Psiha i seks 11. travnja 2016.

Usamljenost jednako štetna kao i pušenje

Usamljena_Zena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Samoća ubija. Nedostatak dobrih prijatelja ostavlja iste posljedice na zdravlje kao i da popušiš 15 cigareta, piše u studiji napravljenoj na Sveučilištu Brigham Young. Druga studija je pokazala da su oni koji imaju tri bliska prijatelja na poslu u 96 posto slučajeva vrlo zadovoljni svojim životima

Prijatelji smanjuju stres, štite od depresije i imaju još stotinu važnih uloga. Ali mnogi se već u srednjim godinama zateknu da nemaju prijatelja, jer su ih s onima iz mladosti razdvojile životne okolnosti, a činjenica je da se prijateljstva lakše sklapaju u mlađoj dobi.

5 načina da od poznanika dobiješ prijatelja

  • Upoznaj kolege u novom okruženju - nemoj odbijati odlaske na piće nakon posla s vremena na vrijeme iako ti se to možda ne čini kao privlačna ideja. Naime, ljudi su izvan strogog poslovnog okruženja opušteniji pa je to idealna prilika da neke od kolega doživiš u novom svjetlu i možda se ukaže prilika za početak jednog divnog prijateljstva.
  • Nađi novi hobi - dobri prijatelji međusobno dijele iskustva i interese, zato se lakše uspostavljaju prijateljstva na fakultetu ili u školi. Razmisli što te zanima i nađi si novi hobi jer to je sigurno mjesto gdje ćeš sresti osobe sličnih interesa. 
  • Daj novom poznaniku šansu - znanstvenici su utvrdili da se učinak bliskosti stvara kada smo izloženi jedni drugima. Kada se provodi puno zajedničkog vremena stvara se osjećaj pripadnosti i zajedništva. Zato imaj na umu da osobu ne možeš smatrati prijateljem dok s njom ne popričaš najmanje tri do četiri puta. Istina je da je udobno ležati na kauču i gledati TV, ali ako se ne pokreneš i ne počneš odlaziti na različita mjesta, teško da će se išta promijeniti u tvom životu.
  • Postavljaj pitanja i pamti odgovore - potpuno je drugačije razgovarati sa strancem nego s poznanikom za kojeg želiš da ti postane prijatelj. Pitaj ga za njegove interese i otkrij imate li neke zajedničke interese. Ako zapamtiš što ti je osoba rekla to će njoj biti znak da pokazuješ iskren interes za nju što svakome od nas godi, a to je ujedno i izvrstan putu prema sklapanju prijateljstva.
  • Napravi prvi korak - pozovi znanca u bar na piće ili na roštilj, bolje je ako ga pozoveš u veće društvo. Ako nemaš takvih prilika onda kupi karte za kino, kazalište ili utakmicu i pozovi ga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.