Zdravlje Simptomi i pomoć 19. travnja 2017.

6 znakova da se iza prehlade skriva nešto puno ozbiljnije

Prehlada_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada se prehlade postoje dva tipa ljudi, u jednoj skupini su oni koji nakon dva dana shvate da prehlada neće proći sama od sebe i odu kod liječnika i oni koji ignoriraju simptome i govore da ih samo nešto malo "grebe" u grlu, objašnjava dr. Shanna Levine. Iako je prehlada uglavnom bezazlena i prođe za nekoliko dana, ipak postoje neki simptomi ozbiljnih bolesti koji su vrlo slični prehladi.

  • Simptomi traju dulje od tri tjedna - iako tri tjedna zvuči puno za prehladu dr. Levine kaže da je normalno da traje 21 dan. Međutim, ako kašalj i drugi simptomi tipični za prehladu potraju dulje, mogu biti simptomi astme, upale pluća ili neke drugih problema povezanih s plućima. Još jedan znak da se ne radi o običnoj prehladi je ako se simptomi s vremenom pogoršavaju.

Alergija_2 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Simptomi se vraćaju i burniji su nego prije - u jednom trenutku bolest se smiri, ali se potom simptomi vrate u puno gorem obliku. Takvo stanje iziskuje obavezan posjet liječniku jer može biti povezano s bronhitisom ili upalom pluća.
  • Sline u boji - uobičajeno je da su sline bijele ili žuto-zelene, ali ako su sive, smeđe ili krvave potrebno se obratiti liječniku.
  • Suzenje ili svrbež očiju - češće su znak alergije, nego prehlade iako ih je često teško razlikovati. Više je od stotinu virusa koji uzrokuju prehladu i pojavljuju se u različito doba godine i lako ih je zamijeniti s alergijom. Zato treba obratiti pažnju postoje li popratni simptomi tipični z alergije kao što su lagana glavobolja, oticanje jezika, trbušni grčevi.

Nos_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Gubitak težine - ako je razlog smanjen unos hrane, onda taj simptom nije zabrinjavajući. Ali, ako jedeš uobičajeno, prehlađena si i gubiš na težini to može biti povezano s bolesti štitnjače, nekim oblicima raka pa čak i s AIDS-om
  • Pištanje - kašljanje je tipičan simptom prehlade, ali ako je popraćeno piskutavim zvukom i stezanjem u prsima to znači da se pojavljuje napad astme. Tijekom astmatičkog napada dolazi do oticanja dišnih putova (laički rečeno) te disanje postaje otežano, kao da pokušavaš disati kroz slamku napunjenu vatom.

Doznaj kako ublažiti simptome alergije

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.