Psiha i seks Moje emocije 15. travnja 2020.

Zašto neki slave svoj rođendan, a drugi bi ga najradije prespavali?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danas mi je 48. rođendan! Pitala me neki dan kolegica koliko mi je godina, a ja kao iz topa rekla: 38! Zaboravila sam cijelo jedno desetljeće!Gdje je?! Ne sjećam se baš najbolje kada mi je bio 40. rođendan. Jesam li ga proslavila? Vjerojatno jesam, uvijek slavim svoje rođenje, ali … pa kad je proletjelo 10 godina?

Još od ranog djetinjstva volim svoj rođendan, ali nemaju svi takve emocije povodom tog dana. Vjerovali ili ne, poznajem osobe koje naprosto žele izbrisati taj dan iz svog kalendara, samo kad bi mogle. Zašto netko voli, dok drugi ne mogu podnijeti svoje rođendane i kakve to veze ima sa Feng Shuijem?

Rođenje je ispunjavanje karme

(Sve dolje napisano o rođenju i dušama je moj stav proizašao iz mnogih pročitanih knjiga na tu tematiku, kao i raznih iskustava tijekom meditacija. Feng Shui je znanost i ne temelji se na tim učenjima.)

Na dan kada se rodimo duša se spustila u tijelo i u obitelj koju je odabrala. Iako je o tome pomno odlučivala i čekala točno određeno vrijeme, točno određenu situaciju i osobe koje će imati oko sebe tijekom života, rođenje je uvijek šok. Rođenje je također i zaborav. Iako je duša puna znanja i iskustava koja je skupljala tijekom dugo vremena u trenutku rođenje sve zaboravi. Da nije tako, život skoro da ne bi imao smisla. Rađamo se i živimo svaki put ispočetka. To ima čar, zar ne?

Ono što trebamo naučiti o odnosima s drugima i o samima sebi naučit ćemo upravo od obitelji u kojoj smo se rodili, a kasnije i od prijatelja, kolega i poznanika koje u životu sretnemo. Zar to nije predivna konstatacija po kojoj možemo shvatiti da su svi ljudi koje sretnemo, čak i naša djeca ( posebno naša djeca ) naši učitelji? Kada uputimo prema nekome misli koje nisu pozitivne ili imaju u sebi bilo koji oblik neodobravanja, trebamo se sjetiti da susret ili zajedničko vrijeme nije slučajno i zapitati se što trebate naučiti o sebi.

Svi oko nas zaslužuju respekt jer su pristali biti dio naše priče. Pristali su biti dio naše karme, našeg pokušaja da ovaj put napravimo korak naprijed u svom uspinjanju i učenju. No, da se vratima na rođenje i one koje ne vole svoje rođendane, koliko i one koji ih vole. I Feng Shui. U mom životu nema ništa spektakularno. Mislim, nema drame, nije bilo velikih poroka, teškoća, bolesti. Roditelji i braća me vole. Suprug i djeca me vole. Imam prijatelje koji me vole. I sve te ljubavi uzvraćam! Imala sam sretno djetinjstvo, divnu mladost, blagoslovljenu zrelost. Lako je meni onda slaviti rođendan, zar ne?

Što da rade oni koji nisu tako dobro odabrali svoj temelj? Oni koji žive u neslozi, u bolesti, u oskudijevanju, bez ljubavi, kojima karma ili životni put nisu odviše laki? Ako osvijeste da su sami svoj životni krevet prostrli, osjetit će manjak ljubavi i razumijevanje za sebe. Ako ne osvijeste da je obitelj koju imaju njihov uzajaman dogovor, tada će nerazumijevanje prijeći na njih. I krivnja.

A krivnja je tako težak teret! Jeste li se ikada pomislili da je sve što mislite o svojoj obitelji možda stvar perspektive? ”Mrzim svoje roditelje i oni mrze mene. Mrzim čitav svoj život”, mogao bi netko reći. Ali za posve istu situaciju, kada bi samo na trenutak u istu osobu ušlo barem malo šire slike možda bi rekao: ”Moji roditelji nisu znali bolje i nisu imali više od onoga što su mi pružili. Ja nisam znala/znao bolje od onoga kako sam se ponio/ponijela.“

Griješimo svakodnevno u odnosu na druge! Nema tu pomoći, ima tu samo učenja. Nezgodno je kada greške ne budu uočene, time niti lekcije i sve se zavrti u krugu krivnje. Krugu koji ne prestaje. Tko je bio prvi, kokoš ili jaje? Tko je prvi rekao pogrešnu riječ, oni ili ja? Kako da osobe izađu iz tog kruga i proslave svoj rođendan sa iskrenom radošću jer su rođene, jer žive, jer postoje? Samo osvještavanjem i samorazvojem.

 | Author: Žaneta Ratković, Feng Shui savjetnica Foto: Žaneta Ratković, Feng Shui savjetnica

Kako zavoljeti svoj rođendan?

Da bi Feng Shui pomogao nekome da zavoli svoj rođendan potrebno je okrenuti se Feng Shui astrologiji. Feng Shui se temelji na razumijevanju energije. Sve je energija koja se neprestano mijenja. Svatko od nas i sve što postoji je energija i podložno je promjeni i utječe jedno na drugo. Ta činjenica je tako velika da ne traži niti jedno drugo pojašnjenje da bi svatko mogao svoj rođendan dočekati sa slavljem i jednako tako bi trebao osjećati za rođenje i rođendan svake osobe koja postoji.

