Zdravlje Zdravlje žena 23. ožujka 2019.

3 ključne stvari za prevenciju raka dojke

Samopregled dojki
Foto: Guliver/Shutterstock Redovni samopregled pomaže u ranom otkrivanju raka dojke što znači i veća šansa izlječenja i preživljenja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak dojke nastaje nekontroliranim rastom maligno promijenjenih žljezdanih stanica dojke koje u početku uništavaju zdrave okolne stanice, a daljnjim razvojem bolesti ulaze u krvni i limfni sustav te se šire u druge dijelove tijela.

Tko može oboljeti i koji su rizični faktori?

Iako najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, u posljednje vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim, pa čak i dvadesetim godinama.
 
Najznačajniji rizični čimbenici koji su povezani s nastankom i razvojem raka dojke su:
  • Genetski čimbenici - rak dojke ili rak jajnika kod srodnika
  • Dob  - prva menstruacija prije 12. godine života, zadnja menstruacija iza 50. godine
  • Nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta iza 30. godine

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 
Uz navedene postoji i niz drugih čimbenika koji se odnose na nezdrave stilove života kao što su:
  • Nezdrava prehrana i pretilost.
  • Nedovoljna tjelesna aktivnost.
  • Pušenje.
  • Pretjerana konzumacija alkohola i stres.

 

Zdraviji životni stil, samopregled i pregled spašavaju život

 
Uz promjenu loših životnih navika, donekle je moguće smanjiti rizik od raka dojke. Bez obzira na rizik, potrebno je djelić vremena odvojiti za samopregled i mamografiju jer 20 posto dijagnoze se postavlja kada je rak već u uznapredovaloj fazi
 
Mamografija
 
Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. Prvi mamografski pregled dojki trebalo bi napraviti između 38. i 40. godine života, a kod žena s čiji su bliži članovi obitelji imali rak dojke, preporučuje se i ranije započinjanje redovitih mamografskih pregleda. Mamogram je precizan u 80 do 90 posto slučajeva, a Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina. U okviru ovog programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Žene na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled, a cilj ovog organiziranog probira je smanjiti smrtnost od raka dojke i otkriti rak u početnom stadiju te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Samopregled

Kako bi se lakše uočile ranije navedene promjene, pregled je potrebno obaviti promatranjem dojki u ogledalu i opipavanje. Kako žlijezde u dojci variraju ovisno o razdoblju menstrualnog ciklusa ili uzimanju hormonske terapije, same po sebi su izraženije prije mjesečnice ili tijekom ovulacije. Iz tog razloga se preporučuje samopregled obaviti u istoj fazi ciklusa, najbolje pred kraj ili neposredno poslije mjesečnice - kada se dojke opuste.

Promatra se izgled kože i bradavica, pomičnost dojki kod podizanja obje ruke te posebno pomičnost i izgled kože kada dojku pomičemo u raznim smjerovima. Kod pregleda desne dojke desna ruka je podignuta iznad glave, a lijevom rukom, koja stavimo iznad bradavice, pomičemo donje dijelove desne dojke u raznim smjerovima i gledamo hoće li se bilo gdje na koži pokazati bilo kakva nova promjena, da li nešto kožu ili bradavicu povlači ili gura, da li se koža preko nečega napinje ili na bilo koji način mijenja. Istu radnju ponovimo s lijevom dojkom. Nakon vizualnog pregleda, potrebno je opipati dojke i to u sjedećem i ležećem položaju. Naime, neke promjene bolje uočavaju sjedeći, a druge ležeći.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Najbolje je spojiti prste kako bi povećali površinu pipanja. Predlaže se ovu vrstu pregleda obaviti dok su grudi mokre, dakle pod tušem ili nakon tuširanja namazati mlijekom ili uljem za tijelo. Svaki dio dojke treba precizno i temeljito opipati, zatim cijelu dojku, i to u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smjeru. Jedan smjer nikako nije dovoljan da bi u dojci dobro opipali i osjetili određene promjene, ali i zapamtili raspored različitih struktura. Sve uočene nove promjene, pa čak i pojavu i iscjetka potrebno je pokazati liječniku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.