Psiha i seks Seks i veze 04. svibnja 2018.

Učestalost ljubljenja može otkriti koliko će veza potrajati

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kate Evans, psihoterapeutkinja, bračna savjetnica i seksualna terapeutkinja otkriva zašto na svojim sesijama prvo što pita parove je - koliko se često ljubite?

Odgovor na ovo pitanje daje joj puno saznanja o vezi para, jer u slučajevima kada nedostaje ljubljenja, intimnost može početi blijediti i to vrlo brzo, kaže Evans na portalu Your Tango.

Romantična veza uključuje seksualnu intimu, a prijateljstvo ne. Ako si s nekim u braku i nema seksualne intime među vama, vi ste u prijateljskoj vezi, ne romantičnoj, napominje Evans, a jedan obični poljubac je vrlo moćna stvar. 

Intimnost u vezi ne uključuje samo seks. Poljupci su izuzetno intimni, pogotovo na ustima. Vrlo je važno spojiti se 'dobrim poljupcem': bez obzira na to koliko ti si zaposlena u životu, potpuno emotivno posvećivanje poljupcu sa svojim partnerom je kratko i neće ti poremetiti nikakav raspored. 

I grljenje je bitno!

Zapamti da je i grljenje od iznimne važnosti. Evans potiče svoje klijente koji imaju problema s fizičkom povezanosti da uključe i grljenje u svoju rutinu. Samo treba i dalje imati u vidu da je ljubljenje moćnije i potrebnije za preživljavanje veze.

Možda te zanima... Ako ti treba još razloga za ljubljenje, mi ih znamo! Psiha i seks Možda te zanima... Osobe koje se češće ljube bolje zarađuju i rjeđe su bolesne Psiha i seks

Kada se treba ljubiti?

Evans predlaže regularno, i to ne pusice u obraze i čelo nego u usta kako bi se intimnost 'održala na životu'. 

"Poljubite se ujutro kad se opraštate, kada dođete doma navečer, kada idete spavati, kada odlazite na put, i kada dolazite doma. Iznenadite se poljupcima. Poljubite svog uspavanog partnera i kad odlazite ili dolazite doma u kasne noćne sate", kaže Evans. 

Svaki put kad ju poljubiš, pokazuješ toj osobi koliko ti je stalo do nje. Pomoći će ti i obnoviti povezanost s njima.

Pogledaj kako ljubljenje utječe na tvoj mozak:

"Prečesto mi ljudi govore kako se osjećaju da su samo prijatelji sa svojim bračnim partnerom. Kažu kako više nema diranja i ljubljenja u vezi. Pričaju kako su u biti jako dobri cimeri prije nego bračni partneri", objašnjava. 

Kada dođe do toga, parovi uglavnom pokušavaju seksom vratiti intimu u vezu. Držanje za ruku i poljupci su puno nježniji način ponovnog upoznavanja s romantičnom intimom, jer se oba partnera moraju osjećati ugodno u ovoj prvoj razini intime prije nego 'povrate' seks u zajednički život

Jednom kada im postane ugodno ljubiti se učestalo, stvari će se dalje odigrati prirodno. 

Zato - primijetiš li da ti partner postaje 'cimer', usmjeri svoju pažnju na ljubljenje i primijetit ćeš kako se ona stara intima ponovo rađa.

Tko se voli ljubiti u usta, a tko ne i što povezuje ljubljenje s njuškanjem?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      nikola87

      Ljubljenje je nus pojava koja se može i ne mora prakticirati.Ako neka veza ili brak ovisi od žvaljenja tada je najbolje da se odmah raziđu.U braku sam 30 godina a u vezi 40.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.