Psiha i seks Seks i veze 09. kolovoza 2016.

Upomoć, što da radim - on izbjegava seks!

Seksusalnost_Tuzan_Par
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Smanjena seksualna želja može biti posljedica problema u odnosu s partnerom, ali i depresije. Depresivna stanja su često povezana s izbjegavanjem seksa i bilo kakvog fizičkog kontakta. Kada je vrijeme da posjetiš seksualnog terapeuta?

Mišljenje seksualne terapeutkinje

Naša čitateljica Petra zamolila je za savjet, koji smo mi za nju potražili kod seksualnu terapeutkinju Nataše Barolin Belić. Petru zanima kako može pomoći svom partneru kojem je dijagnosticirana depresija i već godinu dana otkada pije antidepresive ne pokazuje nikakavu seksualnu želju.

Antidepresivi brišu želju za seksom

Istina je da neki antidepresivi izazivaju seksualne smetnje. Također, važno je znati da je većina stanja smanjenog libida posljedica psiholoških konflikata, teškoća u odnosima, stresa i depresije. Dakle, zaista nije čudno da osoba, ako ima dijagnozu depresije ima i problema sa seksualnom funkcioniranjem.

Pročitaj kako muškarci pokazuju ljubav...

Otvoreni razgovor pomaže

Razumljivo mi je da on odbija svaki pokušaj razgovora o toj temi jer mu je to teška tema, ali ne vidim druge mogućnosti za rješavanje problema od otvorenog međusobnog razgovora i svakako, razgovora s njegovim psihijatrom kojeg treba informirati o sadašnjem stanju i provjeriti da li se, na razini medikamenata, mogu učiniti neke promjene.

Ako partner nikako ne želi razgovarati, možeš mu predložiti da zajedno dođete na razgovor kod seksualnog terapeuta. Razgovor sa stručnom osobom i određene vježbe koje biste dobili bi mogle učiniti neke početne promjene u seksualnom životu na kojima biste mogli dalje graditi svoje intimne odnose.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.