Psiha i seks Seks i veze 17. rujna 2020.

Zašto je muškarcima teško reći oprosti i kako to promijeniti?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Klinički psiholog dr. Josh Gressel šali se da se muškarci rađaju s ograničenim brojem isprika, pa moraju biti oprezni kako ih troše. S druge strane, mnogim ženama nije teško ispričati se, jednostavno kažu 'oprosti, pogriješila sam' i gotova stvar.

Zašto se muškarci neće ispričati, je li to nešto u njihovom genetskom kodu?

"Žene ispriku koriste kako bi ponovno uspostavile vezu, ako su nečiji osjećaji povrijeđeni. Čak im nije ni toliko važno jesu li učinile nešto loše, isprikom žele izraziti zabrinutost zbog tenzija te se nadaju da će isprika vratiti odnos na staro", objašnjava James Bauer, autor u SAD-u popularnih priručnika "His Secret Obsession" i "What Men Secretly Want".

Nakon isprike druga prijateljica često odgovori: „Ne, žao mi je. Nisam se trebala uzrujavati i trebala sam biti jasnija u vezi s tim što želim." Obje se ispričaju  i opet je sve u redu, govori Bauer i u nastavku obrazlaže zašto muškarci ne mogu tako:

"Kad dječaci odrastu, brzo nauče izbjegavati bilo kakve znakove slabosti. Reći "žao mi je" znači priznati krivnju, a priznati krivnju znači da je učinio nešto pogrešno. To dovodi u pitanje njegov status alfa mužjaka, a on si to ne želi priuštiti. Tako muškarci nauče rezervirati isprike samo za velike prijestupe, a za manje incidente samo sliježu ramenima. 

Možda te zanima... 10 razloga zbog kojih mnogi muškarci ne žele emotivno snažne žene Psiha i seks

Sukobljeni komunikacijski stilovi muškaraca i žena

Kada dječak izraste u muškarca, a djevojčica u ženu, otkrivaju da njihovi stilovi komunikacije međusobno nisu kompatibilni.
Kad mu se ona ispriča, on kaže, "ne brini zbog toga". Kad joj se on ne ispriča, ona se osjeća užasnuto što on ne pokušava popraviti udaljenost između njih. Ne razumiju se i njihova veza pati. Pa što mogu učiniti? Ova tri savjeta bi trebala pomoći, kaže Bauer:

 Vodi meta-razgovor

Meta-razgovor je razgovor o tome kako razgovarate jedno s drugim. Jesi li ikad razgovarala s njim o tome što za njega znači isprika i u kojim situacijama bi se bio spreman ispričati. Razgovaraj s njim o tome kako je dobar osjećaj kad dobiješ ispriku. Usredotoči se na pozitivne blagodati isprike, a ne na povredu koju osjećaš kad se on ne ispriča, ukratko stavi naglasak na ovo prvo u razgovoru.

Možda te zanima... Sitnice po kojima svaki od horoskopskih znakova zna da je zaljubljen Psiha i seks

 Stvori siguran prostor

Jedan od razloga zašto se muškarci ne ispričavaju je zato što se ne žele osjećati posramljenim jer su pogriješili. Zato otkloni sramotu. Ako ti se partner ispriča ili se potrudi popraviti štetu koju je nanio, prihvati njegovu ispriku na način da njegovo samopoštovanje ostane netaknuto. Ne izražavaj svoju zabrinutost zbog formulacije njegove isprike ili je li to stvarno mislio. Nemoj zahtijevati da ti on to nadoknadi na specifičan način. Umjesto toga, zaista prihvati tu ispriku (ako možeš) i krenite dalje. 
On mora znati da ga voliš i da nikada nećeš iskoristiti taj trenutak ranjivosti da stvari pogoršaš.

Možda te zanima... Zašto se neki muškarci prave teško dostupni i kako prepoznati da s takvim imaš posla Psiha i seks

Jasno objasni što ti treba

Ponekad je ono što misliš da želiš isprika, ali ono što zapravo želiš je nešto drugo. Možda želiš znati da mu je stalo do tvojih osjećaja dovoljno da primijeti kad si tužna ili šutiš. Možda se želiš osjećati povezanije s njim, znati da mu je stalo do tebe i osjetiti njegovu ljubav. A kad ne dobiješ odgovor kojem se nadaš, osjećaš se bijesno. Osjećaš se kao da te ne voli dovoljno.
Dakle, ako želiš vezu, zatraži je. Vodi se onim što ti on može dati, a ne s onim što ti ne daje. Možda ćeš jednostavno otkriti da mu je stalo puno više nego što misliš.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.