Zdravlje Simptomi i pomoć 12. ožujka 2022.

7 super načina na koje možeš upotrijebiti vazelin

Foto: Guliver/Shutterstock Vazelin je multifunkcionalan proizvod za njegu kože i mame i bebe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vazelin je dugo bio osnovni proizvod u medicinskoj i kozmetičkoj industriji zbog svojih emolijentnih svojstava (sposobnost omekšavanja kože), a također zbog svoje sigurne upotrebe. Jednako je omiljen i danas, ponajviše zbog svog moćnog hidratacijskog djelovanja na kožu, a mi ti otkrivamo 7 super načina na koje ga možeš upotrijebiti

Poznato je da vazelin ima brojne kozmetičke primjene, što nije promaklo ni američkoj glumici i producentici Violi Davis, dobitnici Oscara koja je u jednom od svojih intervjua izjavila: "Osobno koristim vazelin cijeloga života. Kada imate tamnu kožu, jako je dobar za njegu suhe i grube kože na koljenima. Obilno ga nanosim na usne, stopala, čak i na područje ispod očiju. Kći mažem njime nakon svakog kupanja. Smiješno je da je upravo vazelin prva riječ koju sam naučila pisati kao dijete, zato što ga je bilo posvuda u kući".

Što vazelin čini moćnom tvari za njegu kože?

Vazelin je mješavina mineralnih ulja i voskova, koji tvore polukrutu tvar nalik želeu. Ovaj se proizvod nije puno promijenio otkako ga je Robert Augustus Chesebrough otkrio 1859. Chesebrough je primijetio da radnici na naftnim bušotinama koriste gnjecavi žele za liječenje rana i opeklina. Na kraju je ovaj žele zapakirao kao vazelin. Prednosti vazelina proizlaze iz njegovog glavnog sastojka petroleja, koji stvara zaštitnu barijeru te pomaže koži da zacijeli i zadrži vlagu.

Za što se sve vazelin može koristiti?

Vazelin bi trebao biti u svakoj kući zbog svoje multifunkcionalnosti, mogu ga koristiti svi članovi obitelji. Neki od načina kako ga možeš koristiti su:

1. Pomaže kod zacjeljivanja manjih ogrebotina i opeklina na koži

Studija je pokazala da je vazelin učinkovit u održavanju vlažnosti kože tijekom zacjeljivanja nakon operacije. To implicira da vazelin može biti učinkovit za njegu manjih ozljeda kože. Provjeri je li površina na koju nanosiš vazelin propisno očišćena i dezinficirana. Inače, bakterije i drugi patogeni mogu ostati zarobljeni unutra i odgoditi proces ozdravljenja.

 | Author:

2. Za lice, ruke i tijelo

Nanesi vazelin nakon tuširanja. Kao okluzivna hidratantna krema, sprječava isušivanje kože. Smiruje i nadražena područja kože nakon depilacije. Također ga možeš koristiti za njegu kože oko nosnica tijekom sezone prehlade ili alergija.

  • Ispucale pete. Namoči stopala u toplu vodu s malo soli. Temeljito ih osuši ručnikom i nanesi vazelin i čiste pamučne čarape.
  • Za ruke: Nakon pranja i sušenja, upotrijebi malo vazelina i čist par rukavica kako bi pospješila njegu. Vazelin će omekšati i grubu kožicu oko noktiju.
  • Ispucale usne: Nanesi na ispucale usne nekoliko puta dnevno.

3. Za uklanjanje šminke

Ulje učinkovito uklanja šminku, a vazelin je siguran za korištenje u području oko očiju, pokazalo je istraživanje. Vazelin nanesi na blazinicu i nježno pritisni bez previše snažnog povlačenja kože. Obavezno zatvorite oči dok uklanjaš šminku.

4. Za produljeno trajanje parfema

Ako na kožu naneseš malo vazelina prije parfema, parfem će dulje trajati.

5. Za prevenciju pelenskog osipa

Vazelin se pokazao kao pouzdan proizvod za smanjenje učestalosti pelenskog osipa kod beba, potvrđeno je kliničkom studijom. Očisti i dobro osuši ručnikom kožu mališana prije nanošenja. Vazelin će formirati zaštitnu barijeru koja će zaštititi kožu od stalne izloženosti vlazi.

 
 | Author:

6. Pomoć za šape kućnih ljubimaca

Koža na šapama tvog psa (jastučići) može popucati i izazvati mu nelagodu. Očisti mu šape pamučnom gazom, osuši i nanesi vazelin. U idealnom slučaju to bi trebalo učiniti nakon šetnje ili kada se ljubimac odmara.

7. Za zaštitu kože prilikom bojenja kose i lakiranja noktiju

Spriječi mrlje na koži od boje za kosu ili laka za nokte tako da naneseš vazelin duž linije kose kako bi spriječila da boja za kosu dođe u dodir s kožom. Ovo također funkcionira prilikom lakiranja noktiju jer je barijeru od vazelina lako maknuti kad završiš s lakiranjem.

Kako odabrati kvalitetan vazelin dobar i za najmlađe članove obitelji?

Najpoznatiji hidratantni vosak, Vaseline, od sada ima poseban proizvod za najmlađe članove, Vaseline Baby Jelly. Ovaj moćni vosak odavno je prepoznat u industriji ljepote, punih 150 godina. Zadnjih godina se posebno ističe njegova primjena kod djece s pelenskim osipom i drugim kožnim problemima.

Vaseline Baby Jelly proizveden je od trostruko pročišćenog kozmetičkog voska kako bi se uklonile sve nečistoće i mirisi koji mogu iritirati kožu djeteta, s ciljem njege suhe kože bez ostavljanja masnih tragova. Zadržava prirodnu vlažnost kože, njeguje suhu kožu sklonu perutanju. Svakodnevna primjena održava kožu bebe mekom i glatkom te omogućuje zaštitu i sprječavanje trenja pelena i osip.

 

 | Author: Suha koža jedan je od najčešćih problema kad je u pitanju njega tijela, a uglavnom nastaje utjecajem vanjskih čimbenika. Hladnoća, vjetar, sunce, nečistoća i prašina u zraku, sve su to čimbenici koji izazivaju suhoću kože, a zahtijevaju efikasni i snažni tretman. Lijep izgled kože započinje njenom hidratacijom, stoga se Vaseline® pobrinuo da njegovi proizvodi prvenstveno zadržavaju prirodnu vlagu kože i tako ju štite od suhoće. |

Na policama dm-a od sada su dostupni proizvodi beauty branda, od klasičnog Vaseline® voska, Lip Therapy® balzama za usne, Intensive CareTM kreme za ruke pa sve do Intensive CareTM linije losiona za tijelo. Od sada na policama možete pronaći Vaseline Baby Jelly vosak za djecu. Masna tekstura pomaže u stvaranju sloja koji će zaštititi i spriječiti stvaranje suhoće, osipa i drugih problema na tijelu.

Način primjene Vaseline voska prepoznat je na više od 100 načina u beauty i kozmetičkoj industriji, ali i u njezi najosjetljivije kože – beba i djece. I najvažnije od svega - odobren je od struke pedijatara. Sretna beba, a onda i sretna mama!
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.