Psiha i seks 08. ožujka 2016.

Poruka Vedrane Rudan za Dan žena

Vedrana-Rudan-Portret
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Spisateljica Vedrana Rudan upravo završava svoju jedanaestu knjigu, a mi smo je upitali da nam komentira položaj žena u današnjem društvu. Vedrana je poznata po svom sočnom, jasnom i nepristranom jeziku, a u svojim tekstovima staje na stranu nezaposlenih, potlačenih, marginaliziranih žena i često progovara o nasilju nad ženama. Piše britke i kratke tekstove, a do sredine kolovoza prošle godine je pisala blog koji je bio popularan i van granica Hrvatske

Ova kontroverzna spisateljica tvrdi kako većina muškaraca žene doživljava na gotovo isti način: 'Svi muškarci koji vladaju u Hrvatskoj doživljavaju ženu kao predmet, odnosno svoje vlasništvo'. Kaže kako muškarci ionako vladaju Hrvatskom te je cjelokupna situacija za žene loša.

Što bi žene trebale poduzeti?

'Čak ni javne demonstracije ne bi bile dovoljne već se svaka žena mora sama izboriti za sebe. Svake godine u Hrvatskoj smrtno strada u prosjeku 40 žena koje su žrtve obiteljskog nasilja', rekla je Rudan. Kaže kako u tako groznoj situaciji ona sama nema ništa protiv da žene odgovore nasiljem prema svojim zlostavljačima i da će se zalagati za to sve dok se ne udvostruči broj muškaraca koji će stradavati kao žene.

Pročitaj što tim Zdrave Krave poručuje ženama.

Tijekom cijele godine trebamo se boriti za žensku ravnopravnost

'U hrvatskoj politici na vlasti su uglavnom žene koje šeću svoje torbice i svoju modnu odjeću. Ne bore se za prava žena i njihov položaj u društvu već su se dobro izborile za sebe i svoje visoke plaće. Na vlast su došle preko muškaraca i na taj način osigurale svoj položaj', kaže Rudan. Napominje kako uopće nema smisla da samo na Dan žena, 8. ožujka pričaju o ženskim pravima te tako pokušaju stvoriti sliku kako se bore za žene. Tijekom cijele godine se treba boriti za ravnopravnost žena i osvještavati o nasilju nad ženama, a ne samo simbolično jedan dan u godini na nekom događaju ili skupu za Dan žena.

Žene nisu zaštićene ni u rodilištu

Kada govori o ulozi medija u progovaranju o položaju i pravima žena, Vedrana Rudan kaže kako ju je zgrozila nedavna izjava jednog doktora. 'Definicija koja me je u posljednje vrijeme najviše pogodila je ona doktora Kolaka koji kaže kako je nekim ženama potreban grublji kontakt', rekla nam je Rudan. Dr. Kolak je izjavio da nije kriv za smrt bebe pacijentice koju je porađao, a na novinarsko pitanje da pojasni svoje postupke u rađaonici, odgovorio je : 'Nekome je potreban grublji kontakt, nekome nježniji, nekome samo zamolba. U svakom slučaju, bez suradnje rodilje ne možemo provesti porod bez većih problema'. Više o slučaju pročitaj na 24sata

Vedrana Rudan stoga upozorava kako položaj žene, pa čak i rodilje, u Hrvatskoj nije nešto sveto te da to pokazuje i ovaj slučaj. Kaže kako se u Hrvatskoj često govori o natalitetu i kako ga povećati, a u ovako teškoj situaciji za jednu ženu se ne prosvjeduje i traži suspenzija doktora Kolaka. Dodaje kako se na televiziji ne nalazi prostor za tako važne teme nego se putem određenih portala tek šapuće o toj temi što je zabrinjavajuće.

Na Klokanici pročitaj iskustva mama s poroda!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.