Zdravlje 30. prosinca 2014.

9 tipova karaktera i kako piju

Cas-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda će te iznenaditi podatak da 50 posto mladih konzumenata alkohola pretrpi alkoholnu amneziju s gubitkom kontrole. Tko je doživio takvo stanje, ne pamti pojedinosti svoje pijane epizode, čije posljedice mogu biti katastrofalne

Alkoholna amnezija

Nova je britanska studija otkrila da tri četvrtine 19-godišnjaka pije do točke amnezije i ponaša se neodgovorno i nekontrolirano. Nakon četiri godine proučavanja oko 1400 tinejdžera, istraživači su otkrili da udio žrtava alkoholne amnezije varira od 30 posto kod 15-godišnjaka do 74 posto kod 19-godišnjaka!

Ogromni rizici opijanja

Za vrijeme alkoholne amnezije djevojke  se češće odlučuju na nezaštićen spolni odnos, ili postaju nesposobne zaštititi se. Dečki ulaze u sukobe, pogrešno procjenjuju druge i skloniji su voziti se automobilom unatoč vrlo izglednoj prometnoj nesreći. Alkoholna amnezija nastupa kada alkohol u krvi dostigne razinu puno višu od one koja se smatra dopuštenom. Kako se ta razina povećava, tako kod konzumenta alkohola raste osjećaj ushićenja, uzbuđenja i druželjubivosti, dok istodobno doživljavaju umor, nemir, depresiju i zbunjenost.

Ovi će simptomi varirati ovisno o konzumentovoj osobnosti, raspoloženju ili genetskoj osjetljivosti na opijanje. Većina je psihičkih posljedica alkoholiziranja posljedica fizioloških promjena u prednjem dijelu mozga, gdje se nalazi centar odgovoran za odlučivanje, racionalno mišljenje i razumijevanje uzroka i posljedica.

Devet tipova konzumenata

Drugo je istraživanje, također provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, otkrilo devet tipova alkoholičara. Provjeri prepoznaješ li među njima nekog bliskog, ili možda sebe?

  • Alkoholičari konformisti -Vodi ih potreba za prilagodbom većini, da ih okolina ne bi doživjela 'crnim ovcama'. To su pretežno sredovječni muškarci između 45 i 60 godina, koji se bave fizičkim radom ili administrativnim poslovima.
  • Društveni alkoholičari - Motivirani su potrebom za pripadnošću grupi. Alkohol im razvezuje jezik i pruža osjećaj povezanosti. To su osobe oba spola koji piju u društvu prijatelja.
  • Alkoholičari osamljenici - Piju da bi se ohrabrili pristupiti neznancima ili ljudima pred kojima imaju tremu. Alkohol im treba i da se opuste prije seksa ili ljubavne izjave.
  • Alkoholičari hedonisti - Žude za stimulacijom, euforijom i riskiranjem. To su često razvedeni ljudi, s odraslom djecom, koji žele 'učiniti nešto ludo'.
  • Alkoholičari iz dosade - Piju da bi se razonodili i odagnali monotoniju. Alkohol im pomaže da se pokrenu i osjete živima.
  • Anksiozni alkoholičari - Piju da si smire živce i uklone napetost. Ova skupina ponajviše obuhvaća žene i muškarce iz srednje klase.
  • Alkoholičari depresivci - Žele si nakratko ublažiti simptome depresije, kao što su tuga, očaj i beznađe. Raznolike su dobi, spola i društveno-ekonomske skupine.
  • Muževni alkoholičari -Većinu slobodnog vremena provode u kafićima. To su većinom muškarci svih dobnih skupina, koji se žele praviti važni.
  • Granični ovisnici - Smatraju kafić svojim drugim domom te ga posjećuju danju, navečer, tijekom tjedna ili vikendima. Piju serijski i naiskap.

Začarani krug alkoholizma

Psiholog Hrvoje Maleković objasnio je kako je alkoholizam uz nikotin i kofein najraširenija psihoaktivna tvar koja se naširoko zloupotrebljava. ''Koliko je taj problem važan govori i činjenica da postoji više od četrdeset različitih klasifikacija alkoholizma. Prevencija koja se provodi unazad nekoliko desetljeća postigla je da se ljudi sve rjeđe opijaju na radnim mjestima i u institucijama, a češće vikendom kad popiju veće količine alkoholnih pića. Takav način opijanja naziva se epsilon-alkoholizam, a ponekad i 'binge drinking'. Alkoholizam rijetko dolazi sam, a konzumacija u kombinaciji s drugim psihoaktivnim tvarima naziva se politoksikomanija. Prekomjerno pijenje rašireno je zato što ima bifazični učinak. Ubrzo nakon konzumacije djeluje anksiolitički i stimulirajući, a kasnije depresivno. Iz tog začaranog kruga teško se može izvući bez potrage za stručnom pomoći.''

Klikni za savjete za uklanjanje mamurluka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.