Zdravlje 227 prikaza 13. rujna 2016.

Akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U utorak, 13. rujna, od 15 do 17 sati, u prostorijama Kulturnog centra Bistra (Bistranska 98), održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

U Registar mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Naime, pacijenti koji se liječe od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti jedni su od najčešćih korisnika krvotvornih matičnih stanica. Upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica se, osim uz akcije po gradovima i općinama u Hrvatskoj, obavlja i u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC Zagreb, Kišpatićeva 12, svaki radni dan (pon.-pet.) od 08 - 14 sati, (zelena zgrada, suteren, soba br. 9). 

Saznaj više o akutnoj limfoblastičnoj leukemiji!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.