Zdravlje Simptomi i pomoć 23. kolovoza 2023.

Alternativni načini liječenja alergija i dodaci prehrani koji pomažu

Eterično ulje
Foto: Unsplash Eterično ulje može pomoći kontrolirati simptome
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Alergije se ne mogu izliječiti, ali pravilnim odabirom pomoćnih terapija kao što su akupunktura, aromaterapija te uzimanje dodataka prehrani simptomi se mogu držati pod kontrolom, a kvaliteta života oboljele osobe postaje značajno bolja. Donosimo pregled nekih od najpopularnijih alternativnih metoda i dodataka prehrani.

Aromaterapija

Aroamterapija kao i druge metode ne može izliječiti alergije, ali može doprinijeti olakšanju simptoma. "Alergičarima savjetujem da brinu o svom imunitetu, a to mogu napraviti tako da dva mjeseca prije početka alergija pođu s terapijom uljem crnog kima. To ulje podiže imunitet pa su mnogima simptomi alergije lakši, a neki čak kažu da su im i potpuno nestali", objašnjava Zrinka Jezdić, osnivačica aromaterapeutskog učilišta AromaVita u Zagrebu. 

Zrinka Jezdić, aromaterapeutkinja | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Zrinka Jezdić, aromaterapeutkinja i autorica knjige "Arhetipovi esencijalnih ulja" Preporučila je i koja se esencijalna ulja koriste za olakšanje simptoma: "Preporučujem ona ulja koja imaju antihistaminičko djelovanje, a to su: ulje plave kamilice, ulje stolisnika, ulje rimske kamilice. Ona sadrže hamzolen koji im daje plavu boju i taj spoj djeluje antihistaminički. Ta ulja se miješaju s uljima koja produbljuju disanje, djeluju spazmolitički i umiruju."

Ulja koja produbljuju disanje su: tamjan i sveti tamjan, eukaliptus radijata, eukaliptus smiti, eukaliptus dives. Ulja za koja još nije znanstveno dokazano da djeluju protiv simptoma alergije, ali su se pokazala u praksi su: ulje melise, lavande, ylang - ylanga, jasmina, otkrila je Jezdić.

Objasnila je kako je ulja najbolje primjenjivati: "Difuzori su odlična stvar jer ulja disperziraju u prostor i osoba ih udiše te dolazi do smirivanja nadražaja. Kod jake hunjavica i puno sekreta koristi se klasična inhalacija, a i suha koja se obavlja preko džepnih inhalatora, stavljanjem ulja pod nos ili u nos. Koriste se i komprese kada je stanje teže. Komprese trebaju biti na temperaturi tijela i potom se stavljaju na prsa. Moguće su i lokalne masaže prsnog koša i leđa uljima."

Homeopatija

Homeopatiju je Hahnemann osmislio u prošlom stoljeću, a temelji se na takozvanom zakonu sličnosti "slično se sličnim liječi" Homeopati vjeruju da bi se svaka tvar koja izaziva simptome, trebala koristiti u liječenju tih istih simptoma, ali u minimalnim količinama. Tretmani se obično individualiziraju za određenog pacijenta, a ne za bolest kao takvu. Britansko društvo za alergiju i kliničku imunologiju (BSACI) objavilo je stajalište u kojem je zaključilo da nema dovoljno dokaza o bilo kakvoj koristi homeopatije u liječenju alergijskih poremećaja. Ali, studija objavljena u časopisu Lancet by Reilly i Taylor iz Glasgowa pokazala je, međutim, značajno poboljšanje težih simptoma alergija prilikom homeopatskih tretmana.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Akupunktura

Akupunktura je drevni kineski oblik liječenja koji uključuje umetanje sitnih iglica u određene meridijane ili područja tijela. Otkriveno je da je posebno korisna za ublažavanje bolova. Za liječenje peludnih alergija obično se preporučuje od deset do petnaest tretmana akupunkturom te u sklopu fitoterapije korištenje kineskih čajeva i kapljica hidrofilnih koncentrata. Ako su simptomi jako izraženi, dodaju se biljke koje ublažavaju poteškoće, smanjuju svrbež i olakšavaju disanje. U idealnim slučajevima terapija se poduzima preventivno, šest do osam tjedana prije izbijanja prvih simptoma alergije.

