidyi Bhwanishankeri Paneriju, koji je bio kraljevski liječnik i mom ocu dr. Murkeshu Paneriju koji su zajedno radili u našoj naslijeđenoj klinici u Ahmedabadu, državi Gujarat u Zapadnoj Indiji. Tada me je kao dječaka zaintrigirao dugačak red pacijenata koji su satima i satima čekali da im moj djed i moj otac opipaju puls. To je zaokružilo moje zanimanje za ayurvedu i kao dv anaestogodišnjak počeo sam pomagati svom djedu i ocu u klinici. Ove godine moja obiteljska klinika navršava 100 godina i ja sam četvrta generacija liječnika koja radi u toj klinici.

Zdravlje se postiže uravnoteženjem doshi

ZK: Kako ste upoznali dr. Lejlu Kreho i koliko poznajete njezin rad? Kakav je stav Ayurvede o liječenju hranom?

Dr. Leilu Kreho upoznao sam prije nekoliko godina kada je imala predavanju u Ahmedabadu. Primijetio sam da je koncept "Hrana kao lijek - snažno sredstvo u našim rukama", sličan našem pristupu u ayurvedi. Impresionirala me je kao osoba, svojim znanjem i svojim metodama. Oduševilo me je i kako je dr. Kreho kombinirala naše tradicionalne najzdravije namirnice sa svojom mediteranskom prehranom. Kad smo se sreli, proveli smo četiri sata u razgovoru u kojem smo razmijenili svoje znanje i mudrost. Uvjerio sam se koliko je dr. Lejla Kreho iskusna liječnica i kolikim znanjem raspolaže.

ZK: Među poremećajima koje uspješno liječite je i Parkinsonova bolest. Kako se ona holistički liječi i kojim se metodama tijelo može potaknuti da je pobijedi?

Ayurveda je usmjerena na tretiranje cijelog tijela, ne samo na simptome. Prije svega, nužno je znati uzrok i tada tretirati bolest. Bez poznavanja uzroka bolest se ne može izliječiti. Ayurveda tretiranju Parkinsonove bolesti pristupa s namjerom uravnoteženja tri glavne doše (psihofiziološke energije tijela) - Vate, Pitte i Kaphe. Vata upravlja dahom i pokretima tijela. Ayurveda objašnjava da uzrok Parkinsonove bolesti, poremećaj uzrokovan neravnotežom Vata doše nastaje zbog prisutnosti štetnog zraka u mozgu. Taj iritirajući plin nastaje kao rezultat loše probave koja vodi do poremećaja u trbuhu i trbuh šalje štetan nezdravi zrak u mozak. S vremenom zrak napada područja u mozgu koja kontroliraju nevoljne pokrete. Taj uništavajući učinak na područja u mozgu dovodi do simptoma Parkinsonove bolesti. Zato je izlječenje Parkinsonove bolesti proces zamjene nečistoga zraka u mozgu čistim i nutritivnim zrakom, koji proizvodi uredna funkcija želuca. Uspjeh dugoročnog ajurvedskog tretmana Parkinsonove bolesti ovisi o delikatnom stvaranju klime u kojoj toksični zrak može biti uklonjen dok ga nadomješta svježi i zdravi zrak. Proces ozdravljenja ubrzava se strogom dijetom, izbjegavanjem toksina i skromnim načinom života iz jednostavnog razloga što su ti faktori doveli do toga da se kod pacijenta pojavi Parkinsonova bolest. Za tretmane koristimo čiste biljne pripravke, originalno pripremljene po ajurvedskim receptima temeljenim na individualnim i također klasičnim panchakarma tretmanima koji se primjenjuju u našoj klinici u Indiji. Koristimo kombinaciju tretmana koji uključuju ajurvedsku hranu, ajurvedske biljke, ajurvedsku masažu, meditaciju jogu itd.

ZK: Tretirate artritis i autoimune bolesti. Nudi li indijska medicina metode uspješnijeg liječenja tih kroničnih poremećaja od zapadnjačke?

Ayurvedski tretman nije usmjeren samo na simptome, već zahvaća cjelinu koju čine tijelo, um, duša i duh. Uz ajurvedske pripravke, preporučuju se i vježbe i promjena načina života. Da, indijska ajurvedska medicina nudi učinkovitije načine jer naša klinika kod mnogih takozvanih neizlječivih kroničnih bolesti postiže uspjeh koji se može znanstveno dokazati. U posljednje četiri godine bavim se ajurvedskim liječenjem vrlo rijetkog autoimunog poremećaja koji se naziva pemphigus vulgaris. Mnogi liječnici ne mogu ga prepoznati i treba im po šest mjeseci za postavljanje dijagnoze. Nisam još siguran, no čini mi se da sam trenutno jedini liječnik na svijetu koji može uspješno pomoći mnogim pacijentima oboljelim od pemphigusa. Dominantni tretman u zapadnjačkoj medicini je davanje kortizona, imunosupresiva koji stvara i mnogo štetnih popratnih pojava, tako da je tijelo postaje nesposobno pronaći način za oporavak. Svojom metodom postižem uspjeh u 95 posto slučajeva i pacijenti mogu napustiti terapiju kortizonom i živjeti normalan život.

Pročitaj 10 ayurvedskih savjeta za zdrave grudi.

Što te čeka na radionici?

Radionica u Zagrebu održat će se u srijedu, 8. lipnja, od 18.30 do 20 sata u Dr. Nutrition Bar, Bijenička cesta 13a, Šalata, kod PMF-a. Dr. Ravi Paneri uspješno liječi kronične i autoimune bolesti koje zapadnjačka medicina smatra neizlječivima. Osobite uspjehe postiže u liječenju Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti, karcinoma, psorijaze, depresije i dijabetesa.


 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Default avatar -
   holding5

   kako najjednostavnije kontaktirati s Dr.Paneri poslati mu dijagnozu i terapiju

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.