Zdravlje Zaštiti se... i uživaj u suncu 07. srpnja 2023.

8 najvećih mitova o zaštiti od sunca

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Širenje znanja o zaštiti od UV zračenja i razbijanje mitova o zaštiti od sunca, uz korištenje kvalitetne kreme za sunčanje jednostavna je formula koja će ti zagarantirati pravu prevenciju i usporiti starenje kože.

Svi dobro znamo koliko je važno nanositi kremu za sunčanje širokog spektra u borbi protiv UVA i UVB zraka. I svi znamo da zaštita nikad ne prestaje jer sunce prodire kroz prozore čak i tijekom oblačnih dana. Pa ipak, još uvijek mnogi nikako da nauče ove važne 'zapovijedi'. Pravilna zaštita od sunca najvažnija je u našoj svakodnevnoj rutini njege kože u borbi protiv starenja. U tome ti čak ni skupi serumi i kreme protiv starenja neće puno pomoći (osim ako nemaju u sebi zaštitni faktor), jer izloženost UV zrakama bez zaštite sve će poništiti i dovesti te u opasnost – ne samo od preranog starenja i bora, nego i od crvenila kože, ali i puno težih posljedica – poput melanoma. 

No, na putu prema zdravoj i lijepo preplanuloj koži ovog ljeta ipak trebaš razbiti i neke mitove o kremama za sunčanje koji nažalost još uvijek postoje:

Mit 1: Ne moraš nositi kremu za sunčanje ako se pokriješ

Nošenje šešira, majice dugih rukava i trenirke dok si vani ne znači da ćeš biti potpuno zaštićen/a od UV zraka. Ovaj mit je potpuno netočan jer odjeća nije izrađena od jednakih materijala, a svejedno možeš 'izgorjeti'. Ako želiš nositi odjeću koja ti pruža dodatnu zaštitu od UV zraka, potraži tkanine koje su posebno tretirane specifičnim kemijskim UV apsorberima – oni će spriječiti prodiranje i UVA i UVB zraka.

Za tkanine koje štite od sunca potreban je minimalni UPF od 30, a za bolju zaštitu 50+. Ako se pitaš što UPF označava, on mjeri količinu UV zračenja koja prodire kroz tkaninu i dolazi do kože. Osnovno pravilo, traži odjeću s oznakom za zaštitu od sunca s UPF 30-50+ (Izvor: skincancer.org). Čak i ako tvoja odjeća sadrži UV zaštitu, svejedno poduzmi dodatnu mjeru zaštite nanošenjem kreme za sunčanje sa širokom spektrom zaštite od UVA i UVB zraka.

Mit 2: Ne možeš 'izgorjeti' dok nosiš kremu za sunčanje

Ovo je apsolutno netočno. I dalje je moguće 'izgorjeti' na suncu čak i uz korištenje kreme za sunčanje, pa i ako je naneseš više puta. Krema za sunčanje pruža zaštitni sloj koži od UV zraka i usporava brzinu tamnjenja kože. Primjerice, ako naneseš kremu za sunčanje sa SPF 50+, ona će filtrirati 98 posto UV zraka.

Na tržištu ne postoji krema za sunčanje koja će 100 posto zaštititi našu kožu od UV zraka. Koža tamni jer tako djeluje obrambeni mehanizam; pomaže tijelu da podnese sunce bez opeklina. Kako bi izbjegao/la preplanulost, najbolje je nanijeti kremu za sunčanje uz dodatne mjere opreza nošenjem suncobrana, šešira i odjeće s UV zaštitom.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Mit 3: Krema za sunčanje u preparatima za njegu kože i šminka pružaju dovoljnu zaštitu

Iako je istina da šminka može pružiti malu zaštitu od sunca, to nije dovoljno jer joj to nije primarna funkcija i sigurno ne može biti zamjena za zdravu zaštitu od sunca.

Za maksimalnu zaštitu, trebaš nanijeti kremu za sunčanje koja pruža odgovarajuću UVA i UVB zaštitu. Nanesi izdašnu količinu na lice i vrat – ako ne znaš koja ti je količina potrebna evo malog trika - koristi žlicu kreme za sunčanje sa zaštitom širokog spektra nakon kupanja i prije nanošenja šminke. Na šminku treba gledati kao na dodatni sloj zaštite, ali ne i kao jedini sloj zaštite!

Mit 4: Sve kreme za sunčanje su iste

Kreme za sunčanje definitivno se ne proizvode na isti način i evo dvije važne stvari koje trebaš znati prije nego što odabereš svoju sljedeću kremu za sunčanje. Prvo, uvijek odaberi kremu za sunčanje sa 'zaštitom širokog spektra'. Ne možemo ovo dovoljno naglasiti jer su UVA zrake uzrok broj jedan za preuranjene znakove starenja i bore, ali i ako želiš izbjeći opekline od sunca. Drugo, važno je izbjegavati određene kemikalije koje se nalaze u mnogim kremama za sunčanje. Posljednjih godina, čarobna odredišta koja mnogim turistima oduzimaju dah, kao što su Veliki koraljni greben i Havaji, donijeli su zakone za zaštitu svojih krhkih koraljnih grebena i morskih ekosustava. Tako su zabranili korištenje krema za sunčanje koje sadrže oksibenzon i oktinoksat, poznat i kao etilheksil metoksicinamat.

