Zdravlje 29. kolovoza 2016.

Nedovoljna konzumacija vode može dovesti do preranog starenja

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi znamo da ukupnu površinu našeg plavog planeta prekriva oko 70 posto vode. Voda je jedan od najvažnijih elemenata na Zemlji. Nalazi se u svim stanicama svih živih bića.

Tijekom povijesti čovjek se divio vodi pripisujući joj božanska obilježja, prinosio joj žrtve, darivao i štovao izvore vode. Ona je bila simbol plodnosti i vječnog života, uništenja i ponovnog rađanja.

Piješ li dovoljno tekućine?

Tijelo odraslog čovjeka sastoji se od 72 posto vode. Voda se u tijelu nalazi u svim stanicama i u međustaničnoj tekućini. Krv se sastoji pretežno od vode, a mišići, pluća i mozak sadrže je u velikom udjelu. Tijelu je potrebna kako bi moglo regulirati temperaturu i omogućiti opskrbu svih organa nutrijentima. Voda također uklanja otpadne tvari te štiti zglobove i organe.

Kako je mozak okružen tekućinom, zbog otpadnih tvari, toksina i stresa uništavaju se neuroni u mozgu, a posljedica tomu je depresija, pa čak i senilnost, problemi u komunikaciji i ostalo. Doktori i znanstvenici znaju da je glavni uzrok starenja akumulacija otpadnih tvari u tijelu. Ljudi koji piju manje vode ranije ostare te znaju bolovati od artritisa ili slične bolesti. 

Saznaj sve o riziku od dehidracije!

Voda_8 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako se pije dovoljno vode, taloženje otpadnih tvari u tijelu bit će znatno manje, stanice će biti čistije, usporit će se starenje i tijelo će dugo ostati mlado. Čovjek bez vode u pravilu može preživjeti tek nekoliko dana, a potreban unos tekućine razlikuje se ovisno o fizičkoj aktivnosti, zdravstvenom stanju, tjelesnoj masi, klimatskim uvjetima, itd. Premda se oko unosa potrebnih količina tekućine vode brojne rasprave stručnjaka, danas se općenito smatra kako je odrasloj osobi koja živi u umjerenoj klimi potrebno oko 2 do 2,5 l tekućine dnevno. Čak i blaga dehidracija može uzrokovati glavobolju, umor, letargiju i gubitak koncentracije. Nedostatan unos tekućine može biti uzorkom kronične boli u mišićima ili leđima, zatvora, lošeg zadaha itd.

Barem 20 posto potrebe za vodom može se zadovoljiti putem hrane, dok je ostatak potrebno podmiriti unosom tekućine. Diuretici, kao što su kofein i alkohol uzrokuju veću potrebu za vodom jer potiču veće izlučivanje vode iz organizma, a mogu imati čak i suprotne efekte na naše tijelo izvlačeći vodu i kisik iz stanica.

Kvaliteta vode koju pijemo

U vodi se otapa više tvari nego u ijednom drugom otapalu zbog čega voda na sebe veže brojne organske i anorganske tvari s kojima stupa u dodir. Velika je razlika između čiste prirodne izvorske vode, tzv. žive vode i one iz slavine tzv. mrtve vode. Premda zadovoljava današnje standarde zdravstvene ispravnosti, voda iz vodovoda opterećena je klorom koji uništava patogene bakterije u našem tijelu, i drugim tvarima, a na svom je putu do naših domova izgubila i onu važnu životnu energiju koju voda ima na prirodnom izvoru i koja ju čini blagotvornom. Također, mrtva voda ne sadrži različite prirodne minerale koje živa voda prirodno sadrži. Stoga ona prilikom prolaska kroz naše tijelo crpi minerale iz tijela.

Voda_7 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Voda punjena u plastične boce i zadovoljavajuća ispravnost takve ambalaže također je razlog brojnih debata stručnjaka. Budući da je takva voda često izložena povišenim temperaturama prilikom skladištenja, transporta, i sl., smatra se kako je podložna opterećenju štetnim mikroorganizmima i kemikalijama. To se dakako ne odnosi na vodu punjenu u staklenu ambalažu koja se, ukoliko nam nisu dostupni zdravstveno ispravni prirodni izvor ili vlastiti bunar, smatra najpovoljnijom opcijom.

Pročitaj zašto su pića iz plastičnih boca opasna po zdravlje!

Brojna ozdravljenja diljem svijeta dogodila su se zbog konzumiranja prirodne izvorske vode. Tako su i nastale legende o takozvanim “izvorima mladosti”. Voda s prirodnog izvora puna je hranjivih tvari, minerala, soli, energije i pozitivnih vibracija koje stvaraju život. Izvorska voda se zato naziva živa voda. 

Inteligentna tekućina

Japanski znanstvenik dr. Masaru Emoto u svojim je fascinantnim istraživanjima u kojima je koristio tehniku naglog zamrzavanja dokazao kako se izlaganjem vode različitim informacijama može mijenjati struktura njenih kristala. U svojim je pokusima na boce ili čaše vode zalijepio različite poruke (volim te, mrzim te, itd.). Pozitivna riječ rezultirala je formiranjem predivnih kristala, dok je negativna rezultirala raspadajućim kristalima. Analize rezultata pokusa dr. Emota pokazuju kako je voda izuzetno rječita u interakciji sa svojom okolinom. Jedan od najljepših kristala oblikovale su riječi "ljubav i zahvalnost".

Kako se naše tijelo sastoji od velike količine vode, možemo zaključiti kako negativne emocije i misli utječu na stanje našeg organizma. Svakome od nas dostupna je ova jednostavna tehnika impregnacije vode koju pijemo pozitivnim mislima, čime zasigurno možemo doprinijeti harmoniji našeg tijela. 

Saznaj mogu li negativne emocije i misli uzrokovati bolesti!

Kako osigurati dostatan unos vode

Iako se čini kako je pijenje vode najjednostavniji način za očuvanje dobrog stanja organizma, ponekad je teško, naročito zaposlenim ljudima s ubrzanim ritmom života, tijekom dana konzumirati preporučene količine. Kao i sve drugo, i ovo je stvar navike. Rješenje je piti tekućinu u malim količinama tijekom cijelog dana. Ukoliko sa sobom pri ruci uvijek imate bočicu vode potaknut ćete refleksno posezanje za njom. Ako ti dosadi okus čiste vode, možeš joj dodati malo limuna ili limete.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Voda se u organizam treba unositi odvojeno od hrane, a prve dvije čaše trebali bi popiti odmah ujutro, prije jela. Osobe sklone želučanim tegobama trebale bi piti toplu vodu. Konzumacija čaše tople vode ujutro potiče probavu i pomaže jutarnjem pražnjenju crijeva. Izbjegavaj piti prehladnu vodu jer ona može uzrokovati oštećenje crijeva, pogotovo ako se konzumira za vrijeme jela. 

Saznaj zašto osjećaš glad, sa možda si samo žedna!

Autor: Petra Šafranko & Divine Energy Park, organizacija za razvoj svijesti zdravlja, prirode i mira, www.dep.life

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.