Psiha i seks Moje emocije 30. rujna 2016.

Zašto su osobe koje se raspravljaju i svađaju zdravije?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljudi koji ne bježe od rasprave već izražavaju ljutnju i bijes zdraviji su od onih koji bijes potiskuju i povlače se iz konflikta, tvrde istraživači s Instituta za društvena istraživanja pri Sveučilištu Michigan.

Do ovog zaključka došli su analizirajući podatke 1.842 osobe od 33. do 84. godine. Ispitanici koji su osjećali tenziju i bili preplavljeni negativnim emocijama koje su zadržavali u sebi imali su simptome fizičkih tegoba, od bolova do ozbiljnijih bolesti. Za razliku od njih, ispitanici koji su se, recimo, upuštali u raspravu tijekom prijepodneva, poslijepodne su osjećali apsolutni mir, bez ijednog uznemiravajućeg simptoma.

Udio kortizola, hormona stresa, kod njih je bio na niskoj razini, u odnosu na ispitanike koji su sve zadržavali u sebi. Zato dr. Kira Birditt, voditeljica istraživačkog tima, savjetuje da se nijedan konflikt ne guši, već raspravom dođe do rješenja, bez obzira na to je li riječ o nesuglasicama s direktorom, supružnikom, djecom, ili nekim drugim iz okoline.

Potraži odgovor na pitanje Mogu li negativne misli i emocije uzrokovati bolesti?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.