Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 10. ožujka 2020.

15. zaraženi: Koronavirus potvrđen kod muškarca iz Istre

Foto: Robert Anic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon Zagreba, Rijeke i Varaždina, prvi slučajevi korona virusa zabilježeni su u Istri, gdje su zaražena dvojica muškaraca koji su radili u Italiji, ali su se pravovremeno javili u bolnicu

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu u utorak su navečer potvrdili da imamo i 15. slučaj zaraze korona virusom u Hrvatskoj. Radi se o mlađem muškarcu koji je hospitaliziran u Zagrebu. 

Navodi se da je došao sa skijanja u Austriji. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 15 oboljelih osoba.

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, hospitalizirana u OB Pula, izvijestio je Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Radi se o osobi koja je došla iz Italije, zajedno s prvooboljelim pacijentom.

Možda te zanima... Ministarstvo zdravstva objavilo je letak s ključnim informacijama za koronavirus! Zdravlje

Situacija se u velikom broju država pogoršava

Do sada je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 15 oboljelih osoba.

Ministar Božinović kaže da se situacija u velikom broju država pogoršava i da situacija nije dobra. Ponovio je da sve mjere koje su jučer donošene danas stupaju na snagu na cijelom teritoriju Hrvatske.

- Danas su 124 Talijana došla u Hrvatsku, a više od 20 njih se dobrovoljno odlučilo vratiti natrag, dok su ostali u samoizolaciji, jer dolaze iz područja koja nisu žarišta korona virusa u Italiji - rekao je Božinović, no kasnije su naveli kako od danas će ipak sve koji dolaze iz Italije staviti u karantenu, a ne samo u samoizolaciju, obzirom da je karantena proglašena na cijelom teritoriju Italije.

U Hrvatskoj su svi pacijenti stabilnog zdravstvenog stanja, nema potrebe za zatvaranjem škola

Situaciju komentira i ministar Vili Beroš, te Alemka Markotić, koja je navela da su svi pacijenti stabilnog zdravstvenog stanja.

Doktorica Markotić je komentirala slučaj prvog hrvatskog pacijenta.

- Kod njega je cijelo vrijeme blaga verzija korona virusa. Mi moramo kod njega dobiti dva uzastopna negativna nalaza, još uvijek ih nismo dobili - navela je Markotić, te dodala da je pacijent klinički sasvim dobro i nema nikakvih promjena na plućima.

Stožer je ponovio da smatraju kako još uvijek nema potrebe da se zatvaraju škole i vrtići i fakulteti, jer su svi slučajevi korona virusa u Hrvatskoj "uvezeni" iz Italije i nema lokalne transmisije.

Što se tiče preporuke o otkazivanju javnih događanja s više od 1000 posjetitelja, Božinović je rekao:

- Mislim da su organizatori svjesni preporuke da se događaji s više od 1000 posjetitelja ne bi trebali održati, a što se tiče manjih skupova, organizatori moraju osigurati visoke higijenske standarde - istaknuo je Božinović.

Možda te zanima... Sličnosti i razlike: Koronavirus vs. gripa Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.