Psiha i seks 26. studenoga 2009.

Zlatna pravila za uspješnu vezu

Zagrljaj_Par_Mladih.Jpg-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo ti male, praktične i zabavne savjete pomoću kojih ćeš učvrstiti vezu, ponovo pronaći romantiku i poboljšati seksualni život s partnerom, a da li slijedeći zlatna pravila stvarno možeš doći do sreće u ljubavi pitali smo Dubravka Šokčevića, voditelja treninga 'Reformuliranje ljubavi'

Nema smisla prepuštati ljubavni odnos stihiji i početi ulagati truda tek kad uočiš simptome njenog propadanja. Uspješni parovi svakodnevno rade na očuvanju svoje veze, poručuje austrijski psiholog Jozef Feher.

Ne treba čekati dok se ne dogodi neka nevolja, pa tek onda reagirati. Potrebno je svaki dan povlačiti male poteze da bi veza ostala čvrsta. U tom slučaju neće biti potrebno izvoditi krupne preinake. Možeš imati kvalitetan seks i čvršću povezanost uz trud od samo nekoliko minuta dnevno.

Ponovno pronađi romantiku

Ostavi partneru malu ljubavnu poruku. Napiši je olovkom na papiru. Dokazano je da bilježenje pozitivnih osjećaja donosi veće zadovoljstvo u vezi.

Zagrljaj u trajanju od 20 sekundi snižuje krvni tlak, usporava puls i potiče lučenje hormona ugode oksitocina, što ublažava stresne učinke svađe.

Skini odjeću

Kad lakiraš nokte ili šalješ mailove (od kuće), budi gola. Što više vremena provodiš bez odjeće, osjećat ćeš se udobnije u svojoj koži. Tako će ti postati lakše svlačiti se radi seksa.

Što god nosila prilikom spavanja, skini sa sebe uoči njegovog buđenja. Kad mu zazvoni budilica, čekat će ga primamljivo iznenađenje.

Produži seks

Kad osjećaš da će tvoj partner ubrzo ejakulirati, snažno protrljaj njegova donja leđa, stražnjicu i butine.

Mišići na ta tri područja spojeni su s njegovom zdjelicom pa će ga njihovo masiranje navesti da uspori ritam i odgodi orgazam.

Da bi partneru omogućila da prilikom prodiranja nadražuje tvoju točku G, osjetljivu erogenu zonu na gornjoj stijenci vagine, ojačaj leđne mišiće.

Vježba za njihovo jačanje se sastoji od liježanja potrbuške i dizanja ruku i nogu s poda, kao da lebdiš. Izvodi tu vježbu pet do šest dana tjedno tijekom barem dva tjedna.

Uoči orgazma diši duboko kroz usta umjesto kroz nos. To opušta živčani sustav i pospješuje krvotok, što pruža intenzivije osjete.

Mali rituali

Muškarcima je tvoj režim uljepšavanja važan radi stjecanja uvida u tajan svijet žena. Pusti ga da promatra kako se šminkaš ili nanosiš kremu za tamnjenje.

Čak i ako su mu šale bezvezne, srdačno im se smij. Muškarci vole dobivati priznanja za svoj humor.

Muškarci nerado govore o svojoj ljubavi pa ih moraš navesti na to. Reci mu da si neku haljinu ili majicu odjenula za njega. Time ćeš ga potaknuti da kaže nešto lijepo na tvoj račun.

Mišljenje stručnjaka

Za stručno mišljenje pitali smo Dubravka Šokčevića, voditelja treninga 'Reformuliranje ljubavi'.

Deset načina kako održati zdrav i seksi odnos su još jedan od načina kako učiniti nešto,  kao primjerice, kako u pet koraka do prave ljubavi, sedam načina kako ne upropastiti vlastiti život tražeći pravu ljubav i sl.

Koliko god nam ponekad zvučali smiješno, pojedincima mogu biti od velike koristi jer u ljubavi općenito pa tako i u partnerskoj postoji jedno zlatno pravilo da je ljubav ono u što vjerujemo da ona je!

Kako ćemo ju zadržati, biti zadovoljniji, poboljšati ili izgraditi, ipak ostaje individualno.

Unatoč velikom značaju ljubavi i prisutnosti u životu suvremenog čovjeka, ljubav je još uvijek tema o kojoj se malo piše zbog čega, inicijativu autora, treba pozdraviti.

Na ove kao i na mnoge druge načine neki će se slatko nasmijati, a neki drugi zainteresirano krenuti u njihovu primjenu.

S druge strane, u mnoštvu informacija koje danas dobivamo putem različitih medija, postoji opasnost od konfuzije koja je kod mnogih stvorila određenu odbojnost.

Najbolji znak da određeni savjet djeluje je ugoda, odnosno da u njegovoj primjeni oba partnera uživaju, a svakome tko radi na sebi nagrada je jača emocionalna povezanost ili ljubav.

A koji savjet odabrati ostaje na tebi. Vodi računa da njegova primjena zahtjeva svjestan pristanak obje strane i neku vrstu garancije da neće nikome naštetiti. Ne zaboravi da je za partnersku ljubav potrebno dvoje.

Više informacija o radionicama koje vodi Dubrovko možeš pročitati na: www.centar-sirius.hr

 • Avatar Inich
  Inich

  naprosto je tužno koliko je ovaj zadnji komentar pesimističan - sigurna sam da se čovjeku s takvim stavom ni ne može desiti bolje ...

 • Default avatar -
  RACEMUS

  Ne postoje zlatna pravila, niti uspješna veza, ljubav traje tri godine, a sve ostalo je navika

 • Default avatar -
  shatzi

  "Čak i ako su mu šale bezvezne, srdačno im se smij. Muškarci vole dobivati priznanja za svoj humor" - da, to je sigurno istina, samo je bed ako mu šale nisu stvarno smiješne, jer se ne mozes bas dugo smijati na silu. A baš nedavno sam negdje pročitala da je isti smisao za humor tajna kompatibilnosti - pa ako ti njegove fore nisu zbilja dobre, nemaš kaj raditi s njim

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.