Zdravlje Simptomi i pomoć 03. lipnja 2020.

'Aspirin bi trebali uzimati samo oboljeli od kardiovaskularnih bolesti'

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako još uzimaš aspirin svaki dan kako bi spriječila potencijalni srčani udar, trebala bi promisliti je i to najbolja odluka.

Aspirin je još uvijek jedan od najčešće korištenih lijekova na svijetu, iako ga mnogi zdravstveni stručnjaci više ne preporučuju kao preventivu, piše CNN. Nema dokaza da bi većina odraslih osoba dobrog kardiovaskularnog zdravlja trebala uzimati niske doze aspirina, manje od 325 miligrama dnevno, navedeno je u novom istraživanju objavljenom u britanskom časopisu Clinical Pharmacology.


Pregledna studija, koja se usredotočila na rizike i koristi svakodnevnog uzimanja aspirina u malim dozama, ustanovila je da je rizik od jakog krvarenja veći od moguće dobrobiti, budući da aspirin utječe na gustoću krvi. Američke smjernice o svakodnevnoj dozi aspirina promijenile su se prošle godine, a Američki kardiološki fakultet i Američka udruga za srce preporučuju dnevno uzimanje aspirina samo pacijentima koji su imali srčani udar, moždani udar ili operaciju na otvorenom srcu. Preporuke za Veliku Britaniju su slične.

Možda te zanima... Aspirin obilježio 119 godina postojanja, doznaj više o njegovu nastanku Zdravlje

Ova posljednja analiza, koja je proučavala 67 studija, otkrila je da je upotreba aspirina u malim dozama kod osoba bez kardiovaskularnih bolesti povezana sa 17 % manjom učestalošću kardiovaskularnih pobola kao što su srčani udar ili moždani udar.
Međutim, bio je povezan i sa 47 % većim rizikom od krvarenja u probavnom sustavu i 34 % većim rizikom od krvarenja u lubanji.

"Naš rad potvrđuje da ne postoje dokazi o uzimanju aspirina u primarnoj prevenciji, odnosno kod zdravih ljudi", napisali su autori studije dr. Lee Smith sa Sveučilišta Anglia Ruskin u Velikoj Britaniji i dr. Nicola Veronese sa Sveučilišta u Palermu u Italiji. "Poruka temeljena na prikupljenim podacima bi bila da aspirin na dnevnoj bazi u malim dozama trebaju uzimati samo osobe kod kojih već postoji bolest kardiovaskularnog sustava", zaključili su autori pregledne studije.

 

Možda te zanima... Žene koje redovito piju male doze aspirina teže dobivaju rak Zdravlje
 

Autori su također pogledali istraživanje koje je podupiralo uporabu aspirina u prevenciji karcinoma, ali rekli su da je zaključak njihova pregleda obeshrabrujući. "Aspirin je jedan od najčešće korištenih lijekova na svijetu, a pregled studija koje smo obavili sugerira da težinu rizika, posebno krvarenja, ne treba smatrati sekundarnim", rekli su Smith i Veronese.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.