Porazno je da više od 80% krema za sunčanje dostupnih na trenutnom tržištu sadrže jednu ili obje spomenute kemikalije. Njihova primarna funkcija jest apsorbirati UV zrake, ali dodatni problem s oksibenzonom i oktinoksatom jest potencijalni zdravstveni problem. Naime, istraživanja su pokazala da naša koža apsorbira te kemikalije i da mogu ostati u našem tijelu nepoznato vrijeme. Laboratorijske studije čak su pronašle njihove tragove u majčinom mlijeku (Izvor: EWG). Poput parabena, oksibenzon je također hormonski disruptor i može djelovati poput estrogena u tijelu.

Mit 5: Kremi za sunčanje nikad ne ističe rok trajanja

Kao i svakom drugom proizvodu, kremama za sunčanje prirodno ističe rok trajanja. S vremenom će se aktivni sastojci razgraditi i ostaviti kožu nezaštićenom od UVA i UVB zraka.  Ako želiš zadržati kvalitetu svoje kreme za sunčanje prvo je iskoristi prije isteka roka trajanja. Izbjegavaj izlaganje proizvoda pretjeranoj toplini ili izravnom suncu. Primjerice, ne ostavljaj kremu za sunčanje u automobilu, motociklu pa čak ni u kupaonici. Ako si uz bazen ili na plaži, tube za zaštitu od sunca stavi u hlad. Uvijek baci kremu kojoj je istekao rok trajanja, osobito ako se promijenila boja i/ili konzistencija.

Mit 6: Korištenje kreme za sunčanje spriječit će tvoje tijelo da apsorbira vitamin D

Posljednjih godina naglašena je važnost dovoljne količine vitamina D, a slažemo se da je on važan nutrijent za naše cjelokupno zdravlje. Najveći prirodni izvor vitamina D je sunčeva svjetlost. Jedna od najvećih zabluda je da će nanošenje kreme za sunčanje spriječiti stvaranje odgovarajuće količine vitamina D u tijelu.

 | Author: Promo Foto: Promo

No, ne treba ti četiri sata na plaži da dobiješ pravu dozu vitamina D jer njega unosiš i dok prelaziš ulicu - čak i ako si već nanio/la SPF. Ako, pak, sumnjaš da ti nedostaje ovog vrijednog vitamina, potraži savjet liječnika - pretragama se uvijek može detektirati njegova točna količina – u slučaju manjka liječnik ti može predložiti dodatak prehrani ili prehranu bogatu vitaminom D (probaj losos, tunu i jaja!).

Rješenje: Nanesi kremu za sunčanje 15 do 20 minuta prije nego što izađeš van. Čak i uz nju, nošenje majice bez rukava i kratkih hlača ili suknji 10 do 30 minuta tri puta tjedno trebalo bi biti dovoljno za osobe svijetle puti. Tamnijoj koži treba više vremena na suncu kako bi proizvela istu količinu vitamina D kao i svjetlija koža. 

Mit 7: Ljudi s tamnom kožom ne trebaju zaštitu od sunca

Ovo je opasna zabluda jer svatko može dobiti rak kože, bez obzira na rasu. Većina karcinoma kože povezana je s ultraljubičastim (UVB) zračenjem od sunca ili iz solarija. UVA oštećenje nije blokirano melaninom na isti način i može dovesti do preranog starenja kože i bora. Stoga je važno pronaći kvalitetnu kremu za sunčanje sa širokim spektrom zaštite od UVB i UVA zraka. Pomoći će u smanjenju rizika od opeklina od sunca, raka kože i produžiti pojavu znakova starenja i finih bora.

Mit 8: Ispiranje kože vodom dovoljno je za pravilno uklanjanje kreme za sunčanje

Ako redovito nanosiš i obnavljaš kremu za sunčanje, važno je pravilno očistiti je na kraju dana. Zato je dobro sredstvo za čišćenje jednako bitno. Isprobaj pH uravnotežene pročišćavajuće preparate za čišćenje kako bi uklonila ostatke kreme prije spavanja.

 | Author: Promo Foto: Promo

Zaključak: Informiraj se i obavi preventivni pregled kože!

Uz obilje mitova u koje, unatoč dostupnosti informacija na svakom koraku, još uvijek neki vjeruju, dermatolozi preporučuju - redovite preventivne preglede kože, a posebno to vrijedi kod osoba koje imaju puno madeža na koži.

Naime, zbog sve jačeg intenziteta sunčevih zraka tijekom cijele godine i povećanog rizika od pojave melanoma, kožu je potrebno redovito pregledavati kako bi se uočile bilo kakve promjene na njoj. Jer pravovaljanim pregledom i otkrivanjem tih promjena, čak i u slučaju ozbiljne dijagnoze, moguće je bolest izliječiti u 99 posto slučajeva.

Zato se priključi dm-ovoj inicijativi "Zaštiti se... i uživaj na suncu" te obavi besplatni dermatološki pregled u nekom od osam gradova:

  • 10.6. Zagreb, dm ženska utrka
  • 1.7. Slavonski Brod
  • 8.7. Pula
  • 15.7. Crikvenica
  • 22.7. Karlovac
  • 29.7. Zadar, dm Millennium jump
  • 12.8. Šibenik
  • 26.8. Makarska

A kupiš li tijekom lipnja kremu za sunčanje u dm prodavaonicama možeš ostvariti 10 x više bodova za kupnju dva ili više proizvoda za sunčanje i njegu nakon sunčanja. To vrijedi i za kupnju proizvoda u dm prodavaonicama i za kupnju putem dm online shopa!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.