Dodaci prehrani

Terapija alergije obično se svodi na ublažavanje simptoma, pa je najbolja strategija jačanje imunološkog sustava redovitim unosom voća, povrća te općenito uravnoteženom prehranom kao i izbjegavanjem stresa, odmorom i zdravim načinom života. Donosimo neke od popularnijih dodataka prehrani za borbu protiv alergije.

Ulje crnog kima (Nigella sativa) - je prirodni pripravak koji se koristi za prevenciju i ublažavanje alergijskih reakcija jer utječe na razinu histamina. Istraživanja su pokazala kako posebno povoljno djeluje kod simptoma astme i alergijskog rinitisa. Štoviše, neke studije ukazuju da za pripravcima crnog kima treba posegnuti kod alergijskog rinitisa, posebice u osoba kod kojih treba izbjeći davanje lijekova protiv alergije.

Prah zelenog ječma - tijekom posljednjih 20 godina, tim znanstvenika na čelu s dr. Yoshihide Hagiwarom, proveo je brojna istraživanja kojima su ukazali na iznimnu antioksidativnu i detoksikacijsku moć zelenog ječma. Sok zelenog ječma sadrži obilje klorofila, antioksidansa, enzima i brojnih fitokemikalija, supstancija koje igraju važnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i detoksikaciji određenih kemijskih spojeva, poput pesticida i konzervansa.

 
 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock
 

Probiotici - svakodnevnim unošenjem probiotika putem fermentiranih mliječnih proizvoda i dodataka prehrani djelujemo povoljno na ravnotežu crijevne mikroflore koja igra važnu ulogu u jačanju imuniteta budući da je čak 60 posto stanica imunološkog sustava smješteno u crijevima. Prema istraživanjima, korist uzimanja probiotika protiv alergija manifestira se vrlo rano, već u majčinoj utrobi. Jedna finska studija pokazuje da izlaganje majke i djeteta probioticima stimulira razvoj imunološkog sustava djeteta i stoga ima ulogu u prevenciji alergija.

Kalcij i vitamin C - već se desetljećima preporučuje uzimanje kalcija u kombinaciji s vitaminom C koji imaju povoljno djelovanje na simptome alergije i jačanje imuniteta. Visokodozirani pripravci (1000 – 2000 mg/dan) vitamina C u različitim su studijama uspješno upotrijebljeni u iskorjenjivanju simptoma pojedinih alergija. Utvrđeno je da snižava razinu histamina u tijelu, smanjuje propusnost stanične stijenke i uspješno se bori sa stranim tvarima koje uđu u tijelo. Uz to, vitamin C smanjuje mogućnost razvoja spazma bronhalnih putova, što ga čini dobrodošlim pomoćnim sredstvom za ublažavanje astmatičnog napada. S obzirom na to da u alergijskom procesu zbog djelovanja histamina dolazi do povećanja propusnosti krvnih žila, korisno je uzimati i kalcij, jer on smanjuje i normalizira upravo tu pojavu.

Kvercetin - je bioflavonoid snažnog antioksidativnog djelovanja, naročito kod alergija dišnog sustava (alergijski rinitis). Kvercetin je prirodni antihistaminik, koji štiti vitamin C i jača kolagen. Ima snažan afinitet za mastocite i bazofile – stanice koje igraju važnu ulogu u alergijskim reakcijama. Kvercetin stabilizira membrane tih stanica i tako prevenira upalno djelovanje i lučenje histamina. Preporučuje se uzimati relativno visoke doze – čak 1000 – 2000 mg/dan, što je gotovo nemoguće postići unosom putem hrane te je potrebno posegnuti za pripravcima. I u iznimno visokim koncentracijama nije primijećen nikakav neželjeni učinak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.