Psiha i seks Moje emocije 12. lipnja 2016.

Vještina odbijanja je važna - nauči kako reći ne

Recine2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znati kako reći ne jedna je od najkorisnijih vještina koje možeš razviti želiš li živjeti zdrav i produktivan život. Situacije u kojima je potrebno nekome reći ne događaju se svaki dan. Konobar ti nudi desert nakon jela iako više ne možeš jesti, šef ti daje novi zadatak iako su ti pune ruke posla, prijateljica te zove u grad kad si zatrpana drugim obavezama

Odbijanjem zadataka ili molbi koje ti se ne uklapaju u raspored dat ćeš si vremena da se oporaviš od ranijih napora i pripremiš se za poslove koji su ti važni. S namjerom da naučiš kako odbiti nekoga, a da mu se ne zamjeriš i ne stekneš protivnika, predlažemo sljedeće pristupe:

Nažalost, spriječena sam

Izgovori to s razumijevanjem, ali odlučno. Umjesto 'ne mogu', još su učinkovitiji izrazi 'spriječena sam', 'nije moguće' ili 'nije izvedivo'. Ove isprike sugeriraju da nisi ti odgovorna za nemogućnost udovoljavanja zahtjevu, nego da ti situacija to ne dopušta. Ako te sugovornik pita za razloge odbijanja, možeš mu reći da već imaš raspored koji ne možeš mijenjati. Većina razumnih ljudi će prihvatiti to obrazloženje. Onome tko bude inzistirao, ponovi odgovor i promijeni temu. Ako ni to ne upali, okreni se i otiđi ili prekini razgovor. 

Javit ću ti kasnije

Ako ti se izravno odbijanje čini preoštrim ili je sugovornik previše nasrtljiv, reci mu, ''dopusti mi da malo razmislim pa ću ti se javiti". Odgoda će ti dati vremena da preispitaš svoj raspored i vidiš možeš li uklopiti traženu uslugu u svoj program. Također, možda će tražitelj naći drugo rješenje i odustati. Neka ti prioritet bude spriječiti druge da uzurpiraju tvoje vrijeme.

Mogu li učiniti nešto drugo?

Ako bi doista željela pomoći, ali trenutno nemaš vremena za cjelokupnu uslugu, ponudi djelomičnu pomoć ili alternativu. Reci, "ne mogu učiniti sve to što tražiš, ali bih mogla obaviti dio toga ili nešto drugo". Tako ćeš pokazati dobru volju i ako se dogovorite, napraviti dobro djelo koje se ne kosi s tvojim potrebama.

Zapamti:

  • Budi čvrsta i ljubazna, ali nemoj se braniti ni puno ispričavati. Ostavi dojam da si puna razumijevanja, ali i da se nećeš lako predomisliti.
  • Kažeš li sugovorniku da ćeš mu se javiti kasnije, neka to ne zvuči kao čvrsto obećanje, jer bi tada bio razočaraniji kasnijim odbijanjem.
  • Traže li te objašnjenje, prisjeti se da ga nisi dužna dati. "Ne uklapa mi se u raspored" sasvim je dovoljno. 
  • Dan ima ograničen broj sati. Štogod preuzmeš na sebe sputat će te u obavljanju drugih stvari. Čak i ako uguraš nečiju molbu u raspored, morat ćeš se odreći nečega što si prvobitno planirala. Dobro procijeni isplati li ti se.

Reći da i reći ne, posljedice

Psiholog Hrvoje Maleković objasnio je koji su glavni razlozi radi kojih nam je teško nekome reći ne: "Jedan od glavnih razloga je pretjerana socijalizacija i osjećaj krivnje zbog toga što nekom nismo izašli u susret. Međutim zbog te navike, dok ne naučimo reći ne, često se osjećamo iskorišteno i prevareno. Zato se uz pitanje 'Kako reći ne?' valja pitati i 'Zašto reći ne?'."

Četiri su glavna razloga za taj odgovor:

  • Reći ne nije uvijek sebično. Ostaje nam više vremena da kvalitetnije napravimo zadatke kojima smo opterećeni.
  • Reći ne omogućava nam da probamo nove načine za rješavanje problema. Zbog dovoljno vremena ne moramo zadatke obavljati iz navike.
  • Govoriti da nije uvijek zdravo. Nakupljeni stres može se odraziti na naše zdravlje.
  • Govoriti da ne izbacuje druge iz igre i ne onemogućuje im da i oni ostvare svoje potencijale.

"Ali to ne znači da kad izgovaramo 'ne', moramo biti grubi prema drugim osobama. Poznata je korporativna izreka da paziš kako se ponašaš dok se uspinješ jer ćeš iste ljude susretati dok budeš silazila. Kulturni načini odbijanja proučavaju se u okviru asertivne komunikacije", rekao je Maleković.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.