Zdravlje 24. lipnja 2020.

7 razloga zašto bi trebala prestati spavati s mokrom kosom

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Navika odlaska u krevet s mokrom kosom ima niz nuspojava - iritacija vlasišta, pucanje kose, glavobolje... Stoga, ako to radiš često, pročitaj zašto bi ipak trebala prestati.

Može izazvati iritaciju vlasišta

Jesi li ikada iskusila uznemirujući osjećaj svrbeža i iritiranog vlasišta? Ljudi obično za to krive šampon, ali razlog za taj neugodan osjećaj može biti i navika odlaska u krevet s mokrom kosom. Problemi vlasišta, poput peruti, mogu se pojaviti dok spavaš na vlažnoj jastučnici. Nadalje, vlažno i toplo okruženje može povećati i rast bakterija na jastučnicama koje također mogu uzrokovati razne iritacije.

Možda te zanima... 5 razloga zašto vam ispada kosa i kako si pomoći Zdravlje

Kosa često bude zapetljana

Vlažna kosa je krhka. Kad odeš u krevet prije nego što osušiš kosu, ona se može zapetljati tijekom spavanja. Ujutro će ti zato kosa biti neuredna i teško će se razdvajati, a to će dodati još jedan stres tvojoj jutarnjoj rutini.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Spavanje s mokrom kosom može prouzročiti glavobolje

Ako odeš u krevet s mokrom kosom, velike su šanse da ćeš se probuditi s glavoboljom. Neki stručnjaci za njegu kose kažu da spavanje s mokrom kosom snižava temperaturu u tijelu i izaziva glavobolju dok se tvoje tijelo pokušava zagrijati. Drugi stručnjaci vjeruju da odlazak u krevet s kosom omotanom u ručnik uzrokuje bol i može ti prekinuti san zbog neudobnosti.

Možda te zanima... Uz ovih pet vitamina tvoja kosa će biti čvrsta i gusta i brže će rasti Zdravlje

Tvoja kosa postaje naelektrizirana

Odlazak u krevet s mokrom kosom neće dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, ali će utjecati na to kako tvoja kosa izgleda. Vlažna kosa stvara jače trenje o jastučnicu, čineći kosu naelektriziranom. Odvajanje dodatnog vremena za sušenje kose prije spavanja može ti stoga uštedjeti novac koji ćeš potrošiti na proizvode za njeno 'ukroćivanje' drugoga dana.

 | Author: Gulliver/Shutterstock/Instagram Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram

Neće se stvoriti volumen

Tanka kosa je osjetljiva i nema volumen. Stoga, ako ti imaš takav tip kose, spavanje s mokrom kosom, posebno je štetno za nju. Ona ne može lako dobiti volumen sama po sebi i zato ako redovito odlaziš u krevet s vlažnom kosom, ona će ga imati još manje.

Možda te zanima... Masna kosa: Frizeri otkrivaju koji šampon je najbolji, te postoji li rješenje Zdravlje

Odlazak u krevet s mokrom kosom uzrokuje pucanje kose

Koliko često ti frizer govori o tome da trebaš obrezati vrhove? Navika spavanja s mokrom kosom jedan je od razloga zašto moraš tako često šišati kosu. Budući da je vlažna kosa osjetljiva na lomljenje, okretanje u snu može uzrokovati dodatno lomljenje koje se ne bi dogodilo kada bi ona bila suha.

Uzrokuje iritaciju kože

Spavanje s mokrom kosom utječe ne samo na tvoje vlasište, već i na tvoju kožu. Kad se u snu okrećeš, kosa ti može doći na lice, vrat i leđa. Kombinacija vlažne kose i temperature u tvojoj spavaćoj sobi mogu pružiti savršene uvjete za rast bakterija koje iritiraju kožu, stoga pripazi i radije odvoji vrijeme kako bi ju osušila nego imala neke od spomenutih problema.

Možda te zanima... Suha i oštećena kosa: Rješenje su ove 3 domaće maske s maslinovim uljem Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.