Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 24. ožujka 2020.

Brojke rastu: 21 osoba je novozaražena, a njih 16 je ozdravilo

Foto: Emica Elvedij/PIXSELL Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović smatra kako je i zdravstveni sustav u Hrvatskoj opterećen zbog pandemije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nacionalni stožer civilne zaštite u 16 je sati objavio najnovije brojke o širenju korona virusa u Hrvatskoj. Trenutno imamo 382 zaražena što je za 67 više nego jučer.

Ministar Beroš je naveo da broj novozaraženih osoba od jutrošnje sjednice 21, što znači da ih ukupno ima 382.

- Veseli me što je broj ozdravljenih 16 te su oni otpušteni. Napravljeno je više od 3100 testova, a otpustili smo i 14 bolesnika. Također, ohrabruju i podaci iz Italije u kojoj se smanjuju brojke novo oboljelih i smrtnih slučajeva - rekao je Vili Beroš.

Ministar Davor Božinović žestoko je kritizirao sve one koji profitiraju na ovoj krizi.

- Prije sat, dva su me izvijestili kako je Državni inspektorat učinkovit ne samo po pitanju kršenja samoizolacije nego i kod kontroliranja cijena. Žao mi je što među nama postoje oni koji pokušavaju dodatno zaraditi na dječjim potrepštinama i najbitnijim namirnicama. Zapamtite, nećemo zaboraviti kako se tko ponašao u ovoj krizi - kazao je.

Podaci sa sjednice održane jutros u 9 sati

Epidemiolog Bernard Kaić jutros je gostovao u emisiji "U mreži prvog" na Hrvatskom radiju te najavio da jutros možemo očekivati desetke novozaraženih.

- Na broj novooboljelih jako utječu mjere koje se provode. One mogu značajno smanjiti broj novooboljelih, ali teško je reći u kojoj se mjeri one provode disciplinirano i koliko se građani odgovorno drže istih pa u konačnici i u kojoj se mjeri može računati da će one smanjiti broj novooboljelih, objasnio je Kaić.

Možda te zanima... Prikaz na kojem se vidi zašto je nužna društvena izolacija za usporavanje pandemije Zdravlje

- U Hrvatskoj imamo ukupno 361 oboljelih, što je 46 novozaraženih od jučer, objavio je ministar Vili Beroš.

- Iskreno, očekivali smo više pa smo zadovoljni s tim brojem. Jednom bolesniku je stanje lošije pa imamo 6 na respiratoru. Zdravstveni sustav i dalje adekvatno odgovara svim izazovima.

- Prosječna dob oboljelih u Hrvatskoj je 49 godina, rekao je.

- Ja se nadam, imamo izvrstan tim, da ćemo i ovih šestero, a i sve one koji ubuduće završe na respiratoru, pomoći im. Ukupno je kod nas u bolnici 39 bolesnika. Molim sve građane još jednom da se pridržavaju svih mjera, nadovezala se Alemka Markotić.

Davor Božinović rekao je da se provodi mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

- Molim poslodavce da organizirate posao s minimalnim brojem ljudi, naglasio je još jednom Božinović.

- Radno vrijeme trgovina se skraćuje. Molim vas da prestane s promoviranjem akcija. Ovo nije vrijeme za kupnju jeftinijeg televizora.

- Preporučujemo da bolesni koriste troslojne maske. Ostali mogu koristiti i obične, pamučne, no njihov je značaj više psihološki, rekao je Krunoslav Capak.

Možda te zanima... 315 zaraženih, od ponoći zabrana putovanja iz grada u grad Zdravlje

- Ako ste zdravi i idete u trgovinu, nošenje maski nema smisla, rekao je Capak: 'Mi nigdje nismo dali preporuku da se moraju nositi.'

- Naša krivulja raste, ali ne tako kako je rasla u drugim zemljama. Mi mislimo da smo na vrijeme i postepeno sukladno epidemiološkoj situaciji uvodili sve strože i strože mjere. Mi čekamo pet, šest dana da vidimo hoće li mjere i koliko pomoći. Imamo preko 1200 kontakata bolesnika koje pratimo cijelo vrijeme, rekao je Capak.

Davor Božinović još je jednom na kraju apelirao da se ne putuje.

- Policija je dobila striktne upute i neće puštati nikoga tko nema opravdanu propusnicu.

- Ove mjere nisu popularne, ali ima i manje popularnih.

Alemka Markotić se osvrnula i na indicije da Sumamed, lijek koji je proizvela Pliva za vrijeme Jugoslavije, pomaže kod liječenja korona virusa.

- Sumamed je izvrstan lijek. Ima dodatno svojstvo, djeluje i na bakterije i na imuno sustav tako da u određenim situacijama može smiriti upalu. Treba dobro razmisliti o njemu i kako će se koristiti. Još uvijek nije do kraja jasno da se zna kreće li ovaj virus s jakom upalom ili prvo kreće s nekakvom vrstom supresije na imunološki sustav. Tek dok se to bude znalo onda će se moći više znati treba li lijekovima koji utječu na imunološki sustav ići i ovdje", rekla je

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.