Zdravlje Zdravlje žena 13. travnja 2020.

6 neočekivanih razloga za koje ne znaš da ti povisuju krvni tlak

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako do sada nisi imala nikakvih problema sa srcem, onda vjerojatno nisi nikada ni razmišljala o tome u kakvom je ono stanju, pogotovo ako si mlada, jedeš zdravo i vježbaš. Ali, čak i ako možeš potvrditi sve od navedenog i dalje možeš biti pod rizikom hipertenzije ili visokog krvnog tlaka.

Neki su uzroci visokog krvnog tlaka sve samo ne očiti i ako se ne dijagnosticiraju i ne počnu liječiti na vrijeme, visoki krvni tlak mogao bi uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, razne kardiovaskularne bolesti, pa čak i potencijalne, fatalne srčane udare i zastoje srca

Misliš li da bi sljedeći faktori mogli utjecati na zdravlje tvoga srca, porazgovaraj s liječnikom o načinima prevencije:

Živiš u bučnom susjedstvu

Eksponiranost buki, bilo na poslu ili kod kuće, pogotovo tijekom noći kad pokušavaš spavati, povezana je s povišenim krvnim tlakom, otkriva istraživanje Occupational & Environmental Medicine, koje prenosi Women's Health. 

Uzrok visokom tlaku neće biti samo buka koju proizvodi promet, susjedi, radovi na cesti ili nešto treće, nego i nedostatak prijeko potrebnog kvalitetnog sna, kaže kardiologinja Nicole Weinberg sa Providence Saint John's Health Center u Santa Monici.

Imaš malu plaću

'Tanki novčanik' uzrokuje nezadovoljstvo na puno životnih područja, a može stvarati probleme i kod zdravlja srca, pogotovo kod mlađih žena, kaže istraživanje objavljeno u The European Journal of Public Health. 

Voditelj istraživanja, doktor J. Paul Leigh, kaže kako su plaće važan faktor u percepciji vlastite dobrobiti i vrijednosti kod ljudi, što znači da će manjak plaće uzrokovati i manjak samopouzdanja što će dovesti do stresa i hipertenzije. 

Povišen_Krvni_Tlak Možda te zanima... Devet prirodnih načina na koje ćeš smanjiti visoki tlak Zdravlje

Živiš u zagađenoj okolini

Što si više izložena zagađenom zraku, to je veća šansa da patiš od hipertenzije, čak i ako redovito vježbaš i nemaš problema sa zdravljem, kaže studija objavljena u znanstvenom časopisu Hipertenzija

Udisanje zagađenog zraka vodi do upale koja može uzrokovati promjene u arterijama i žilama, nakon kojih slijedi rizik od visokog krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti i srčanih udara, objašnjava dr. Tao Liu, voditelj istraživanja. 

Možda te zanima... Visoki tlak, liječnica savjetuje što pacijenti mogu sami poduzeti Zdravlje

Unosiš puno kofeina

Kofein je moćan stimulans, što znači da ti pomaže kod razbuđivanja, koncentracije, pa čak i odlazaka na WC. Ipak, on također uzrokuje i povišen krvni tlak, kao i neke štetne utjecaje na srce, kaže kardiologinja Amber Khanna, sa UCHealth University.

Ključ je u umjerenosti, kaže Khanna. Primijetiš li da ti srce ubrzano radi nakon unosa kofeina, šalica kave dnevno će ti biti sasvim dovoljna. 

Piješ kontracepcijske pilule

Žene koje piju kontracepcijske pilule s estrogenom, imaju veće šanse od hipertenzije i oboljenja srca, prema studiji objavljenoj u American Journal of Physiology, a što si dulje na piluli, to je šansa veća. 

"Što je veća doza hormona, pogotovo estrogena, to je više ugroženo zdravlje krvnih žila", kaže Weinberg. "One utječu na to kako se žile sužavaju i šire, što ih može učiniti podložnima puknućima, ugrušcima i hipertenziji", nastavlja. 

Rizik od srčanih oboljenja kod žena koje piju kontracepciju i pušačice su, još je veći, pa se preporučuju drugačije vrste zaštite

Jedeš puno krumpira

Loše vijesti za krumpiroljupce - konzumiranje četiri ili više obroka koji uključuju krumpir, bio on kuhan, pržen, pečen ili pire, na tjednoj bazi, povezano je s visokim krvnim tlakom, pogotovo kod žena, kaže istraživanje objavljeno u The BMJ.

Ovo se događa iz razloga što krumpiri imaju visok glikemijski indeks, što znači da mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi, a time i hipertenziju.

No, ne brini, ne moraš sasvim izbaciti krumpire iz prehrane. Oni su puni vitamina i vlakana, pa ih samo unosi u umjerenim količinama, kako bi održala srce zdravim. 

Provjeri ovdje namirnice koje reguliraju krvni tlak. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.