Svi smo mi duše koje su pristale doći ovdje u ovaj materijalni, čvrsti svijet. Posve smo jednaki u svojoj srži. Svatko od nas je došao da da svoj otisak i svoj svjetlosni trag. Feng Shui astrologija promjenu energije tumači kroz 5 elemenata. Razlikujemo se po odabranom životnom putu, po karmi. Zbog toga smo se rodili na određeni datum i u određenoj obitelji, zemlji, društvu

Datum rođenja određuje naše Ki brojeve, a on nam daje odgovore kakvi smo, počesto i tko smo. Odabravši roditi se na te datume odredili smo svoje osobnosti, a one nam služe da ostvarimo ono što trebamo. Tako je sa svakim od nas. Naš Ki broj nam pomaže. Nitko se nije rodio tako da si oteža put od samog početka. Čak i oni koji se rode u teškoj situaciji (bolest, oskudijevanje, gubitci) imaju osobnost koja im pomaže da to prebrode. Ne dobijete više boli nego ju možete izdržati.

Još zanimljivih tekstova o svakodnevnoj primijeni Feng Shuija potraži na blogu Žanete Žane Ratković

Ljubav je uvijek rješenje

Bol i teškoću svi moramo nekad i negdje osjetiti jer bez nje nema pomaka niti učenja. Kako bismo znali vrednovati svjetlo bez tame, kako bismo znali cijeniti radost bez tuge, bismo li prepoznali divotu ljeta bez zime? Kada prihvatite svoje osobine bez da ih važete i gledate kao pozitivne ili manje pozitivne, tada ćete slaviti svoj rođendan, tada ćete voljeti sebe.

No, nije to tako čvrsto, s jasno vidljivim granicama. Osobe koje pripadaju zemlji, kao moj najstariji sin i ja, su/smo skloni da djeluju pod utjecajem uma. Osobe rođene u energiji drveta, kao moj suprug i najmlađi sin, su predodređeni da žive po srcu. Djelovanje mog starijeg sina i mene je uvijek takvo da moramo znati, da se pitamo i da djelujemo tek kad prespavamo. Moj najmlađi sin i suprug djeluju odmah, doslovce iste sekunde kad im srce pokaže za što kuca. Nema tu napretka niti za ikoga od nas. Zemljane osobe propuste odviše prilika zbog premišljanja, a drvene se uvale u razne neprilike zbog nepromišljenosti.

Možda te zanima... Feng Shui savjetnica na privremenom radu u tvornici tjestenine Psiha i seks

Ravnoteža i prihvaćanje su ključ

Ravnotežu u naš svijet donosi prihvaćanje naših različitosti i shvaćanje da smo se sreli da bismo si pomogli. Da bismo napredovali kroz učenja i kroz radost, prije svega. Moj suprug liječi moju zemljanost i svojom me brzinom uči da srce nikad ne griješi. S druge strane, on uči da samo srce rijetko može išta ostvariti. Treba mu baza da ne luta, treba mu zemlja da pusti korijenje i uspori  toliko da može stvoriti plan. Ravnotežu nam donosi i naša kći koja je rođena u energiji metala. Ona je stvorena da vodi, da unosi sklad i radost, da podupire, stvara i da zna. Ona je tu da nas sve sreže kratkim i britkim stavom. To je svrha Feng Shui astrologije. Razumijevanje sebe i drugih. S Feng Shuijem je sve lakše. 5 energija se nalaze u odnosu podrške ili kontrole, tako se sa nekim osobama slažemo posve lako, dok sa drugima nešto teže. 

  • Voda podržava drvo, ali slabi metal i kontrolira vatru.
  • Drvo podržava vatru, ali slabi vodu i kontrolira zemlju.
  • Vatra podržava zemlju, ali slabi drvo i kontrolira metal.
  • Zemlja podržava metal, slabi vatru i kontrolira vodu.
  • Metal podržava vodu, ali slabi zemlju i kontrolira drvo.

Pronađite svoj Ki broj ovdje – KRATKI VODIČ KROZ FENG SHUI

Veselite li se svojim rođendanima, na koncu da Vas pitam? Proslavljate li ih, pozovete li prijatelje, obitelj, nagradite li se nečim? U mojoj obitelji postoji višegodišnje pravilo koje je preraslo u običaj koji će, nadam se i vjerujem, ostati zauvijek. Naime, kada je moj najstariji sin dočekao željno svoj 10. ( ne držite me za riječ, možda i 12. ili 9. ) rođendan uvrijedio se kada je ujutro vidio da se nismo svečano obukli. “Zašto niste u košuljama? Danas je moj poseban dan, moj rođendan i želim da ste svi u lijepim košuljama!”

Bilo nam je to smiješno, ali smo se svi presvukli i to zamolili i ostatak obitelji. Od tada, svake godine na njegov, a tako i na sve naše rođendane, uvijek smo u košuljama, odnosno svečano se obučemo čak i ako ne idemo nikamo. Doista, dijete nam je dalo pouku, kako to djeca znaju; Svijete, ja sam se, evo, rodio da donesem svijetlo nekome, da ostavim trag svojih koraka, da pustim dušu koja imam da upozna ovu divotu koja se zove Život!  Dragi svi, htjela sam s Vama podijeliti radost svog rođendana. Željela sam Vam pokazati da je normalno i ako se ne osjećate dobro na taj dan, jer nije to običan dan. To je karmički dan.

Sve je u redu i sve je kako treba biti!

Još zanimljivih tekstova o svakodnevnoj primijeni Feng Shuija potraži na blogu Žanete Žane Ratković

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.